Bier brouwen

Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediƫnten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

advertentie

Zo ruim je veilig ‘bierbommen’ op

Elke brouwer heeft het misschien wel eens meegemaakt: explosieve bierflesjes. Een onvoltooide vergisting of infectie verandert je flesjes in heuse bierbommen.

Zo voorkom je een aangebrande bodem

Een aangebrande bodem bij de Easybrew voorkomen

Als je gaat brouwen met een elektrische brouwketel, dan heb je zomaar kans dat je eindigt met een aangebrande bodem. Nu zijn er gelukkig een aantal manieren om dat simpel te voorkomen.

Op zoek naar brouw inspiratie? Probeer eens een van deze recepten.

Brouw inspiratie nodig? 3 recepten om te brouwen!

Mij overkomt het zo nu en dan dat ik even geen brouw inspiratie heb. Even geen zin om verder te gaan met het verfijnen van bepaalde recepten of gewoon sowieso niet echt weten wat je moet brouwen. Heb jij dit ook? Dan heb ik drie tips voor je.

Hoeveel hobbybrouwers zijn er in Nederland?

Bierbrouwen blijft populair: Hoeveel hobbybrouwers zijn er in Nederland?

Er zijn steeds meer boeken over het zelf brouwen van bier en ook wordt de verkrijgbaarheid van brouwpakketten steeds beter. Bierbrouwen blijft onverminderd populair. Maar hoeveel hobbybrouwers zijn er nu in Nederland?

advertentie
Kveik, de supergist uit Noorwegen

Kveik, de supergist uit Noorwegen

Steeds vaker zie ik bieren voorbij komen die gebrouwen zijn met kveik. Dit is een ‘gistsoort’ afkomstig uit Noorwegen en deze presteert uiterst snel en bovendien op hogere temperaturen.

Een deel van mijn brouwplek in de schuur

Een brouwplek in de schuur maken

Ik ben eigenlijk best flexibel in de plek waar ik mijn bier brouw. Door de compacte brouwketel brouw ik afwisselend in de keuken, tuin of in de schuur. Best ideaal, maar toch wil ik een wat vastere brouwplek hebben en de schuur lijkt me daar de beste plek voor.

De overnight mash: maischen terwijl je ligt te slapen

Overnight mash: maischen terwijl je slaapt

Heb je weinig tijd om te brouwen? Misschien kun je overwegen om de brouwdag op te splitsen door ’s nachts te maischen. Dit is de zogeheten overnight mash en het spoelen en koken doe je gewoon de ochtend erna.

Ook met een beperkt budget kun je brouwen

5 simpele tips om met een beperkt budget te brouwen

In tijden van financiƫle uitdagingen wil je misschien juist op zoek naar een hobby die binnen een beperkt budget past. Gelukkig heb ik goed nieuws voor je: brouwen kan ook als je geen geldboom in de tuin hebt.

De brouwketel zonder overlooppijp

Weg met de overlooppijp van de all-in-one-ketel

Ik heb recent een kleine aanpassing gedaan aan mijn brouwketel. Namelijk de overlooppijp vervangen door een stop. Door deze aanpassing heb ik nu goede hoop dat het roeren stukken makkelijker verloopt.

Gistvoeding van Wyeast

Wat is gistvoeding en wanneer gebruik je het?

Als je de vergisting zo optimaal mogelijk wilt laten verlopen, dan kun je overwegen om gistvoeding te gebruiken. Maar wat is dat eigenlijk en in welke situatie is dit aan te bevelen?

Blijf op de hoogte!

Wil jij zo nu en dan updates ontvangen over nieuwe artikelen op Hopblog.nl? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!