Categorie: Bier brouwen

Sinds enige tijd ben ik een beginner op het gebied van bier brouwen. Ik vind het brouwproces fascinerend. Het geduld hebben tijdens het fermenteren is lastig, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn ervaringen delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Naast ervaringen zal ik in de loop van de tijd ook recepten gaan publiceren van geslaagde brouwsels.

Omdat het bier brouwen een populier onderwerp is, valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

Hopsoorten

Er zijn verschillende hopsoorten (ruim 250), elk met een eigen karakter. In dit overzicht vind je de soorten hop die over het algemeen goed verkrijgbaar zijn binnen Nederland en België.

Brouwzaalrendement

Tijdens het maischen, filteren en spoelen worden suikers aan de mout onttrokken. Om aan te geven hoe efficiënt dit proces verloopt, kunnen we het brouwzaalrendement berekenen. Met dit rendement wordt de hoeveelheid van omgezette suikers uit de mout aangegeven.

Schroten van de mout

Voor het brouwen van bier is mout nodig. Deze kunnen we niet zomaar aan het maisch water toevoegen: de mout moet eerst geschroot worden. Maar wat is dat eigenlijk: schroten?

Wat is drooghoppen?

Het toevoegen van hop tijdens het koken van het wort geeft het bier een bitter en indien gewenst een aromatisch karakter. Het is ook mogelijk om door middel van drooghoppen extra aroma’s aan het bier te geven.

Bottelen van bier

Na een korte periode wordt het rustiger in het vergistingsvat. Dit betekent maar één ding: de vergisting zit erop en we kunnen gaan bottelen. We kunnen beginnen met het afvullen van de flesjes.

Vergistingsgraad berekenen

Als het wort is weggezet en de vergisting in volle gang is, dan kan het (na een bepaalde tijd) handig zijn om te weten in hoeverre een bier is uitgegist. Door het berekenen van de vergistingsgraad kunnen we hier achter komen.