Brouwinspiratie: 5 bieren om in 2021 te brouwen

Brouwinspiratie voor 2021

Met een zeer bijzonder jaar dat nu gelukkig achter ons ligt is het tijd om te kijken naar het nieuwe jaar. Welke bieren wil jij nog gaan brouwen? Ik heb ter brouwinspiratie een vijftal stijlen om in dit nieuwe jaar te brouwen.

Ik probeer elk jaar wel wat dingen te plannen wat ik veranderen op het gebied van het brouwen. Zo blijft het brouwen namelijk uitdagend en leuk. Voor het komende jaar heb ik een aantal bierstijlen op mijn lijstje staan die ik met jullie wil delen ter brouwinspiratie.

Baltic Porter

Bij het brouwen van bier gebruiken we vaak een bovengist. Het voordeel daarvan is dat deze op hogere temperaturen vergist en dat is makkelijker te combineren. Het brouwen van een bier met een ondergist kan overigens best een uitdaging zijn en dat zit hem vooral in het smaakprofiel en de temperatuur beheersing.

Toch lijkt het me interessant om eens wat vaker te gaan kijken naar een ondergistend bier. Dat hoeft namelijk niet per definitie een pilsener te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een baltic porter. Dit is een porter gebrouwen met ondergist.

Het lijkt me erg interessant om eens een baltic porter te gaan brouwen en ik vind dat het nieuwe jaar wel een goed moment gaat zijn om deze stijl van mijn lijstje weg te strepen.

Kettle Sour

Zuurbieren, je moet ervan houden. De een loopt er mee weg en dan ander rent er voor weg. Ikzelf vind het wel lekker op zijn tijd. Het lijkt me wel tof om zelf een kettle sour te brouwen.

Bij een kettle sour maak je eerst een wort en hier voeg je vervolgens een melkzuur bacterie aan toe en dit laat je een bepaalde tijd staan. Nadat de tijd voorbij is ga je verder met het normale brouwproces van koken en hop toevoegen.

Het lijkt me een bijzondere manier van bier brouwen en het staat daarom hoog op mijn lijstje. Wellicht dat ik dit ga proberen in combinatie met het gebruik van fruit, zoals frambozen.

Kveik IPA

De powergist uit Noorwegen, gedijt goed op hoge temperaturen en is snel klaar. Ik zou wel een hele post kunnen wijden aan kveik. Al is het maar omdat ik er nog geen ervaring mee heb.

Het afgelopen jaar zijn er twee Kveik korrelgisten op de markt gekomen. Eentje van Lallemand en de andere is van Mangrove jack’s.

Als ik de verschillende Facebookgroepen zie, dan heb ik het idee dat ik met deze tip een beetje achter de hype aanloop. Ach, dan is dat maar zo. Het gebruik van Kveik gist om een IPA mee te brouwen staat in ieder geval op mijn lijstje.

Speculaas bier

Bieren die horen bij een bepaalde tijd van het jaar kan ik steeds beter waarderen. Zo drink ik graag een lekker winterbiertje in de koude maanden van het jaar. Brouwen met kruiden is sowieso wel interessant, dus waarom niet wat speculaaskruiden in het bier doen?

Voor het komende jaar lijkt het me wel mooi om een bier met speculaaskruiden te brouwen. Daarnaast past ook goed bij de sinterklaas tijd.

Gose

Gose is een Duitse bierstijl dat een friszurige en een subtiel ziltige smaak heeft. Ik heb hier vorig jaar (2019) kennis mee mogen maken en ik kan het wel waarderen. Lichte body, ziltige smaak en eigenlijk een prima dorstlesser voor de zomer.

Binnenkort eens verdiepen in deze stijl en een recept gaan maken. Ik heb er eigenlijk wel zin in en zie nu al voor me hoe ik hiervan ga genieten in de zomer van 2021.

En wat ga jij brouwen?

Ik hoop dat mijn lijstje van bierstijlen voldoende brouwinspiratie geeft voor jou en daarom ben ik wel benieuwd welke stijlen jij nog wel zou willen brouwen. Laten we hopen dat dit nieuwe jaar ons veel goeds gaat brengen, zodat we 2020 snel mogen vergeten.


Geef een antwoord