Bier brouwen: over zelf je eigen bier maken
Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.
Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.
Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.
Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.
-
Stappenplan: Het rendement bij het maischen van bier verhogen
Heb je eindelijk die mooie all-in-one ketel en ineens vallen je recepten lager uit qua alcoholpercentage. Dit is mogelijk het gevolg van een laag rendement en dat is natuurlijk best vervelend, maar kun je dit rendement verhogen?
-
Waterbehandeling voor beginners: haal alles uit je brouwbeslag
Water is een van de belangrijkste ingrediënten van bier. Door middel van waterbehandeling kun je de samenstelling van water aanpassen en daarmee het beste uit je bier halen.
-
DMS: Zo voorkom je deze smaakafwijking tijdens het brouwen
Heeft je bier een geur en smaak van gekookte maïs? Dan heb je mogelijk te maken met DMS, een smaakafwijking die je bier kan verpesten. Maar wat is deze afwijking precies en hoe kun je het voorkomen?
-
Effectief wort koelen na het koken: Tips en technieken
Een van de belangrijkste en vooral niet te onderschatten stappen in het brouwproces is het koelen van het wort na het koken. Maar waarom is deze stap zo cruciaal?
- ADVERTENTIE
-
Water: onmisbaar bij het brouwen van bier
Bier bestaat voor zo’n 90% uit water en daarmee kun je wel stellen dat het een erg belangrijk ingrediënt is van bier. Het is daarom onmisbaar bij het brouwen van bier.
-
Zelf kandijsiroop maken: zo makkelijk is dat
Bij het brouwen van bijvoorbeeld Belgische abdijbieren kun je prima kandijsiroop gebruiken. Deze siroop kun je natuurlijk eenvoudig kopen, maar het is ook erg leuk om zelf kandijsiroop te maken.
-
Co-fermentatie, mijn ervaring met het blenden van gist
Recentelijk heb ik me gewaagd aan het blenden oftewel het mengen van twee verschillende gisten. Dit concept is ook wel bekend als co-fermentatie. Voldeed het uiteindelijke resultaat aan de verwachtingen?
-
Voorraad voor het brouwen: zo houd je deze eenvoudig bij
Niets is vervelender dan te ontdekken dat de mout of hop die je wilde gebruiken in een recept op is. Misschien is het dan al stiekem opgegaan tijdens het brouwen van een eerder biertje. Hoe zorg je er nu voor dat je voorraad voor het brouwen altijd op peil blijft en je nooit zonder essentiële…
-
Verschillende maischmethoden: een compleet overzicht
Bij het brouwen van bier speelt de maischmethode een cruciale rol. Deze techniek, die al eeuwenlang wordt toegepast, bepaalt niet alleen de smaak en kwaliteit van het bier, maar ook de efficiëntie van het brouwproces.
-
De gisting van bier onthuld: alles wat je moet weten
Er zijn verschillende manieren waarop de gisting van bier kan gebeuren. Zo heb je ondergisting, bovengisting en spontane gisting. Maar wat gebeurt er nu in alle deze soorten gisting?