Leer alles over het zelf brouwen van bier

VBDCK – Kerel IPA

geschreven door Andy Meerwaldt
De Kerel IPA

Het etiket vond ik al zeer uitnodigend. Kerel ‘Says it all’ staat erop. Het maakte me nieuwsgierig en daarom wilde ik de Kerel IPA van VBDCK toch wel eens proberen.

Op social media zag ik af en toe wat foto’s van flesjes voorbij komen met daarop dus Kerel – Says it all. Ik werd nieuwsgierig, maar ben er niet bewust naar op zoek gegaan. Tot het moment dat ik de kans kreeg om een aantal bieren van de brouwerij VBDCK te kopen. Waaronder dus ook de Kerel IPA.

Wat me gelijk opviel was dat de vorm van de fles afwijkt van de flessen die je over het algemeen tegenkomt. De vorm in combinatie met het etiket zorgt ervoor dat het best goed opvalt.

De brouwerij

De afkorting VBDCK staat voor Verbeeck Back De Cock. Kleine geschiedenis. In 1908 werk het bier Kerel gebrouwen door een brouwerij in het Vlaamse Tielrode. Deze brouwerij werd gerund door de familie Verbeek-Back. De brouwerij is er uiteindelijk mee gestopt.

Het brouwerijpand werd in 2015 gekocht door familie de Cock. Zij vonden een flesje Kerel bier ergens in het puin en hebben met behulp van experts het DNA van het gist kunnen achterhalen.

Nu wordt het Kerel bier weer gebrouwen door de brouwerij VBDCK. En een van de bieren die ze brouwen is dus de Kerel IPA.

De proefnotities

Allereerst is de Kerel IPA laag in alcohol. Het heeft een percentage van ‘slechts’ 4,5%.

Zicht. Het bier is helder en mooi blond. De schuimkraag is mooi wit met wat grovere belletjes erin.

Geur. Ik ruik een fruitig en een beetje bloemig aroma. Het is zoetig en ik ruik mango en sinaasappel. De geur vind ik typisch voor een Belgische IPA, wellicht komt dit door het gist.

Dan de smaak. Het koolzuur is in balans en het bittertje is lekker en subtiel. De smaak is zoet en fruitig. Het bittertje blijft lekker aanwezig in de nasmaak.

Conclusie

Volgens untappd zou deze Kerel IPA een American IPA moeten zijn, maar ik vind de hoppigheid vrij subtiel. Het is gewoon een goede solide IPA. Niet extreem, maar wel goed.

Al met al is dit een leuke eerste kennismaking met de brouwerij.

VBDCK – Kerel IPA

7.7
7.5

Zicht

7.5

Geur

8.0

Smaak

Pluspunten

  • Solide IPA
  • Mooi vormgegeven etiket

Minpunten

  • Niet heel spannend

Geef een reactie