Leer alles over het zelf brouwen van bier

Bier brouwen

Ik ben in 2016 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

Maischen is onderdeel van het brouwproces

Hoe maak je bier: het brouwproces uitgelegd

Genieten van een goed glas bier. Bier doet het altijd goed, of het nu uit een blikje, een fles of van het vat komt. Het lijkt zo simpel, maar om bier te maken gaat er een heel brouwproces aan vooraf. 

Een glaasje mout

Mout, de bron van suikers

Een van basisingrediënten voor bier is mout. Dit ingrediënt zorgt voornamelijk voor de voeding van het gist: namelijk suikers. Daarnaast is het soort mout bepalend voor de smaak en het mondgevoel.

Strip om de pH-waarde mee te bepalen

pH waarde van het beslag aanpassen

Bij het brouwen van bier zijn verschillende factoren van invloed op het eindresultaat. Een van deze factoren is het pH. Gelukkig kun je dit als brouwer redelijk beheersen en zorgen dat alles zo optimaal mogelijk is.

Houten snippers om te oak agen.

Oak Agen, wat is het?

Bij het oak agen van bier voegen we eiken houtsnippers toe aan het bier. Hierdoor zal de smaak van het hout in het bier trekken.

Het opkweken van commercieel gist, bijvoorbeeld uit een Westmalle dubbel of tripel

Commercieel gist opkweken: hoe werkt dat?

Een commercieel gist opkweken en hier mee gaan brouwen, is dat moeilijk? Hoe werkt dat en welke gist moet je dan gebruiken?

Het bottelen van bier

Bottelen van bier

Na een korte periode wordt het rustiger in het vergistingsvat. Dit betekent maar één ding: de vergisting zit er zo goed als op en we kunnen gaan bottelen. We kunnen beginnen met het afvullen van de flesjes.

Een brouwdag verkorten betekent een ander hopschema

5 trucs om je brouwdag te verkorten

Een goede brouwdag kan toch al snel 6 uurtjes in beslag nemen. Tijd die je niet altijd hebt, terwijl je misschien wel een biertje wilt brouwen. Daarom heb ik 5 trucs om je brouwdag te verkorten.

Foutjes bij het brouwen

7 ‘foutjes’ die elke thuisbrouwer kan maken

Bij het brouwen kan er van alles fout gaan, zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Zo heb ik zeven brouwfouten gemaakt, waar ik van heb geleerd.

Het maisch schema bepaalt de volheid van je bier.

Maischschema: welke gebruiken?

Bij het brouwen verwarmen we de mout voor een bepaalde tijd op een bepaalde maischtemperatuur. Dit is het maischschema. Maar welk schema moet je eigenlijk gebruiken?

Hoger rendement met de easybrew

Hoger rendement halen met de Easybrew en Brew Monk

Heb je eindelijk een mooie all-in-one ketel en ineens vallen je recepten lager uit qua alcoholpercentage. Een laag rendement is natuurlijk vervelend, maar hoe haal je dan een beter rendement met de EasyBrew en Brew Monk.

Linksboven de whirlpoolstang, waarmee de whirlpool uitgevoerd wordt.

Whirlpoolen van het wort

Iedereen die begint met het brouwen van bier maakt ongetwijfeld mee dat er deeltjes meekomen in het gistvat. In principe niet erg, maar het bier kan hierdoor wat troebel worden. Je kan dit deels voorkomen door te whirlpoolen.