Er is momenteel best veel aan de hand. Zo hebben we een tijd lang last gehad van de corona crisis. En net op het moment dat alles weer opengaat, worden we alweer de volgende crisis in getrokken: het conflict in Oekraïne. Dit heeft weer gevolgen voor het biertje dat we drinken, deze wordt namelijk duurder.
Zoals gezegd is er best veel aan de hand op dit moment. Het dagelijkse leven wordt simpelweg duurder en ook de prijs van bier zal de dans niet ontspringen. Het is dus vooral te hopen dat zowel de crisis rondom corona als het conflict in het oosten van Europa snel opgelost worden.
In ieder geval hebben beide crisissen invloed op de prijs die we gaan betalen voor het gele goud. Door schaarste wordt het duurder om te brouwen. En daardoor zullen winsten gaan tegenvallen en om dit op te vangen wordt het doorberekend, al dan niet indirect, aan de consument.
Zelf hoop ik niet dat al deze ellende de druppel gaat zijn voor enkele craft beer brouwerijen. Want ik kan me voorstellen dat het lastig is om crisis op crisis vol te houden. Het geld zal een keer opraken en helaas het einde kunnen betekenen. Laat ik niet op mogelijke doemscenario’s vooruit lopen en proberen optimistisch te blijven.
Duurder bier door tegenvallers tijdens de lockdowns
We hebben sinds covid begin 2020 enkele lockdowns gehad. Tijdens deze lockdowns is vooral de horeca zwaar getroffen. Door het sluiten hebben ze minder bier kunnen afzetten aan de consument. En mede hierdoor hebben de brouwerijen weer minder bier kunnen afzetten aan de horeca.
Door de lagere afzet, zijn de inkomsten dus lager uitgevallen. En het gevolg daarvan is dat de gemaakte winst dus minder is dan verwacht. En dat terwijl de kosten hetzelfde zijn gebleven of misschien zelfs zijn gestegen. Om dit te compenseren hebben de brouwerijen het bier duurder gemaakt.
De horeca heeft zelf minder omzet kunnen maken en door het verhogen van de inkoopprijzen zijn de kosten ook hoger geworden. Dit betekent dat de stijging in de meeste gevallen weer wordt doorberekend aan de klant.
Overigens gaat het misschien om een relatief kleine stijging in de prijs. Maar toch, een verhoging van bijvoorbeeld 2,25 naar 2,50 voelt wel als een aanzienlijke stijging.
Schaarste door uitvallen import graan
Bier wordt onder andere gemaakt van graan dat is bewerkt tot mout. Door deze bewerking kan er bier van gebrouwen worden. Een erg groot deel van het graan dat we gebruiken komt uit zowel Rusland als Oekraïne. De regio wordt niet voor niets wel eens de graanschuur van Europa genoemd.
Door het conflict tussen Oekraïne en Rusland ligt de graanschuur helaas op slot. Hierdoor wordt er dus minder graan geëxporteerd. Dit is ook logisch, want de prioriteiten liggen nu bij het conflict. Maar door het uitblijven van dit graan komt er minder binnen en dat terwijl de vraag gelijk blijft. Dit betekent dat de prijzen van graan zoals tarwe omhoog gaan.
De stijgende prijzen gaan we wel merken. Zo is er de verwachting dat levensmiddelen zoals brood en pasta in prijs gaan stijgen. Maar de hogere inkoopprijs van graan voor mout zal ook zijn invloed hebben op de prijs voor een biertje en dus duurder worden.
Stijgende gasprijzen
Een laatste gevolg van de prijsstijging voor een biertje is zijn de gasprijzen. Al een tijdje voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne was de gasprijs al aan het stijgen. Dit kwam voor een deel omdat Rusland de gaskraan naar Europa heeft dichtgedraaid. Net als met de import van graan, betekent dat minder inkomend gas de prijs ervan opdrijft.
Waar we misschien thuis nog wat trucs kunnen uithalen om het verbruik van gas te verlagen, daar wordt dit voor brouwerijen wat lastiger. Ze hebben energie nodig om bier te kunnen brouwen. De hogere energiekosten zullen de winst dempen en dat zal weer doorberekend worden aan de consument. Dus ook in dit geval wordt het biertje nog duurder.
Naast de brouwerijen is mogelijk ook de horeca de spreekwoordelijke sigaar. Want ook zij zullen naar verwachting een hogere energierekening voorgeschoteld krijgen. Ze moeten zo’n ruimte namelijk ook verwarmen. Dit betekent hogere kosten en dat moet ergens van betaald worden. Ook dat kan een reden zijn om consumpties zoals bier iets duurder te maken.
Duurder biertje voor de thuisbrouwer?
En wat betekent dit alles eigenlijk als je zelf thuis je eigen bier gaat brouwen? Het blijft altijd nog goedkoper dan een vers getapt pintje bij de kastelein. Toch zul je mogelijk gaan merken dat de mout die je nodig hebt om te brouwen iets in prijs gaat stijgen. Ik gok dat het bij een grootverpakking van 25 kilo om een enkele euro’s zal gaan.
Je zelfgebrouwen biertje wordt dus ook ietsje duurder, maar dat is naar mijn verwachting wel te overzien.