Home / Overige Bierzaken / Herfstbieren voor de korter wordende dagen

Herfstbieren voor de korter wordende dagen

Het is herfst dus tijd voor herfstbieren

Het is weer herfst en dat betekent eigenlijk maar één ding voor de bierliefhebber: herfstbieren. Dus lekker onderuit gezakt op de bank genieten van een goed bockbiertje of een lekkere pumpkin ale.

Elk jaar staan de herfstbieren en dan met name de bockbieren traditioneel weer in het schap. Net als met de pepernoten lijkt de datum steeds vroeger in september te komen liggen, maar dat maakt de pret niet drukken. Voor mij betekent deze periode een tijd van goede herfstbieren drinken en hiervan lijkt ook de pompoenbier bezig te zijn met een opmars.

Het bierschap van de supermarkt is staat vandaag de dag al goed vol en dan is het misschien wel lastig om een goede keuze te maken. Ik heb de afgelopen jaren een aantal herfstbieren waaronder dus bockbieren en pumpkin ales gedronken en kan in ieder geval een aantal bieren van harte aanbevelen.

En op het moment dat ik dit schrijf staan er ook nog eens twee biertjes klaar om geproefd te worden. Dit zijn namelijk de Apfelstrudel Doppelbock van het Uiltje en de Dubbel Bock van Brand. De laatstgenoemde is bovendien wel een van mijn favorieten die ik elke herfst wel meerdere keren in huis haal.

Koken met bockbier

De ongure herfstige dagen vragen om goede kost en voor mij is dat een goed stoofpotje. Mijn favoriete recept zal ik daarom in een van de komende maanden nog wel een keertje delen. Dat gezegd hebbende is een stoofpotje in mijn ogen dus uitermate geschikt om met bier te bereiden. Een goed stevig bier zoals de Dubbel Bock van Brand past prima als ingrediënt binnen een stoofpotje.

Ik kan daarom aanraden om een leuk en eenvoudig recept te zoeken waarbij je een goed bier zoals een bockbier kunt gebruiken. Dat is ongetwijfeld genieten!

De herfstbieren van dit jaar

De bieren die ik hieronder beschrijf zijn vrij eenvoudig te verkrijgen. Ik vind het namelijk belangrijk dat wat ik aanbeveel ook gewoon te koop is zodat iedereen ervan kan genieten.


1. Muifelbrouwerij – D’n Ossebock

D’n Ossebock (7%) van de Muifel Brouwerij uit Oss

8.2

Het bier is donker van kleur met een rood-bruine gloed. Het heeft verder een compacte en stevige schuimkraag.

In de neus een goede moutigheid. Ik vind hem zoet en ruik karamel. Op de achtergrond licht citrus, het doet me denken aan sinaasappel. Verder heeft het qua geur subtiele koffie en chocolade tonen: een beetje mokka-achtig.

Dan de smaak. Ik proef vooral chocolade en karamel. Verder is hij lekker moutig en erg fijn van smaak. Prima bockbier. Het bier heeft een volle body en is licht zoet. In de nasmaak blijft de koffie en karamel goed hangen.


2. Bronckhorster – IJsselbock

De IJsselbock met een alcoholpercentage van 7%

Dit bier heeft alles wat je wil in een bock bier en dat met een goede doordrinkbaarheid.

8.1

Het bier is zwart met een dieprode gloed. Heeft heeft een stevige creme/bruin kleurige schuimkraag.

In de neus karamel, koffie en een lichte rokerigheid. Het bier is moutig en zoet. Het heeft verder een goed geroosterde geur.

In de smaak karamel, koffie en moutig. Verder komt de rokerigheid goed terug. Naast dit alles proef ik ook chocolade. Het bier is in de nasmaak lichtbitter en op de achtergrond is een hele lichte fruitigheid te proeven.


3. Van Moll – Opgebokt!

Van Moll met de Opgebokt (7,5%)

De Opgebokt! is een prima bockbier dat een mooi tegenwicht biedt tegen de gevestigde commerciële bockbieren.

7.8

Het bier is donker van kleur en heeft een dieprode gloed. De schuimkraag is creme kleurig.

In de neus chocolade en karamel. Verder is hij licht geroosterd. Op de achtergrond is een subtiele kruidigheid waar te nemen.

Dan de smaak. Ik proef karamel en en geroosterde tonen. Daarnaast is een licht koffie smaak waar te nemen. Verder kruidig en bitter. In de nasmaak blijft het bittere hangen en is hij zoet.


4. Gebrouwen door vrouwen – Pumpkin Party

Pumpkin Party (6,9%) van gebrouwen door vrouwen

De Pumpkin Party is een lekker herfstbier met een fijne kruidigheid.

7.4

De pumpkin party is amber / oranje van kleur met een lichte mist en een stevige witte schuimkraag.

Het bier is kruidig, moutig en zoet in de neus. Verder is de pompoen te herkennen.

In de smaak veel pompoen en goed kruidig. Ik vind hem licht spicy en er is ook een lichte moutigheid waar te nemen. In de nasmaak is het bier lekker kruidig.


Dus, drink een herfstbier!

Laat de warme chocolademelk maar staan en pak eens een herfstbier. De bovengenoemde bieren zijn vrij goed te verkrijgen, dus dat moet geen belemmering vormen.

Het aanbod in pompoenbieren en bockbieren is vandaag de dagen dus zeker geen tegenvaller. Er is bovendien van alles te krijgen en dat maakt het leuk. Al met al kan ik zeggen dat ik een goed moutig bockbiertje met goed geroosterde smaken en tinten van karamel zeker niet zal afwijzen.Geef een reactie