Schrootmolen gebruikt om mout te schroten

Schroten van de mout

Voor het brouwen van bier is mout nodig. Deze kunnen we niet zomaar aan het maisch water toevoegen: de mout moet eerst geschroot worden. Maar wat is dat eigenlijk: schroten?

Moutkorrels bestaan uit zetmeel met aan de buitenkant een kaf. Dit kaf is een beschermlaag. Door deze laag is mout vrij lang houdbaar. Echter vormt deze laag een belemmering bij het brouwen.

Tijdens het brouwen zijn we vooral geïnteresseerd in het binnenste deel van een moutkorrel: het zetmeel. Om bij dit deel te komen moet de mout eerst worden bewerkt oftewel het moet worden geschroot.

Wat is schroten precies?

Bij het schroten wordt de mout vermalen. Hierdoor zal het kaf worden gebroken en komt het zetmeel bloot te liggen. Doordat het zetmeel vrij komt te liggen is deze  tijdens het maischen makkelijker om te zetten in vergistbare,- en niet-vergistbare suikers.

Als het schroten op de juiste manier wordt gedaan, dan zal het kaf na het maischen goed kunnen dienen als een filterbed tijdens het klaren van het beslag.

Het is belangrijk om de juiste fijnheid van de mout te vinden. Als er te grof wordt geschroot, dan bestaat er de kans dat het zetmeel niet goed genoeg vrij komt te liggen. Hierdoor zal de opbrengst van het maischen lager kunnen komen te liggen.

Als er te fijn wordt geschroot, dan zal de mout veranderen in een soort van meel. Dit is weer nadelig. Het kaf bevat tannines, teveel hiervan in het bier kan resulteren in een te bittere smaak en dat is juist wat er kan gebeuren als er te fijn is geschroot.

Hoe moet je schroten?

Het schroten wordt voornamelijk gedaan met een schrootmolen. Bij sommige schrootmolens is er de mogelijkheid om een boormachine aan te sluiten. Hierdoor hoeft er niet handmatig worden gedraaid om het mout te schroten.

Een alternatief voor de schrootmolen is een oude koffiemolen. In principe wordt hierbij ook de mout vermalen. Het is wel zaak om de molen goed af te stellen om de juiste fijnheid van de mout te hebben.Geef een reactie