Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Mijn favoriete india pale ale is de Mooie Nel IPA

IPA ook wel bekend als de india pale ale

Een van mijn favoriete biersoorten is toch wel de india pale ale of de IPA in de volksmond. Het bier kenmerkt zich door een goede bitterheid en een aromatische geur.

Het bier wordt over het algemeen met veel hop gebrouwen, waardoor het de twee eerder genoemde kenmerken heeft. Ik vind het een goed en lekker bier, dat mij aanspreekt. Hoe hoppiger hoe beter.

De india pale ale (IPA)

Een kleine beknopte geschiedenis (die overal te vinden is). De Britten voeren vroeger veel naar India. De lange reis had een nadeel: het bier (pale ale) dat ze meenamen was bedorven bij aankomst.

Gelukkig werd er ontdekt dat hop een conserverende werking heeft, waardoor het bier langer houdbaar wordt. Met deze kennis werd er veel hop in het bier gedaan en voila: de india pale ale was daar.

De IPA die vandaag de dag gebrouwen wordt, zal qua smaak sterk verschillen met vroeger, maar dat geeft helemaal niets. Over het algemeen zijn het nu goede hopbommen en dat vind ik persoonlijk erg lekker.

Bekendheid

Door de opkomst van craft bier is de india pale ale een stuk bekender geworden. Elke supermarkt heeft meerdere IPA’s in het schap staan. Daarbij hebben grote brouwerijen zoals Brand en Gulpener een eigen variant op de markt gebracht.

Soorten IPA

Er zijn een aantal soorten te onderscheiden, waaronder:

  • Session, de term session wordt aan een bier toegevoegd om aan te geven dat het een lager alcohol percentage heeft.
  • Double, (DIPA of IIPA: Imperial India Pale Ale) Deze is sterker gehopt dan de normale variant. Heeft een hoger alcohol percentage (tussen de 8% en 10%) en een bitterheid boven de 60 IBU.
  • Black (BIPA of Cascadian Dark Ale), wordt gebrouwen met geroosterde mout, waardoor deze een donkere kleur krijgt.
  • American, draait vooral om de hop smaak (fruitig en citrusachtig), aroma en bitterheid.
  • Belgian, vrijwel dezelfde eigenschappen als de American, maar dan gegist met Belgisch gist. Hierdoor krijgt het een scherpere bitterheid en droger mondgevoel.
  • English, heeft een bloemig hop karakter. Een goed evenwicht tussen het mout en de hop, waardoor de smaak wat ronder is.

IPA in Nederland

Er zijn voor mij een drietal brouwerijen in ons land die goede IPA’s brouwen. Dit zijn Oersoep, Jopen en het Uiltje.

Oersoep uit Nijmegen heeft de hopfather, een lekker wegdrinkbare session IPA.

Van Jopen uit Haarlem drink ik graag de Mooie Nel en de life’s a beach. De Mooie Nel is een in mijn ogen een goede IPA, die ik graag in huis haal. En ook de life’s a beach is een lekkere session ipa.

Het Uiltje (Haarlem) staat echt bekend om zijn hopbommen, ze bezuinigen daar in ieder geval niet op. Ik drink graag een Sir Turnaround of een dit is hop. Beiden zijn erg lekker.

IPA uit het buitenland

Ik ben sinds de Nijmeegse bierfeesten erg fan geworden van de Lagunitas IPA. Ik ben ook erg blij dat deze is overgenomen door Heineken, want ik acht de kans zeer groot dat hij daardoor makkelijker verkrijgbaar gaat worden.

Brewdog heeft Punk IPA, een echt goed hoppig bier, dat ik zo nu en dan graag mag drinken.
Geef een reactie