Bier in blik: 3 redenen waarom dit echt tof is

Bier in blik is gewoon tof

Bij bier in blik denk je al snel aan heel goedkoop pils dat per halve liter gaat of aan heel erg sterk bier dat gedronken wordt om laveloos te worden. Toch zijn er enkele redenen waarom blikbier goed is.

Sinds een kleine twee jaar is bier in blik echt aan een heuse opmars bezig. Verschillende craft brouwerijen zoals brouwerij Kees en het Uiltje vullen de bieren al af in blik en dat is eigenlijk wel tof.

Er hangt namelijk een stigma rondom blikbier. Meestal gaat de gedachte bij blik snel naar goedkoop pils dat in halve liters over de toonbank gaat. Eigenlijk is daarvan het voornaamste doel om snel dronken te worden en dat is jammer.

Daarnaast heerst er het gevoel dat het bier een raar smaakje krijgt door het blik, maar ook dit probleem is inmiddels opgelost door een speciale coating aan de binnenzijde van het blik. Al met al is er geen reden meer om vrees te hebben voor de blikjes.

Verander je bierblikje in een plantenpotje

Verander je bierblikje in een plantenpotje

Bier in blik blijft langer ‘vers’

Sommige bieren vragen om een bepaalde versheid. Zoals de india pale ale. Deze hoppige bieren moeten als het even kan zo vers mogelijk gedronken worden. De hoparoma’s kunnen namelijk vervliegen in de loop van de tijd en daarmee vergaat ook het karakter.

Hop is gevoelig voor licht en dat is een van de redenen dat bierflesjes bruin zijn. Deze laten namelijk minder licht door, maar minder betekent niet dat er helemaal geen licht doorgelaten wordt. Het proces wordt als het name een beetje vertraagd.

Het bier in blik daarentegen is helemaal afgesloten en komt dus niet in contact met licht. Dat is een groot voordeel, want het bier blijft dus langer de smaak hebben zoals deze bedoeld is. Als ik zou moeten kiezen tussen een IPA in fles of uit blik, dan ga ik zeker voor het laatste.

Blik neemt minder ruimte in

Dit is vooral een transport dingetje. Bier in blik is nameijk compacter en lichter dan glas. Dit betekent dat er meer blikjes op een vrachtwagen passen en daardoor kan transport duurzamer plaatsvinden.

Daarnaast is blik iets dunner dan glas en geleid het dus koude temperaturen iets beter zijn tegenhanger. Hierdoor is een blikje dus sneller te koelen.

Gratis recycle tip

Omdat er steeds meer bier in blik verschijnt is de kans groot dat er veel blikjes zijn om weg te gooien. Deze kun je natuurlijk pletten door erop te schoppen. Maar je hebt gelukkig ook een heuze blikjespers die je mooi aan de muur kunt hangen. Zo plet je met heel weinig moeite al het blik dat je hebt. Echt een aanrader!

Recyclen van blik is iets eenvoudiger

Het ene flesje heeft wel statiegeld en het andere weer niet. Elke keer die walk of shame naar de glasbak. Het voordeel van bier in blik is dat deze in de meeste gemeentes gewoon aan huis wordt opgehaald. Je kan het bij het plastic afval doen en alles komt goed.

Blik kan er tijdens het sorteerproces makkelijk uitgefilterd worden. Als het dan alsnog in de verbrandingsoven terecht komt, dan zal het niet meteen smelten. Hierdoor is het er later alsnog uit te vissen en kan het materiaal gerecycled worden.

Begin 2023 komt er statiegeld op blik. Dit om ervoor te zorgen dat het kleine percentage van 5% aan blikjes die eindigen als zwerfafval terug te drinken.

Statiegeld op blik, het gaat dit jaar gebeuren

Statiegeld op blik, het gaat dit jaar gebeuren

Tenslotte: nog een bonusreden

Heb je nu qua artwork een megavet blikje te pakken. Haal dan de bovenkant eraf met een blikopener. Spoel het blikje goed uit, doe er potgrond en een plantje in en je kunt extra lang genieten van het blikje. In plaats van bier in blik heb je gewoon een plantje in blik.

Wees gewoon niet bang voor blik. Wil je een bier echt langer bewaren, kies dan voor de fles en in alle andere gevallen is bier in blik gewoon een prima keuze.Geef een reactie

Blijf op de hoogte!

Wil jij zo nu en dan updates ontvangen over nieuwe artikelen op Hopblog.nl? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!