Ei van de Duivel

’t Ei van de Duivel

leestijd: 2 minuten

Niet heel lang geleden heeft Brouwerij Duvel Moortgat een belang genomen in de Amsterdamse brouwerij ’t IJ. Hierna was het slechts een kwestie van tijd voor een collaboration brew. Deze is er gekomen: ’t Ei van de Duivel.

Al sinds ik in de supermarkt bier koop, zie ik Duvel staan. Dit is toch al heel wat jaren. Ik ken de brouwerij erachter dan ook als een vrij statische brouwerij, dat zich vooral focust op het Duvel bier.

’t IJ daarentegen is een brouwerij geweest dat me met zijn bieren heeft kennis leren maken met craft beer. Voor mijn gevoel is de brouwerij altijd bezig met het experimenteren en het uitbrengen van veel verschillende bieren.

De samenwerking

Ik was  vrij sceptisch toen in 2015 het nieuws kwam dat Duvel Moortgat een belang heeft genomen in ’t IJ. Voor mijn gevoel was het een samenwerking tussen twee uitersten.

Maar ergens is er iets gebeurd. Ik ben de aandacht voor ’t IJ een beetje verloren en laat het steeds vaker staan. Duvel daarentegen kwam ineens met de tripel hop reeks. Een reeks waar uiteindelijk een winnaar gekozen is. Deze Citra Tripel Hop is nu een graag geziene gast hier in huis.

’t Ei van de Duivel

Bij het lezen van het etiket valt gelijk het alcoholpercentage van 6,66% op. Dit sluit goed aan bij de naam van het bier. Dat bier classificeert zich als een black rye IPA. Hier zitten twee zaken in die ik kan waarderen: IPA en rogge. Klinkt veel belovend.

Bij het inschenken zie ik een lekker donkere kleur. In de neus moet ik gelijk denken aan de eerder genoemde Citra Tripel Hop. Zal Duvel de leiding hebben genomen in het kiezen van de te gebruiken hop? Qua smaak merk ik weer de invloeden van ’t IJ: ik proef de lekkere smaak van rogge.

Al met al is het een geslaagd biertje. Ze hebben de twee werelden goed weten te verenigen in dit bier. Zoals altijd hoop ik dat er nog een samenwerking gaat komen.

 

Geef een reactie