Categorie: Bier brouwen

Sinds enige tijd ben ik een beginner op het gebied van bier brouwen. Ik vind het brouwproces fascinerend. Het geduld hebben tijdens het fermenteren is lastig, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn ervaringen delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Naast ervaringen zal ik in de loop van de tijd ook recepten gaan publiceren van geslaagde brouwsels.

Omdat het bier brouwen een populier onderwerp is, valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

Wanneer is de hopoogst?

De meeste hobbybrouwers hebben een of meerdere hopplanten in de tuin staan. Tijdens de zomer vormen zich de welbekende hopbellen. Na een tijdje is het het moment van de hopoogst daar. Belangrijkste vraag: wanneer is dat moment?

Mout, de bron van suikers

Een van basisingrediënten voor bier is mout. Dit onderdeel zorgt voornamelijk voor de voeding van het gist: namelijk suikers. Daarnaast is het soort mout bepalend voor de smaak en het mondgevoel.

Brouwzaalrendement

Tijdens het maischen, filteren en spoelen worden suikers aan de mout onttrokken. Om aan te geven hoe efficiënt dit proces verloopt, kunnen we het brouwzaalrendement berekenen. Met dit rendement wordt de hoeveelheid van omgezette suikers uit de mout aangegeven.

Schroten van de mout

Voor het brouwen van bier is mout nodig. Deze kunnen we niet zomaar aan het maisch water toevoegen: de mout moet eerst geschroot worden. Maar wat is dat eigenlijk: schroten?

Wat is drooghoppen?

Het toevoegen van hop tijdens het koken van het wort geeft het bier een bitter en indien gewenst een aromatisch karakter. Het is ook mogelijk om door middel van drooghoppen extra aroma’s aan het bier te geven.