Home / Genieten van bier / Een kater voorkomen: zo beperk je schade na het bier drinken

Een kater voorkomen: zo beperk je schade na het bier drinken

Tips om een kater te voorkomen

Een avondje genieten van lekker speciaalbier is zeker geen straf. De spijt komt meestal de dag erna als je wakker wordt met een enorme kater, maar hoe kun je deze nu voorkomen?

De beste remedie tegen een kater is natuurlijk de alcohol laten staan. Als je dan toch gaat drinken, bijvoorbeeld bij een bierproeverij, dan kun je proberen om de inname zoveel mogelijk te beperken. Wel het genieten, maar niet gieten dus!

Vaak zit de sfeer er op zo’n avond goed in en uiteindelijk raak je de tel van het aantal biertjes kwijt. Helaas wordt je daar dan de dag erna aan herinnert. Het liefst wil je de kater voorkomen, maar soms moet je er dus mee omgaan. Daarom heb ik een aantal manieren en tips om de kater zo goed als kan te beperken. Ik hoop voor je dat je hiermee de dag na zo’n gezellige avond fris en energiek kunt beginnen.

1. Drink met mate: het begint bij de inname

Soms zit het tempo er lekker in en smaakt het bier nogal goed. De verleiding om nogal gulzig te genieten van het hoppige goedje is dus aanwezig. Zoals hierboven al gezegd is het matigen in hoeveelheid de sleutel in het voorkomen van een kater. Drink du vooral rustig aan en neem tussendoor en glas water. Het water zorgt ervoor dat je voldoende gehydrateerd blijft. Op deze manier houd je dus niet alleen de sfeer in stand, maar verminder je aanzienlijk ook weer de kans op die vervelende kater.

2. Hydratatie is cruciaal: drink water om kater te voorkomen

Zoals hierboven al gezegd is het drinken van water een belangrijk middel in de strijd tegen die kater. Alcohol heeft namelijk een uitdrogend effect op het lichaam en dat draagt weer bij aan de symptomen van een kater. Als je tijdens de avond zelf en ook voor het slapengaan voldoende water drinkt, dan hydrateer je jezelf. Door het hydrateren verminder je dus de kans op hoofdpijn en vermoeidheid de volgende dag. Kortom, water is een eenvoudige maar wel een effectieve manier om de kater te voorkomen.

3. Kies de drank vooral slim

Niet alle alcoholische dranken hebben hetzelfde effect als het goed om het veroorzaken van die vervelende kater. Zo zijn dranken met minder ‘congeners’, zoals wodka en lichte bieren vaak wel wat minder heftig voor je lichaam. Congeners zijn de bijproducten van de fermentatie,- en distillatieprocessen die bijdragen aan de smaak en geur van alcohol. Ze kunnen echter ook de ernst van een kater vergroten. Kies de drank dus slim en verminder daarmee de kans op een kater.

4. Leg een goede bodem om zo de kater te voorkomen

Drinken op een lege maag is funest als je alcohol gaat drinken. Zorg dus voor een goede gevulde maag om zo een eventuele kater te voorkomen. Voldoende eten kan helpen bij het vertragen van de opname van alcohol in de bloedbaan.

Neem dus voordat je begint met het drinken een voedzame maaltijd en eet ook tijdens het drinken zelf. Voedsel dat rijk is aan vetten en koolhydraten kunnen de effecten van alcohol op het lichaam verminderen en doen dienst als een buffer tegen de kater.

Hoe maak je een kater draaglijk?

Natuurlijk is het voorkomen altijd beter dan het genezen van een kater! Als je toch wakker wordt met een kater, zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om de symptomen draaglijker te maken. Hier is een lijstje met tips:

  1. Hydrateer, hydrateer, hydrateer en drink hierbij dus vooral water om zo de uitdroging, die is veroorzaakt door alcohol, tegen te gaan. Kies verder bijvoorbeeld voor de extra boost voor een sportdrankje.
  2. Start met een goede maaltijd en eet vooral voedzaam voedsel, zoals eieren en volkorenbrood. Deze voorzien je lichaam van belangrijke voedingsstoffen en energie. Vermijd echter wel vettig voedsel, omdat dit de maagklachten kan verergeren.
  3. Neem een pijnstiller zoals ibuprofen of aspirine om hoofdpijn en spierpijn te verlichten. Vermijd echter paracetamol, omdat dit kan interageren met de resterende alcohol in je systeem en de lever verder kan belasten.
  4. Neem voldoende rust en geef je lichaam zo de tijd om te herstellen. Een kort dutje kan wonderen verrichten om vermoeidheid tegen te gaan.
  5. Maak een wandeling, ga naar buiten en adem wat frisse lucht in. Een korte wandeling kan je helpen om op te frissen en je gedachten te verzetten.
  6. Neem een frisse douche om zo je zintuigen te prikkelen en je weer wat alerter te voelen. Wissel hierbij tussen warm en koud water om zo de bloedsomloop te stimuleren.

Natuurlijk kunnen deze tips variëren van persoon tot persoon. Dus luister altijd naar je lichaam en doe wat voor jou het beste werkt. En nogmaals: de beste manier om een kater te vermijden, blijft matiging tijdens het drinken.

Drink bewust en voorkom zo de kater

Het voorkomen van een kater is natuurlijk geen onmogelijke opgave. Je kunt tijdens een gezellige avond al voorsorteren door het maken van bewuste keuzes. Op deze manier beperkt je mogelijk al de effecten van de alcohol en is de kans groter dat je energieker wakker zult worden.Geef een reactie