Leer alles over het zelf brouwen van bier

Oersoep + Stoom in Nijmegen

geschreven door Andy Meerwaldt
Gisting en lagertanks bij Oersoep

In het Gelderse Nijmegen bevindt zich het oude Honig complex. Sinds de sluiting van het complex hebben allemaal kleine bedrijfjes onderdak gevonden in dit oude fabriekspand. Een van deze bedrijfjes is brouwerij Oersoep. Deze brouwerij staat in mijn ogen bekend om zijn friszure bieren en dan vooral de saisons.

Ik heb niet heel lang geleden een bezoek gebracht aan de brouwerij. Tijdens een rondleiding heb ik beter kennis kunnen maken met Oersoep en ‘proeflokaal’ Stoom.

Oersoep Nijmegen

Oersoep is in 2012 begonnen met het brouwen van bieren. Eerst in een garagebox, maar niet veel later heeft het zijn intrek genomen in het Honig complex.

Een aantal jaren geleden, voordat ik echt van het speciaalbier was, heb ik al een klein beetje kennisgemaakt met het bier van Oersoep. Deze eerste ‘ontmoeting’ was geen succes te noemen. Ik wist niet dat bier ook wat zuurder kon zijn en heb de rest dan ook laten staan.

Ergens kan ik wel stellen dat mijn smaak zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Ik kan nu namelijk echt genieten van een En Garde, Sgt Pepper of een Hopfather.

De rondleiding

Tijdens de rondleiding is dieper ingegaan op het brouwproces. We zijn in de ruimte geweest waar de bieren liggen te rijpen op houten vaten. Tevens hebben we het koelschip gezien wat gebruikt wordt om wilde gisten te vangen. Deze wilde gisten komen binnenwaaien en komen terecht in het bier. Hierdoor treed spontane vergisting op.

De houten vaten
In deze houten vaten ligt het bier te rijpen

Ik vond de rondleiding en het enthousiasme waarmee deze is gegeven echt super. Je merkt dat er met passie wordt gebrouwen.

Nagenieten bij Stoom

Stoom bevindt zich naast de brouwerij. Bij Stoom kun je goed eten en genieten van de bieren van Oersoep. Naast Oersoep schenken ze ook bieren van andere kleinere brouwerijen uit het binnen,- en buitenland.

Het terras bij Stoom
Het terras bij Stoom.

We hebben de rondleiding afgesloten onder het genot van een heerlijke hamburger en een groot aantal bieren dat ze op de tap hadden.

De vrije rondleidingen worden gegeven op de zondagen om 15.00 uur. Het meest verstandige is om je hiervoor aan te melden op de website van Stoom. Mocht je een leuke zondagmiddag activiteit zoeken dan kan ik dit brouwerij bezoek zeker aanbevelen.

Wil je meer weten over de brouwerij, bezoek dan de Oersoep website.


Geef een reactie