Bier brouwen

Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

advertentie
Hoeveel mout heb je nodig?

Hoeveel mout heb je eigenlijk nodig?

Bij het samenstellen van een recept is het handig om te weten hoeveel mout je eigenlijk nodig hebt om tot een bepaald stamwortgehalte te komen.
Buiten brouwen in de tuin wordt beter met een veranda.

Flexibel brouwen in de keuken, tuin of onder de overkapping

Het voordeel van een elektrische ketel is dat je deze makkelijk ergens neer kan zetten. Zolang er maar een stopcontact aanwezig is, dan komt het allemaal goed. Zelf brouw ik vrij vaak in de keuken of buiten op het terras. Maar wat me helemaal tof lijkt is om thuis een soort van overkapping te realiseren,…
De temperatuur is een van de fermentatie condities die we kunnen beheersen.

De juiste condities voor de fermentatie van bier

Als je begint met het brouwen van bier, zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Een van die dingen is zorgen dat de condities voor de fermentatie zo optimaal mogelijk zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat bijvoorbeeld de temperatuur goed mogelijk is?
Hoe kun je hop het beste waren?

Zo kun je overgebleven hop het beste bewaren

Het kan altijd gebeuren dat je na het brouwen van een recept nog wat hop over hebt. Deze wil je natuurlijk gebruiken voor een volgende brouwdag. Maar hoe kun je de overgebleven hop het beste bewaren?
De brew in a bag methode

De Brew in a bag (BIAB) methode: Brouwen in een zak

Brew in a bag is een manier van brouwen, waarbij de mout tijdens het maischen in een zak wordt verwarmd. Dit heeft als voordeel dat het beslag niet meer gefilterd hoeft te worden. Het is slechts een kwestie van de zak uit de pan trekken en laten uitlekken.
Het opschalen van een recept

Dit is hoe het opschalen van een recept werkt

Na een lange zoektocht kom je een recept tegen dat je wilt gaan brouwen, alleen is het recept voor een kleiner volume bedoeld dan je zelf zou willen. Hoe ga je het recept dan opschalen?
De SafAle US-05 van Fermentis

De SafAle US-05 van Fermentis

Ik denk ergens dat de SafAle US-05 wel een van de meest gebruikte giststammen van Fermentis is. Het is een stam met een neutraal karakter, waardoor de hop en mout beter naar boven komt.

Wort koken, waarom doen we dit?

Een van de stappen bij het brouwen van bier is het koken van het wort. Deze stap duurt het algemeen zo’n 60 minuten. Maar waarom voeren we deze stap eigenlijk uit en wat gebeurd er allemaal tijdens het koken?
Een gistfles tijdens de vergisting

Vergisting van bier, dit is wat er gebeurt

De vergisting van bier is een fermentatieproces waarbij gist de suikers in het wort omzet in onder andere alcohol en koolzuur. Daarnaast zal de gebruikte gist mogelijk ook nog andere smaken aan het bier geven.
Het gebruik van lokale ingrediënten

Het gebruik van lokale ingrediënten bij het brouwen

Met al die webshops wordt er zoveel toegankelijk. Allemaal mooie ingrediënten die je kunt gebruiken bij het brouwen van bier. Soms hebben die ingrediënten helaas een hele reis achter de rug om bij jou in de brouwpan te belanden. Waarom niet brouwen met lokale ingrediënten?