Home / Bier brouwen / Flexibel brouwen in de keuken, tuin of onder de overkapping

Flexibel brouwen in de keuken, tuin of onder de overkapping

Buiten brouwen in de tuin wordt beter met een veranda.

Het voordeel van een elektrische ketel is dat je deze makkelijk ergens neer kan zetten. Zolang er maar een stopcontact aanwezig is, dan komt het allemaal goed. Zelf brouw ik vrij vaak in de keuken of buiten op het terras. Maar wat me helemaal tof lijkt is om thuis een soort van overkapping te realiseren, zodat ik ook de regen kan trotseren.

Zo eens in de drie weken haal ik mijn brouwspullen tevoorschijn en staat er in de keuken een brouwketel te pruttelen. Voor mijn gevoel is de keuken eigenlijk iets te klein om comfortabel te kunnen brouwen.

Op deze dagen ligt het aanrecht bezaaid met spullen, zoals een hydrometer, weegschaal en allerlei andere zaken die ik tijdens de brouwdag nodig heb. En voordat de ketel er echt kan staan, moet ik eerst allerlei andere dingen verplaatsen om voldoende ruimte te creëren.

Waar kun je zoal gaan brouwen?

Er zijn gelukkig ook wel andere alternatieven voor brouwen in de keuken. Met een beetje geluk kun je ergens in of rondom je huis een eigen brouwruimte realiseren. Dit scheelt veel gesleep met brouwspullen en zorgt er gelijk voor dat je alles op een vaste plek hebt staan.

Voor mij is een eigen vaste plek vooralsnog niet mogelijk. Gelukkig zijn er alternatieven, zo kan ik bijvoorbeeld in de garage of op het terras buiten brouwen.

De garage is echter een tochtige ruimte vol met zooi, dus dat betekent voorbereiden en opruimen. Je herkent het vast wel. Buiten in de tuin brouwen is veel mooier en je hebt het gevoel van vrijheid. Totdat de lucht donker wordt en regendruppels neerdalen in het wort.

We hebben het daarom thuis wel eens gehad over een tuin overkapping. Gewoon een ruimte waar je doorgaans lekker droog kan zitten terwijl je geniet van een zelfgebrouwen biertje. En voor de hobby is een dergelijke veranda ook super relaxed, want je kunt gewoon brouwen zonder nat te worden van de regen.

Een brouwplek in de schuur maken

Een brouwplek in de schuur maken

1. Zorg voor water en stroom (of gas)

Het maakt eigenlijk niet uit waar je gaat brouwen. Belangrijk is om te weten dat je een bron van energie nodig hebt. Deze kan bestaan uit stroom of gas.

Stroom is vrij makkelijk te realiseren, eventueel met een verlengsnoer. Kook je op gas, dan ben je gebonden aan een gasfornuis in de keuken of je moet brouwen met gasflessen. Zelf gebruik ik een elektrische brouwketel, dus wat dat betreft ben ik ook wat mobieler.

Voor het koelen van je wort na het koken heb je water nodig. Een goede kraan met geschikte aansluiting voor een (tuin)slang is eigenlijk onmisbaar. In de keuken is deze prima te realiseren, als je buiten brouwt dan is een buitenkraan weer handig. Wil je duurzaam bezig zijn vang je spoelwater dan op in een regenton. Met het water maak je de planten weer blij.

2. Buiten brouwen? Check vooraf de weersverwachting

Het is mij dus een aantal keren overkomen: een snelle weersomslag. Terwijl ik alles stond klaar te zetten stond het zonnetje te stralen. Toen het einde van mijn maischschema in zicht was begon ik druppels te voelen. Dus ik snel alles naar binnen verplaatsen. Probeer maar eens een ketel met daarin 20 liter wort op een veilige manier over een opstapje te tillen.

Tegenwoordig zorg ik ervoor dat ik van te voren kijk wat het weer gaat doen. Dat is ook weer een van de redenen dat ik een overkapping zou willen. Het liefst eentje met een glazen schuifwand. Zo voorkom ik weer dat bijvoorbeeld de wind het brouwen oncomfortabel gaat maken.

3. Zorg voor voldoende werkruimte

Mijn brouwketel neemt gelukkig niet zo veel ruimte in beslag. Het zijn vooral de dingen die je verder nodig hebt die je ergens kwijt wilt. Daarom is het wel handig om voldoende werkruimte tot je beschikking te hebben. Zo kun je ingrediënten zoals hop afwegen, notities schrijven in je logboek en andere gereedschappen wegleggen.

Met voldoende werkruimte voorkom je dat je continu bezig bent alles opzij te zetten, met het gevolg dat je dingen juist weer kwijt raakt. Bij mij thuis is het keukenblad voor mij ruim genoeg om zonder problemen te kunnen werken.

Een veranda geeft je gelegenheid om te brouwen in weer en wind
In weer en wind onder de overkapping kunnen brouwen. Foto door: Verasol

Als ik ervoor kies om mijn bier buiten te brouwen, dan heb ik gelukkig de beschikking over een lange tuintafel waarop ik al mijn zaken kwijt kan.

Doordat ik genoeg ruimte heb zorg ik ervoor dat mijn brouwdag structuur heeft. Ik kan namelijk van te voren alles klaar leggen. Tussendoor is er voor mij zelfs voldoende tijd en ruimte om zaken af te wassen.

4. Kies voor mobiliteit

Je wilt een beetje flexibiliteit hebben tijdens de brouwdag, zo wil je het bier in wording eenvoudig kunnen overhevelen zonder eerst een ketel te moeten verplaatsen. Of je wilt de ketel juist dichter bij een kraan brengen, zodat je het wort kunt koelen.

Een goed meubel zoals een krukje kan hierbij helpen. Zelf heb ik een verhoogde plateau gemaakt met daaronder wieltjes. Dit zorgt ervoor dat de ketel wat hoger komt te liggen en dat deze makkelijker te verplaatsen is.

Omdat ik nog niet weet of een vaste brouwplek thuis gerealiseerd kan worden ben ik voornemens om een brouwmeubel te maken met wieltjes. Dit meubel moet voldoende werkruimte bieden als ik aan het brouwen ben.

Bovendien kan ik het brouwmeubel door de wieltjes op elke plek neerzetten waar ik wil. Dus bijvoorbeeld in de keuken, tuin of onder de overkapping. En als het meubel vervolgens niet meer nodig is, dan kan ik hierin mijn brouwketel en andere benodigdheden herbergen. Ik voel een nieuw project aankomen…Geef een reactie