Leer alles over het zelf brouwen van bier

VBDCK – Kerel Saison

| geschreven door Andy Meerwaldt

Inmiddels ben ik aangekomen bij de Kerel Saison gebrouwen door de Belgische brouwerij Verbeeck-Back de Cock (VBDCK).

Dit is inmiddels mijn vierde bier van de brouwerij. Eerder dronk ik al de Kerel Dark IPA, de India Pale Ale en de Grapefruit IPA. Dit keer is het de beurt aan de Kerel Saison, een bier met een alcoholpercentage van 5,5%.

De saison, soms ook wel farmhouse ale genoemd, het is een bierstijl die ik steeds vaker drink. Het heeft iets wilds in de smaak en doet echt denken aan het boerderij leven.

Uit ervaring weet ik dat saison gist tot op het gaatje gaat in het opeten van de suikers in het wort. Het resultaat is een droog bier. Ik moet er misschien eens een pagina over de bierstijl aan wagen.

Proefnotities

De Kerel Saison is licht oranje/koperblond van kleur en heeft een lichte waas. De schuimkraag is stevig en wit.

In de neus allereerst een licht zuurtje. Verder vind ik hem fruitig en hoppig. Ik bespeur vooral citrus, daarnaast heeft het dat farmhouse-achtige in de neus.

Het bier is goed bitter en heeft een subtiel zuurtje. Verder is hij fruitig en is een citrusachtige smaak te proeven. In de nasmaak vind ik hem goed droog en het bittertje blijft goed hangen.

Conclusie

De Kerel Saison een fijne saison, die smaakt naar meer. Ik denk dat ik mezelf wel fan van de brouwerij VBDCK mag noemen. De bieren die ik tot nu toe heb gedronken staan allemaal als een huis.

VBDCK – Kerel Saison

7.8
7.6

Zicht

7.8

Geur

8.0

Smaak


Geef een reactie