Home / Overige Bierzaken / Maak zelf een Black and Tan cocktail van bier

Maak zelf een Black and Tan cocktail van bier

Maak zelf een heerlijke black en tan

Ik zag een tijdje terug wat foto’s voorbij komen van een tweekleurige cocktail en ik was wel benieuwd naar wat het was en hoe je zelf zoiets kan maken. Het bleek een Black and Tan te zijn en ik heb het recept voor je.

Wat is een Black and Tan cocktail?

Bij het maken van een Black and Tan cocktail maak je gebruik van een licht bier dat je vervolgens aftopt met een donker bier. Het is de bedoeling dat het niet gemengd wordt. Het donkere bier moet als het ware drijven op het lichte bier.

Over het algemeen wordt er bij het maken van deze cocktail gekozen voor een Pale Ale in combinatie met een stout bier, denk daarbij aan Guinness.

Wees voorzichtig!

Waar je de meeste cocktails door elkaar mengt, daar moet je bij de Black and Tan wat voorzichtiger te werk gaan. Het idee is namelijk dat er het lichte bier onderop komt. Dat top je vervolgens af met een donker bier.

Het aftoppen moet dus met enige mate van geduld en rust worden gedaan. Een handig hulpmiddel is een omgekeerde lepel. Door het donkere bier hier rustig op te schenken, zal het niet snel gaan vermengen. Er zijn zelfs speciale lepels en hulpmiddelen gemaakt om dergelijke cocktails te maken.

Black and Tan recept

Ik heb dit recept gebruik gemaakt van Guinness in combinatie met Gulpener Ur-Hop.

Goed voor2 glazen
Soort gerechtAperitief
TrefwoordenBiercocktail, cocktails
Totale bereidingstijd5 minuten

Wat heb je nodig?

  • Donker bier, bijvoorbeeld Guinness
  • Licht bier, een IPA of Pale Ale

Wat moet je doen?

Gebruik een lepel om extreme vermenging van beide bieren tegen te gaan.

  • Schenk het lichte bier in tot het glas halfvol is
  • Vervolgens schenk je voorzichtig het donkere bier erop tot het glas vol is

Het eindresultaat

Wat ik echt supertof vind aan deze Black and Tan cocktail is dat je echt bij elke slok het hoppige van de IPA proeft in combinatie met het donkere van de Guinness. Ik had vooraf namelijk verwacht dat ik eerst Guinness zou drinken en dat vervolgens de Ur-Hop tot uiting zou komen. Maar het mengt qua smaken dus best goed.

De Guinness blijft ook lekker lang bovenop het lichte bier drijven en ook dat had ik niet verwacht. Het kleurverloop gaat door het drinken dus niet verloren.

Misschien dat ik de volgende keer toch wel ga kiezen voor een variant met een Pale Ale. Ik vind het hoppige misschien toch iets te uitgesproken.

Vond je deze black and tan cocktail lekker? Probeer dan ook eens een van de andere hoptails:Geef een reactie