Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Hier sta ik bij mijn hopplant

Over Hopblog

Hallo, ik ben Andy een fervent bierliefhebber en hobbybrouwer uit Noord-Limburg. Daarnaast ben ik gelukkig getrouwd en vader van een zoon en dochter.

Overdag ben ik werkzaam als developer bij een bedrijf gespecialiseerd in website optimalisatie. In de avond mag ik graag genieten van een goed glas bier (IPA, porter of een goede saison).

Naast het drinken vind ik het leuk om in mijn vrije tijd bier te brouwen. Ik doe dit sinds een tijdje op een Arsegan Easybrew-30. De batches die ik brouw liggen meestal tussen de 10 en 15 liter.

In 2016 ben ik met hopblog begonnen om verslag te doen van ‘mijn ontdekkingsreis’ in de wereld van speciaalbier.

Hopblog, het aanvankelijke idee

Ambitieus als ik was wilde ik zoveel mogelijk bierige plekken bezoeken en gaan beschrijven. Daarnaast leek het me helemaal geweldig om proefnotities van bieren te publiceren.

Het bezoeken van brouwerijen en proeflokalen is natuurlijk super en dat blijf ik zeker ook doen, toch is het hierover schrijven niet helemaal mijn ding gebleken.  Daarbij zijn er blogs die daar veel beter in zijn (zoals: HopstersSpeciaalbiertjesblog en Bier met boot).

Hopblog, gaat over bier brouwen

Iets wat ik sinds een tijd helemaal super vind is het brouwen van bier. Ik vind het tof om bepaalde moutmelanges te maken en daar hop bij te doen, om zo een lekker eigen biertje te brouwen. Het is een uitdaging om elke brouwsessie iets anders proberen en de lat steeds hoger leggen om zo het brouwproces meester te worden.

Alle opgedane kennis wil ik beschrijven en vastleggen, zodat anderen er iets van kunnen leren. Mijn doel is om met hopblog een goede bron te zijn voor iedereen die wil beginnen met brouwen. Ik weet als geen ander hoe fijn het is om een goede bron van informatie achter de hand te hebben.

Hopblog, weg naar een eigen ‘nano’ brouwerij?

Sinds 2016 heb ik veel geleerd en daarom ga ik graag een stapje verder. De komende tijd wil ik gaan uitzoeken wat er nodig is om een ‘eigen brouwerij’ te mogen beginnen. Daarnaast wil ik kijken aan welke regels je allemaal moet voldoen als brouwer.

Mijn doel is niet zozeer om commercieel te gaan brouwen, maar de interesse en nieuwsgierigheid in mijn brouwsels begint te groeien. Het lijkt me daarom wel tof om te kijken wat ik daar uiteindelijk mee kan doen.

Mocht je me willen steunen in mijn next-level stap: de nano brouwerij? Alle donaties zijn meer dan welkom.

Contact?

Natuurlijk is het mogelijk om me een bericht te sturen. Dit mag kan door me te mailen naar mail@hopblog.nl. Ik probeer dan zo snel mogelijk te reageren.

Dit was het dan voor nu. Cheers!