Leer alles over het zelf brouwen van bier

Bier brouwen

Ik ben in 2016 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

Zelf thuis bier brouwen: alles wat je moet weten

Het ambacht van het brouwen van bier verplaatst zich steeds vaker naar de keuken. Het is een leuke hobby, maar wat moet je nu allemaal weten over het zelf thuis brouwen van bier?

Het overhevelen van het bier naar een ander vat

Overhevelen van het bier tijdens de vergisting

Als het bier staat te vergisten, dan kun je deze na een tijdje overhevelen naar een ander gistvat.

Bij het dubbel maischen, maisch je in twee stappen om zo een zwaarder bier te brouwen.

Dubbel maischen

Soms is er voor een recept meer mout nodig dan je installatie aan kan. Je kan er dan voor kiezen om dubbel te maischen. Maar hoe werkt dat precies?

6 mooie aromahoppen voor goed hoppige bieren

Er zijn heel veel soorten hop te verkrijgen. Maar welke moet je nu gebruiken in je volgende IPA? Ik heb een overzicht gemaakt met daarin 6 aromahoppen, die zeker de moeite waard zijn.

Voorbeeld van een brouwrecept

Brouwrecept samenstellen, waar te beginnen?

Brouwen is alchemie. Maar wat maakt een biertje nu een biertje? Alles begint met de ingrediënten die nodig zijn om een bier te brouwen. Alle te doorlopen stappen moeten helder beschreven staan in het zogeheten brouwrecept.

Het stamwortgehalte geeft de begindichtheid van het wort weer.

Wat is het stamwortgehalte?

Het stamwortgehalte geeft aan hoeveel suikers er in het wort zit, voordat de vergisting heeft plaatsgevonden. Hoe hoger het stamwort, hoe meer suikers het wort zal bevatten.

De uitdaging van een pilsner brouwen

De uitdaging van een pilsner brouwen

Een bier dat voor de bierliefhebber eenvoudig aandoet qua smaak, maar voor een brouwer uitdagend kan zijn om te brouwen is een pilsner. Maar waar zit deze uitdaging dan in?

Een glaasje mout

Mout, de bron van suikers

Een van basisingrediënten voor bier is mout. Dit ingrediënt zorgt voornamelijk voor de voeding van het gist: namelijk suikers. Daarnaast is het soort mout bepalend voor de smaak en het mondgevoel.

Strip om de pH-waarde mee te bepalen

pH waarde van het beslag aanpassen

Bij het brouwen van bier zijn verschillende factoren van invloed op het eindresultaat. Een van deze factoren is het pH. Gelukkig kun je dit als brouwer redelijk beheersen en zorgen dat alles zo optimaal mogelijk is.

Houten snippers om te oak agen.

Oak Agen, wat is het?

Bij het oak agen van bier voegen we eiken houtsnippers toe aan het bier. Hierdoor zal de smaak van het hout in het bier trekken.