Bier brouwen

Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

advertentie
Een deel van mijn brouwplek in de schuur

Een brouwplek in de schuur maken

Ik ben eigenlijk best flexibel in de plek waar ik mijn bier brouw. Door de compacte brouwketel brouw ik afwisselend in de keuken, tuin of in de schuur. Best ideaal, maar toch wil ik een wat vastere brouwplek hebben en de schuur lijkt me daar de beste plek voor.
De overnight mash: maischen terwijl je ligt te slapen

Overnight mash: maischen terwijl je slaapt

Heb je weinig tijd om te brouwen? Misschien kun je overwegen om de brouwdag op te splitsen door ’s nachts te maischen. Dit is de zogeheten overnight mash en het spoelen en koken doe je gewoon de ochtend erna.
Ook met een beperkt budget kun je brouwen

5 simpele tips om met een beperkt budget te brouwen

In tijden van financiële uitdagingen wil je misschien juist op zoek naar een hobby die binnen een beperkt budget past. Gelukkig heb ik goed nieuws voor je: brouwen kan ook als je geen geldboom in de tuin hebt.
De brouwketel zonder overlooppijp

Weg met de overlooppijp van de all-in-one-ketel

Ik heb recent een kleine aanpassing gedaan aan mijn brouwketel. Namelijk de overlooppijp vervangen door een stop. Door deze aanpassing heb ik nu goede hoop dat het roeren stukken makkelijker verloopt.
advertentie
Gistvoeding van Wyeast

Wat is gistvoeding en wanneer gebruik je het?

Als je de vergisting zo optimaal mogelijk wilt laten verlopen, dan kun je overwegen om gistvoeding te gebruiken. Maar wat is dat eigenlijk en in welke situatie is dit aan te bevelen?
Voorbeeld van een brouwrecept

Aan de slag met een brouwrecept

Brouwen is alchemie. Maar wat maakt een biertje nu een biertje? Alles begint met de ingrediënten die je nodig hebt een bier te brouwen. Alle te doorlopen stappen moeten daarnaast helder beschreven staan in het zogeheten brouwrecept.
Moet ik overstappen van fles naar bier op vat?

Afvullen van het bier: fles of vat?

Er spookt de laatste tijd een klein dilemma door mijn hoofd. Het zit namelijk zo. Al jaren vul ik mijn gebrouwen bier af op flesjes. Maar misschien moet ik wel de volgende stap gaan zetten: het afvullen op vat. Daarom is het tijd voor een kleine vergelijking tussen de fles of uit het vat.
Ook het glutenbevattende tarwe kan voorkomen in glutenvrij bier

Glutenvrij bier: hoe wordt dit gebrouwen?

Bier is voornamelijk gebrouwen uit onder andere gerst en tarwe. Deze granen bevatten echter gluten. Gelukkig hebben de meeste bierliefhebbers daar geen last van. Helaas heeft 1% van de mensen een glutenintolerantie (coeliakie). Als zij willen genieten van het hoppige goed, dan biedt een glutenvrij bier de oplossing.
Maak zelf een giststarter

Hoe maak je een simpele giststarter?

Er zijn bij het brouwen van bier een aantal situaties, waarbij het maken van een giststarter de uitkomst kan zijn. Maar wat zijn nu die situaties en wat is een giststarter eigenlijk?
Hoeveel mout heb je nodig?

Hoeveel mout heb je eigenlijk nodig?

Bij het samenstellen van een recept is het handig om te weten hoeveel mout je eigenlijk nodig hebt om tot een bepaald stamwortgehalte te komen.