Leer alles over het zelf brouwen van bier

Jopen – Heavy Cross

| geschreven door Andy Meerwaldt

Brouwerij Jopen is geen onbekende in het bier landschap. Zo hebben ze de bijvoorbeeld Heavy Cross gebrouwen, een triple IPA van 10%.

Het afgelopen jaar heb ik de bieren van Jopen weer (her)ontdekt. Zo dronk ik eerder al de Maria Magdalena en het bitterzoet verlangen. De meeste bieren van Jopen stellen me niet teleur en terwijl ik dit type vind ik dat het weer eens tijd wordt om de Mooie Nel IPA in huis te halen.

Ik ga nu geen compleet verhaal typen over de brouwerij zelf. Het is namelijk een gevestigde naam in het bierlandschap. Mocht je de brouwerij nog niet kennen, ga naar de slijter en haal wat bieren van het Haarlemse Jopen.

Het is nu de beurt aan de Heavy Cross. Zoals gezegd een triple ipa met een alcoholpercentage van 10%. Geen lichte jongen dus!

Proefnotities

De Heavy Cross heeft een goede stevige schuimkraag. Het is donker oranje tot amber van kleur en heeft een lichte mist.

Na het openen van de fles ontvouwt zich al gelijk een goed fruitig aroma. Ik vind de hoppigheid bijna snoepachtig ruiken. In de neus ruik ik verder ananas en citrus. De geur doet zomers aan.

Verder vind ik hem zoet en fruitig. Ik neem een beetje een crèmeachtige/boterachtige aroma waar. Het romig. Samengevat vind ik het de geur hebben van mandarijn/sinaasappel in de met chocolade omhulde bonbons. Aangenaam dus.

Dan de smaak. Deze is goed bitter. Daarnaast fruitig. Maar vooral licht samentrekken ( en vrij sterk alcoholisch. Ik proef veel fruit: ananas, mandarijn en ook meloen zijn te herkennen.

Het alcoholpercentage van 10% is goed te merken qua verwarmend effect. Naast dit alles is het bier lekker zoet en goed bitter, mischien iets te bitter. In de afdronk is de heavy cross fruitig.

Conclusie

De heavy cross is een goede hoppige triple ipa die niet teleurstelt. Met zijn alcoholpercentage van 10% misschien iets aan de zware kant, maar de geur explosie van de hoppen maakt dit meer dan goed.

Jopen – Heavy Cross

8.3
7.8

Zicht

8.8

Geur

8.3

Smaak

Pluspunten

  • Goed hoppig en lekker fruitig

Minpunten

  • Misschien is hij net iets te bitter

Geef een reactie