Het kan dus zijn dat je als fanatiek thuisbrouwer je eigen bier op de markt wilt brengen, maar dat wilt doen zonder dat je zelf officieel een eigen brouwerij bestiert met grote brouwketels. In dat geval kun je overwegen om als huurbrouwerij aan de slag te gaan.
Voor een aantal hobbybrouwers komt misschien wel het punt waarop een hobby geen hobby meer is. De gebrouwen bieren worden bijvoorbeeld heel erg goed ontvangen door vrienden en familie. Je kunt dan misschien wel gaan opschalen en dus gaan brouwen alleen maar om het brouwen gewoon als hobby te laten zijn. Maar je kunt misschien ook overgaan tot het professioneel laten brouwen van je eigen bier.
Eigenlijk heb je in het zetten van een eventuele volgende stap de keuze uit twee opties: een eigen brouwerij beginnen of je bier laten brouwen. In het laatste geval begin je een zogeheten huurbrouwerij. Je ontwikkelt zelf je recepten en gaat hiermee vervolgens naar een brouwerij waar je deze recepten in het groot laat brouwen. Enkele weken later haal je het bier op en ga je het verkopen.
Wat is een huurbrouwerij?
Als huurbrouwerij laat je het bier op basis van eigen recept brouwen in de ketels van een andere brouwerij. Wat je eigenlijk doet is gebruik maken van de overcapaciteit die deze brouwerijen hebben. Daarnaast zijn sommige van deze brouwerijen specifiek gericht op het huurbrouwen.
Een huurbrouwerij staat gewoon ingeschreven bij de kamer van koophandel als een brouwerij. Door deze vorm is het beeld van het aantal brouwerijen in Nederland nogal vertekend. Er zijn bijna 1000 brouwerijen ingeschreven, maar een groot deel hiervan is actief als huurbrouwer, soms ook wel loonbrouwer genoemd.
Het voordeel van huurbrouwen is overigens dat je een vooraf afgesproken bedrag betaald. Verder hoef je als ondernemer zelf alleen maar de BTW af te dragen. De accijns wordt namelijk geregeld door de brouwerij zelf. Een nadeel is dat je het bier dus moet zien te slijten en dat je afhankelijk bent van beschikbare capaciteit. Door de toename van het aantal loonbrouwers is er niet overal evenveel ruimte om het bier te laten brouwe.n.
Huurbrouwen als opmaat naar een eigen brouwerij
Door te beginnen als huurbrouwerij ben je in staat om je bieren dus professioneel te laten brouwen. Je hoeft dus zelf geen ketels te onderhouden, laat staan een ruimte te huren waar deze ketels staan. De kosten die je hebt zijn alleen maar die van het laten brouwen.
Deze vorm geeft dus een goede kans om je te focussen op marketing en het verkrijgen van marktaandeel. Er zijn een aantal voorbeelden te vinden van brouwerijen die begonnen zijn als een huurbrouwerij, maar die nu zelf in eigen ketels roeren. Denk bijvoorbeeld aan brouwerij Jopen of ’t Uiltje.
Het kan ook andersom werken. Sommige brouwers vinden het bijvoorbeeld fijner om zelf de recepten te ontwikkelen en deze vervolgens elders te laten brouwen. Hiermee voorkomen ze dat ze de techniek moeten beheersen van het onderhouden van eigen ketels. Zo is bijvoorbeeld brouwerij Lowlander best groot geworden door het loonbrouwen.
Als huurbrouwer heb je namelijk het ‘voordeel’ dat je geld kan overhouden om goede marketing te voeren. Daarnaast merkt de consument meestal niet of het bier uit eigen ketels of uit andermans ketels komt. Het is meestal speciaal bier en zolang het smaakvol is wordt het toch wel gedronken.
Lokaal bier door capaciteit huren
Soms lijkt het wel alsof elk dorp een eigen brouwerij heeft en op papier is dat ook vaak het geval. In de praktijk wordt het bier echter vaak gebrouwen bij een huurbrouwerij. Door thuis te experimenteren met recepten en deze te verfijnen kunnen brouwers de stap naar huurbrouwen zetten.
Wat ik bijzonder vind aan deze lokale initiatieven, is dat ze vaak lokale verhalen tot leven brengen, bijvoorbeeld over dorpshelden of andere historische figuren. Deze lokale bieren vertellen dus meer dan alleen een smaakverhaal; ze dragen een stukje geschiedenis of cultuur met zich mee. En in feite zijn er voor deze brouwerijen geen fysieke ketels nodig, zolang er maar een goed verhaal verteld kan worden, toch?