Oersoep + Stoom in Nijmegen

Gisting en lagertanks bij Oersoep

In het Gelderse Nijmegen bevindt zich het oude Honig complex. Sinds de sluiting van het complex hebben allemaal kleine bedrijfjes onderdak gevonden in dit oude fabriekspand. Een van deze bedrijfjes is brouwerij Oersoep. Deze brouwerij staat in mijn ogen bekend om zijn friszure bieren en dan vooral de saisons.

Ik heb niet heel lang geleden een bezoek gebracht aan de brouwerij. Tijdens een rondleiding heb ik beter kennis kunnen maken met Oersoep en ‘proeflokaal’ Stoom.

Oersoep Nijmegen

Oersoep is in 2012 begonnen met het brouwen van bieren. Eerst in een garagebox, maar niet veel later heeft het zijn intrek genomen in het Honig complex.

Een aantal jaren geleden, voordat ik echt van het speciaalbier was, heb ik al een klein beetje kennisgemaakt met het bier van Oersoep. Deze eerste ‘ontmoeting’ was geen succes te noemen. Ik wist niet dat bier ook wat zuurder kon zijn en heb de rest dan ook laten staan.

Ergens kan ik wel stellen dat mijn smaak zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Ik kan nu namelijk echt genieten van een En Garde, Sgt Pepper of een Hopfather.

De rondleiding

Tijdens de rondleiding is dieper ingegaan op het brouwproces. We zijn in de ruimte geweest waar de bieren liggen te rijpen op houten vaten. Tevens hebben we het koelschip gezien wat gebruikt wordt om wilde gisten te vangen. Deze wilde gisten komen binnenwaaien en komen terecht in het bier. Hierdoor treed spontane vergisting op.

De houten vaten
In deze houten vaten ligt het bier te rijpen

Ik vond de rondleiding en het enthousiasme waarmee deze is gegeven echt super. Je merkt dat er met passie wordt gebrouwen.

Enkele Oersoep bieren geproefd

Oersoep ken je mogelijk van bieren zoals de Blanco, Sergeant Pepper en de Hopfather. Verder hebben ze ook een aantal andere bieren gebrouwen, zoals de Freewheel en de Juicebox Hero.

Freewheel

De freewheel van Oersoep
De Freewheel, een white saison van 5%.

De Freewheel is een ode aan de Wielrenner. Met zijn 5% is hij laag in alcohol. Het is gebrouwen als Belgisch witbier en vervolgens vergist met een saisongist. Een saisongist gist net even wat langer door, waardoor het bier droger van smaak zal zijn.

Dit bier vond ik erg lekker, zeker voor een saison. Ik vind echter niet dat er kenmerken zijn van een witbier. Het enige dat ik kan waarnemen is de kruidigheid van de koriander.

7.7

De Freewheel is een mooi blond bier met een lichte waas, waardoor het niet helemaal helder is. Het heeft een heel fijne witte schuimkraag.

In de neus tropisch fruit, in de verte citrusachtig. Het ruikt echt naar saison. Qua geur doet het me denken aan een oude vochtige schuur. Daarnaast ruik ik een klein zuurtje.

Dan de eerste slok. Hij is vol van smaak. Ik proef het bittere van de hop en daarnaast een licht zuurtje. Ook vind ik hem iets kruidigs hebben. De Freewheel is fris van smaak en droog in de afdronk.


Juicebox Hero

De Juicebox Hero van Brouwerij Oersoep uit Nijmegen.
De Juicebox Hero is een Sour Pale Ale

Voor dit bier was ik wat huiverig. Een Pale Ale kan ik wel waarderen, maar een Sour Pale Ale kende ik nog niet. En daarbij opgeteld kan het ene zure bier kan we wat beter bekoren dan het andere.

Oersoep heeft voor de Juicebox Hero twee bieren samengevoegd (blenden). Een Pale Ale en een Kettle Sour. Aan deze kettle sour is een grote hoeveelheid bramen en frambozen toegevoegd.

Als ik het goed heb begrepen is een Kettle Sour niet meer dan een Sour gebrouwen op RVS waar een wilde gist aan toegevoegd is. In dit geval de huiscultuur van melkzuurbacterien uit de Wild at Heart foeder van Oersoep.

Dit bier is misschien goed uitgevoerd en voor iedereen die van zuur bier houdt kan ik hem van harte aanbevelen. Echter is het qua smaak niet helemaal mijn ding. Daarnaast had ik vrij veel bezinksel in het bier, dit maakte mijn beleving er niet beter op en heeft wellicht invloed gehad op de smaak.

6.6

In het zicht is deze erg troebel en roze van kleur. Ik zie veel bezinksel in het bier, dat blijft dwarrelen door het vele koolzuur. De schuimkraag is wit en grof.

In de neus ruik ik veel citrus. Verder is het bier fruitig en zurig. Tevens neem ik donker fruit waar. Dit zijn de bramen en frambozen natuurlijk.

De Juicebox Hero heeft iets aparts in de smaak. Hij is citrusachtig en zurig tegelijk. Het doet me een beetje denken aan zure kauwgomballen van vroeger. Verder kan ik een subtiel bittertje waarnemen.


Nagenieten bij Stoom

Stoom bevindt zich naast de brouwerij. Bij Stoom kun je goed eten en genieten van de bieren van Oersoep. Naast Oersoep schenken ze ook bieren van andere kleinere brouwerijen uit het binnen,- en buitenland.

Het terras bij Stoom
Het terras bij Stoom.

We hebben de rondleiding afgesloten onder het genot van een heerlijke hamburger en een groot aantal bieren dat ze op de tap hadden.

De vrije rondleidingen worden gegeven op de zondagen om 15.00 uur. Het meest verstandige is om je hiervoor aan te melden op de website van Stoom. Mocht je een leuke zondagmiddag activiteit zoeken dan kan ik dit brouwerij bezoek zeker aanbevelen.

Wil je meer weten over de brouwerij, bezoek dan de Oersoep website.


Geef een antwoord