Home / Bier brouwen / Het lageren van bier: laat je bier perfect rijpen en klaren

Het lageren van bier: laat je bier perfect rijpen en klaren

Het lageren van bier geeft het net iets extra's

Een optionele stap bij het brouwen van bier is het lageren. Meestal gebeurt dit bij ondergistende bieren. Tijdens dit lageringsproces zal het bier rijpen en klaren, waardoor het helderder wordt.

Wat is het lageren van bier?

Het lageren van bier is het proces waarbij vers gebrouwen bier wordt overgebracht naar een apart vergistingsvat om daar te rijpen en te klaren. Dit stelt de gist in staat om resterende onzuiverheden en bijproducten te verwijderen, wat resulteert in een helderder, schoner en beter smakend bier.

Waarom is lageren aan te raden?

Het lageren zorgt voor verfijning van de smaak. Het biedt de gist namelijk de tijd om de resterende suikers en ook (ongewenste) bijproducten af te breken. Hierdoor krijgt het bier een zachte en evenwichtige smaak.

Daarnaast zal tijdens het bier lageren klaren. Hierbij zakken ongewenste deeltjes, zoals dode gistcellen, eiwitten en andere onzuiverheden, naar de bodem van het vat en daardoor wordt het bier helder.

Tenslotte zorgt het proces van lageren voor een verminderde kans op ongewenste smaken zoals diacetyl, dat de smaak van boter kan veroorzaken.

Verminderde gistactiviteit

De primaire vergisting heeft meestal al plaatsgevonden voordat je het bier overhevelt naar een ander vat om het te lageren. Toch blijft er altijd wel wat gist in het bier aanwezig.

Tijdens het lageren zijn deze resterende gistcellen nog wel actief en gaan ze door met het afbreken van bepaalde bijproducten en ongewenste smaakstoffen. Dit draagt weer bij aan het verfijnen van de smaak en het verminderen van mogelijke ongewenste smaken.

Het gehele proces kan overigens enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de bierstijl en de gewenste resultaten.

Zo kun jij eenvoudig je bier lageren

Na de primaire gisting hevel je het bier over naar een ander gistvat. Dit kan een brouwemmer zijn of een bijvoorbeeld een vergistingsfles`.

Kies vervolgens een geschikte lageringstemperatuur op basis van de bierstijl die je brouwt. Meestal ligt deze tussen de 0 en 4 graden Celsius. Zorg er vooral ook voor dat je de temperatuur controleert om te voorkomen dat deze fluctueert, bij voorkeur in een vergistingskast.

Onthoud: Het lageren vraagt vooral om geduld. Laat het bier daarom gedurende enkele weken tot enkele maanden rusten, afhankelijk van het gewenste resultaat en de bierstijl.

Bottelen met bottelgist

Over het algemeen voegen we voor het bottelen wat suiker toe aan het bier voordat deze op de fles gaat. De overgebleven gist zal deze suikers dan omzetten in koolstofdioxide. Daardoor komt er koolzuur op de fles.

Bij het lageren van bier kan het echter gebeuren dat er onvoldoende gistcellen overblijven voor de hergisting op fles. Het toevoegen van bottelgist kan helpen om toch voldoende koolzuur in het bier te krijgen.

Nog enkele tips voor het succesvol lageren

Voorkom oxidatie door het bier voorzichtig over te hevelen. Daarnaast is het ook goed om de kopruimte in het vergistingsvat zo minimaal mogelijk te houden.

Probeer ook regelmatig kleine monsters te nemen om het proces te volgen. Zo krijg je inzicht in hoe het lageren de smaak van jouw bier beรฏnvloedt.

Houdt vooral een logboek bij om het proces vast te leggen. Dit helpt je in de toekomst om de perfecte lageringstijds voor de verschillende bierstijlen te bepalen.



4 reacties op “Het lageren van bier: laat je bier perfect rijpen en klaren”

  1. Erik Reinders avatar
    Erik Reinders

    Duidelijk geschreven in begrijpbare taal voor de beginnende brouwer.

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Dank je wel, fijn om te lezen!

  2. Maarten van der Grinten avatar
    Maarten van der Grinten

    Hallo Andy, kan het rijpen en het klaren niet ook gewoon in het flesje plaatsvinden? Dus na het bottelen het bier nog enkele weken tot enkele maanden laten liggen voor het te openen? Vriendelijke groet,

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Ja, dat is in principe ook een vorm van lageren. Alleen heb je in dat geval wel een groter gistdepot op de bodem van de fles.

Geef een reactie