Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Oersoep – Freewheel

| geschreven door Andy Meerwaldt

Een van de bieren uit het assortiment van Oersoep is de Freewheel. Dit is een bier geïnspireerd op een witbier met de afdronk van een saison.

Een tijd geleden bracht ik al eens een bezoek aan de Oersoep brouwerij. De brouwerij brouwt bieren waar je van moet houden. De meeste bieren hebben namelijk een zuurtje.

Ik ben wel groot fan van de Blanco, Sergeant Pepper en de Hopfather. Daarom wekte de Freewheel van Oersoep wel mijn nieuwsgierigheid.

Het bier is een ode aan de Wielrenner. Met zijn 5% is hij laag in alcohol. Het is gebrouwen als Belgisch witbier en vervolgens vergist met een saisongist. Een saisongist gist net even wat langer door, waardoor het bier droger van smaak zal zijn.

Proefnotities

De Oersoep Freewheel is een mooi blond bier met een lichte waas, waardoor het niet helemaal helder is. Het heeft een heel fijne witte schuimkraan.

In de neus tropisch fruit, in de verte citrusachtig. Het ruikt echt naar saison. Qua geur doet het me denken aan een oude vochtige schuur. Daarnaast ruik ik een klein zuurtje.

Dan de eerste slok. Hij is vol van smaak. Ik proef het bittere van de hop en daarnaast een licht zuurtje. Ook vind ik hem iets kruidigs hebben. De Freewheel is fris van smaak en droog in de afdronk.

Conclusie

De Freewheel van Oersoep vind ik erg lekker voor een saison. Ik vind niet dat er kenmerken zijn van een witbier. Het enige dat ik kan waarnemen is de kruidigheid van de koriander.

De droge afdronk deed me een klein beetje denken aan de Grolsch Blonde Saison. Verder is het een bier die je van Oersoep kan verwachten: lekker fris en licht zurig.

Oersoep – Freewheel

7.7
7.5

Zicht

7.5

Geur

8.0

Smaak

Pluspunten

  • Fris van smaak
  • Lekker saison

Minpunten

  • Witbier karakter mist

Geef een reactie