Brouwrecept samenstellen, waar te beginnen?

Voorbeeld van een brouwrecept

Brouwen is alchemie. Maar wat maakt een biertje nu een biertje? Alles begint met de ingrediënten die nodig zijn om een bier te brouwen. Alle te doorlopen stappen moeten helder beschreven staan in het zogeheten brouwrecept.

Als je gaat brouwen, dan heb je recept nodig. In zo’n brouwrecept staan de benodigde ingrediënten beschreven, het te volgen maischschema en eventueel de condities voor de vergisting.

Aan de hand van het brouwrecept en de verslaglegging in het logboek moet je in staat zijn om het recept nog een keer te gaan brouwen. En zo kun je op basis van het logboek het recept aanpassen of de condities tijdens de brouwdag bijsturen.

Een brouwrecept samenstellen

Bij het samenstellen van een recept kun je inspiratie putten uit bestaande recepten uit brouwboeken of van het internet. Je pakt dan een recept en gaat deze brouwen of je doet wat aanpassingen om te kijken wat het effect ervan is.

Door het gebruik van recepten en het brouwen bouw je ervaring op. Een goede manier om de soorten hop en mout te leren kennen is het brouwen volgens het SMaSH principe. Hierbij brouw je slechts met een soort hop en een moutsoort. Zo proef je gelijk het effect terug in het uiteindelijke bier.

Een brouwrecept zorgt voor houvast en biedt je de mogelijkheid om te experimenten. Experimenteren is natuurlijk leuk, maar verwacht niet dat je een witbier kunt brouwen met donker mout.

Hoe te beginnen?

Een van de belangrijkste dingen is: denk altijd na over wat je wilt brouwen. Blijf altijd bij jezelf. Kortom: als je niet van een porter houdt, kies dan geen recept om een porter te brouwen.

Als je een stijl voor het eerst gaat brouwen, doe dan vooral research. Proef enkele bieren in de specifieke stijl en schrijf op wat je ziet en proeft. Is het bier moutig of juist heel erg hoppig. Dat zijn details die handig zijn bij het maken van je eigen receptuur.

Ga daarnaast op zoek naar inspiratie. Zoek brouwrecepten van anderen en kijk welke ingrediënten gebruikt worden. Wordt er bijvoorbeeld suiker toegevoegd? Dit kun je dan ook overwegen.

Hetzelfde geldt voor kruiden en specerijen. Als je zelf niet van koriander houdt, dan kun je dit ook weer weglaten uit het recept. Brouw vooral wat je zelf lekker vindt.

Kijk wat je in huis hebt

Soms kun je leuke dingen brouwen met de spullen die je nog in huis hebt. Probeer hier rekening mee te houden. Ter variatie zou je nog andere mouten kunnen bestellen.

Persoonlijk vind ik bieren met rogge erg lekker, dus dat zou ik een volgende keer willen toevoegen. Je kan natuurlijk ook gek doen en een peper toevoegen aan je bier in wording.

Leg alles vast

Beschrijf tijdens het brouwproces altijd de stappen die je hebt doorlopen in een logboek. Dit betekent ook dat je moet vast leggen welke ingrediënten je hebt gebruikt en wat het eindresultaat was.

Als je een foutje maakt of je besluit om niet te spoelen, om wat voor reden ook, schrijf dit op. Misschien dat het foutje of de beslissing net die ene bepalende nuance aan het biertje geeft.

Ga experimenteren

Nadat je de eerste batch hebt gebrouwen is het leuk om te gaan experimenteren met het recept dat je voor die ene batch hebt gebruikt. Experimenteren is natuurlijk niet alle ingrediënten omgooien; de basis is namelijk belangrijk.

Wat je kunt doen is de samenstelling iets wijzigen. Gebruik bijvoorbeeld iets meer hop of een iets andere hop. Andere dingen die je kunt doen zijn:

  • Verander de mout samenstelling, voeg een bepaalde mout toe of pas de hoeveelheid aan.
  • Speel met het maisch schema. Dit kan invloed hebben op de body of het alcoholpercentage.
  • Pas de gebruikte hopsoorten aan of juist de hoeveelheid hop die je gebruikt.
  • Gebruik een ander gist tijdens de vergisting.
  • Ga lageren op houtsnippers of voeg iets anders toe tijdens de vergisting. Eventueel kun je een batch opsplitsen om verschillende varianten te maken.

Mijn ervaring

Ik heb ooit een recept genomen uit het boek brouw het zelf en heb daar vervolgens mijn eigen draai aangegeven.

De reden hiervoor was dat ik net een aantal andere ingrediënten in huis had dan beschreven werd in het oorspronkelijke recept. Het resultaat was overigens een redelijk goede pils.

Blijf het brouwrecept bijschaven

Brouwen blijft in mijn optiek altijd een kwestie van bijschaven. Spelen met ingrediënten en het vastleggen van de stappen, zodat je iets hebt om bij te schaven. Soms heb je niet exact alles in huis om het recept te volgen en dan is variatie een oplossing.

En dan nog een kleine tip: Het beste bier is goed in balans. Een bittertje wordt goed in stand gehouden door een moutigheid. Bij elk uitschieter in smaak of aroma hoort dus eigenlijk iets dat het weer balans brengt.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


Geef een antwoord