Drooghoppen: het toevoegen van hop tijdens de vergisting/lagering

Wat is drooghoppen?

leestijd: 2 minuten

Het toevoegen van hop tijdens het koken van het wort geeft het bier een bitter en indien gewenst een aromatisch karakter. Het is ook mogelijk om door middel van drooghoppen extra aroma’s aan het bier te geven.

Alles voor het bottelen staat klaar

Bottelen van bier

leestijd: 3 minuten

Na een korte periode wordt het rustiger in het vergistingsvat. Dit betekent maar één ding: de vergisting zit erop en we kunnen gaan bottelen. We kunnen beginnen met het afvullen van de flesjes.

Door de vergistingsgraad te berekenen wordt duidelijk of de vergisting klaar is.

Vergistingsgraad berekenen

leestijd: 2 minuten

Als het wort is weggezet en de vergisting in volle gang is, dan kan het (na een bepaalde tijd) handig zijn om te weten in hoeverre een bier is uitgegist. Door het berekenen van de vergistingsgraad kunnen we hier achter komen.

Door het meten van de SG kun je het alcoholpercentage berekenen

Alcoholpercentage berekenen

leestijd: 3 minuten

Het alcoholpercentage is op vrijwel elk bieretiket terug te vinden. Meestal is dit een percentage dat ligt tussen de 5 en de 10%. Het lijkt vooraf allemaal erg wetenschappelijk, maar het alcoholpercentage berekenen is eenvoudiger dan je denkt.

Maischmethoden om te maischen

Maischmethoden

leestijd: 2 minuten

Het maischen van het mout kan op een aantal manieren worden gedaan. Hieronder zal ik een tweetal maischmethoden beschrijven namelijk de infusiemaisch en de decoctiemaisch.

Het spoelen van het beslag

Spoelen van het beslag

leestijd: 3 minuten

Tijdens het maischen worden suikers onttrokken aan de mout. Nadat het proces klaar is, hebben we deze gebruikte mout (bostel) niet meer nodig. We zijn namelijk geïnteresseerd in het suikerwater oftewel de wort. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we het beslag spoelen.