Leer alles over het zelf brouwen van bier

Bier brouwen

Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediƫnten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

Brewfather is een online app voor het maken van o.a. brouwrecepten

Brewfather, moet je gaan voor de premium versie?

Als thuisbrouwer is het gebruik van brouwsoftware zeker geen overbodige luxe. Ik vind het persoonlijk zelfs onmisbaar. Onlangs ben ik brewfather gaan gebruiken en daarbij heb ik gekozen voor de premium versie. Maar is dat eigenlijk het geld wel waard?

Brouwinspiratie voor 2021

Brouwinspiratie: 5 bieren om in 2021 te brouwen

Met een zeer bijzonder jaar dat nu gelukkig achter ons ligt is het tijd om te kijken naar het nieuwe jaar. Welke bieren wil jij nog gaan brouwen? Ik heb ter brouwinspiratie een vijftal stijlen om in dit nieuwe jaar te brouwen.

Maischen is onderdeel van het brouwproces

Hoe maak je bier: het brouwproces uitgelegd

Voor het brouwen van een goed glas bier zijn een aantal stappen nodig. Tezamen vormen deze stappen het brouwproces.

De drie basis regels voor brouwers

De 3 basisregels voor beginnende brouwers

Als je begint met brouwen, dan komt er best veel op je af. Misschien zijn het zoveel dingen dat je door de mout de hop niet meer kan zien (uhh okay?). Ik heb enkele basisregels om dingen wat makkelijker voor je te maken.

Zelf thuis bier brouwen: alles wat je moet weten

Het ambacht van het brouwen van bier verplaatst zich steeds vaker naar de keuken. Het is een leuke hobby, maar wat moet je nu allemaal weten over het zelf thuis brouwen van bier?

Het overhevelen van het bier naar een ander vat

Overhevelen van het bier tijdens de vergisting

Als het bier staat te vergisten, dan kun je deze na een tijdje overhevelen naar een ander gistvat.

Bij het dubbel maischen, maisch je in twee stappen om zo een zwaarder bier te brouwen.

Dubbel maischen

Soms is er voor een recept meer mout nodig dan je installatie aan kan. Je kan er dan voor kiezen om dubbel te maischen. Maar hoe werkt dat precies?

6 mooie aromahoppen voor goed hoppige bieren

Er zijn heel veel soorten hop te verkrijgen. Maar welke moet je nu gebruiken in je volgende IPA? Ik heb een overzicht gemaakt met daarin 6 aromahoppen, die zeker de moeite waard zijn.

Voorbeeld van een brouwrecept

Brouwrecept samenstellen, waar te beginnen?

Brouwen is alchemie. Maar wat maakt een biertje nu een biertje? Alles begint met de ingrediƫnten die nodig zijn om een bier te brouwen. Alle te doorlopen stappen moeten helder beschreven staan in het zogeheten brouwrecept.

Het stamwortgehalte geeft de begindichtheid van het wort weer.

Wat is het stamwortgehalte?

Het stamwortgehalte geeft aan hoeveel suikers er in het wort zit, voordat de vergisting heeft plaatsgevonden. Hoe hoger het stamwort, hoe meer suikers het wort zal bevatten.