Home / Overige Bierzaken / Een plantenpotje van bierblikje: zo maak je hem eenvoudig zelf

Een plantenpotje van bierblikje: zo maak je hem eenvoudig zelf

Verander je bierblikje in een plantenpotje

Meestal gooi je een bierblikje weg als deze leeg is, maar soms zijn deze zo mooi bedrukt dat het eigenlijk zonde is. Waarom zou je het bierblikje niet omtoveren tot een mooi plantenpotje?

Bier in blik, je ziet ze steeds vaker. En ook het artwork van de bierblikjes wordt steeds mooier. Je ziet bovendien dat brouwerijen steeds meer aandacht besteden aan de uitstraling van het bier. Dat is een mooi teken, maar maakt het soms ook wel beetje zonde om een blikje weg te gooien.

Ik heb zelf een tijdlang allemaal mooie blikjes gestapeld, juist omdat ik het mooi vond om naar al die grafische hoogstandjes te kijken. De plek was echter helaas niet erg optimaal. Ze stonden namelijk in een schuur waar de wind de stapel regelmatig omver blies. Na de zoveelste keer, heb ik maar een aantal mooie bierblikjes uitgezocht om deze om te toveren naar een mooie plantenpotje.

Goed om te weten is dat er over een niet al te lange tijd, waarschijnlijk begin 2023, statiegeld geheven op onder ander bierblikjes. Voor een kleine investering van 15 cent heb je dan de basis voor een leuke eyecatcher in huis.

Bier in blik: 3 redenen waarom dit echt tof is

Bier in blik: 3 redenen waarom dit echt tof is

DIY: Maak een plantenpotje van je bierblikje

Benodigde tijd: 5 minuten

 1. Maak de blikje schoon

  Het beste is om het blikje na leegdrinken schoon te spoelen met water

 2. Haal de bovenzijde weg met een blikopener

  Neem een blikopener en haal de bovenkant hiermee weg. Wees wel voorzichtig, want je wilt geen deukjes in het bierblikje. Eventueel kun je met een schuurpapier aan de binnenzijde de scherpe randjes weghalen.

 3. Boor een klein gaatje in de bodem

  In de bodem, die meestal bol loopt, maak je in het midden (het hogere deel) een klein gaatje. Dit zorgt ervoor dat het overtollige water weg kan.

 4. Vul het blikje met potgrond

  Neem wat potgrond en vul het blikje, zorg er wel voor dat je iets wat ruimte overhoudt voor de volgende stap.

 5. Voeg het plantje toe

  Er zijn genoeg kleine plantjes te verkrijgen, deze passen mooi in het bierblikje. Kies vooral de plantjes uit die je mooi vind.

 6. Geef water en geniet

  Zet het plantje op een mooie plek neer en geef het regelmatig water.

Statiegeld op blik, het gaat dit jaar gebeuren

Statiegeld op blik, het gaat dit jaar gebeuren

Mooi als herinnering of als cadeau

Bij mij staan de bierblikjes op een mooie plek op mijn bureau. Ik geef ze verder regelmatig water en ik vind het bovendien wel iets gezelligs hebben. Zo heb ik zelf gekozen voor de blikjes van twee bieren die ik eigenlijk altijd wel kan waarderen. En elke keer dat ik ze zie, denk ik aan hoe lekker ik deze bieren vond. Erg leuk dus!

Voor mij is het dus meer de herinnering, maar je kunt zo’n plantenpotje gemaakt van een bierblikje natuurlijk ook aan iemand cadeau doen. Bijvoorbeeld met een verjaardag, moederdag of vaderdag. De mogelijkheden zijn wat dit betreft dus eindeloos.Geef een reactie