Home / Genieten van bier / Dit is waarom jouw biertje geserveerd wordt met een citroentje

Dit is waarom jouw biertje geserveerd wordt met een citroentje

Als je op het terras zit en hier een Hoegaarden Wit of Corona besteld, dan kan het zomaar eens gebeuren dat het biertje geserveerd wordt met een partje citroen. Waarom is dit eigenlijk?

Ik vroeg me onlangs dus af waar de traditie vandaan komt om een bepaald bier specifiek met een schijfje citroen of limoen te serveren. Dit is namelijk zeker bij Hoegaarden en bij Corona het geval. De bierstijlen zelf schrijven dit overigens niet voor, dus eigenlijk best vreemd. Daarom ben ik eens gaan zoeken naar de oorsprong hiervan.

Het schijfje citroen bij Hoegaarden

Ooit was de vraag naar het Hoegaarden witbier zo groot dat de brouwerij de productie van het bier niet kon bijbenen. Het gevolg was dat het bier korter moest rijpen om aan de vraag te voldoen. Dit had echter wel weer een nadelig effect op de smaak. Door deze tekortkoming te compenseren adviseerde de brouwerij daarom om het bier met een schijfje citroen te serveren. Op deze manier kreeg het bier toch het gewenste zuurtje. Uiteindelijk is het goed gekomen met de productie, alleen het schijfje citroen is gebleven.

Limoen in de flessenhals bij Corona

In tegenstelling tot Hoegaarden vind je bij Mexicaans bier zoals Corona vaak een partje limoen in de flessenhals. De reden hiervoor is dat het in Mexico vaak erg warm is en om vliegen op afstand te houden wordt er vaak een limoenpartje in de flessenhals gedaan. Naast dit functionele doel geeft de limoen ook een verfrissende smaak aan het bier. Dat is toch een mooie bonus.


Nu weet je waarom Hoegaarden en Corona met een schijfje citroen of limoen wordt geserveerd. Ondanks dat de uitleg hierboven vooral gestoeld zijn op anekdotes, zullen we nooit echt weten hoe het ontstaan is. Dat gezegd hebbende is het gebruik van citroen en limoen bij deze bieren echt ingeburgerd. Zit je op een terras en houdt je er echt niet van, dan kun je dit natuurlijk vooraf aangeven. Alternatief is om het citroentje er achteraf af te halen. Zelf is het me eigenlijk om het even hoe of wat. Ik vind het eigenlijk ook best wel lekker verfrissend.Geef een reactie