Home / Overige Bierzaken / Barrel aged bieren – Ontdek bier gerijpt op vaten

Barrel aged bieren – Ontdek bier gerijpt op vaten

Twee vaten om bier in te agen

Een stout gerijpt op Port vaten, een quadrupel dat op whiskeyvaten heeft gelegen. Je ziet steeds meer barrel aged bieren. Het rijpen, oftewel barrel aging, op houten vaten geeft namelijk een extra dimensie aan het bier.

Barrel aged bieren zijn in mijn optiek wat doorleefder. De smaak van het hout, vanille en soms is de boozyness (het alcoholische) van de voorganger goed te proeven.

Je moet er natuurlijk wel van houden. Ik kan het persoonlijk wel waarderen. Ik vind het rijpen op gebruikte vaten wel een mooie bonus. Als bierliefhebber wil je meer smaken beleven en door iets meer geld uit te geven kun je het dus ook krijgen.

Bijkomend voordeel: Steeds meer brouwerijen maken barrel aged bieren. Ik denk dus zeker ook dat er een goede handel zit in onder andere de wijn, port en whiskeyvaten.

Wat is barrel aged bier?

Barrel aged bier is bier dat gerijpt is op eikenhouten houten vaten. Door het rijpen op houten vaten zal het bier iets van het hout als smaak gaan opnemen. Zo hebben op vaten gerijpte bieren de smaak van vanille.

Voor het rijpen van bier bestaat de keuze uit nieuwe vaten of gebruikte vaten. Bij de laatste gaat het om vaten, die gebruikt zijn voor het rijpen van gedestilleerde dranken als whiskey of port. Hierdoor zijn de smaken van deze dranken waar te nemen in het bier.

Gebruikte vaten kunnen daarnaast ook nog bepaalde gisten bevatten die zorgen voor een ‘wilde vergisting’ in het vat. Hierdoor kan een bepaald type bier van smaak veranderen. Het risico is natuurlijk dat het eindresultaat een totale verrassing gaat zijn en de smaak niet super is.

Ik denk dat het maken barrel aged van bieren op dit moment vooral gebeurd bij de craft beer brouwers. Deze brouwen namelijk op ambachtelijke wijze en het rijpen op houten vaten biedt net iets extra’s.

Barrel aged vs. RVS lagertanks

Over het algemeen gebeurd het rijpen (oftewel het lageren) van bier in RVS lagertanks. Dit heeft als voordeel dat na de lagering de tanks eenvoudig schoongemaakt kunnen worden om zo de volgende batch te kunnen rijpen.

Houten vaten nemen daarnaast relatief veel meer plaats in beslag. Hierdoor is het rijpen op vat iets dat er vooral in kleinere volumes bij wordt gedaan. Daarnaast zijn de vaten niet goedkoop, dit maakt de prijs van barrel aged bieren weer wat duurder.

De combinatie van beide methoden is ook mogelijk. Eerst het bier lageren op lagertanks en vervolgens verplaatsen naar de houten vaten om het bier extra smaak te geven.

Alternatief: Oak agen

Bij het bekendere commerciële bier Cornet maken ze tijdens het lageren gebruik van oak aging. Dit is het toevoegen van eikenhouten snippers aan de lager tank. Het gevolg is dat het bier de smaken uit de snippers opneemt en het bier hierdoor een vanille en houtachtige smaak krijgt.

Het grootste voordeel van houtsnippers is het contact oppervlakte, waardoor het bier de smaken beter kan onttrekken. Verder geeft oak agen meer verdieping aan je bier, een smaak die doet denken aan de barrel aged varianten.

Wil je dit zelf ook doen? Bij de bekendere brouwwebshops zijn houtsnippers te koop, zodat je als hobbybrouwer ook zelf kunt oak agen. Je kan de snippers bijvoorbeeld een paar dagen laten trekken aan bourbon of een andere sterke drank.Geef een reactie