IPA ook wel bekend als de india pale ale

Mijn favoriete india pale ale is de Mooie Nel IPA

Een van mijn favoriete biersoorten is toch wel de india pale ale of de IPA in de volksmond. Het bier kenmerkt zich door een goede bitterheid en een aromatische geur.

Het bier wordt over het algemeen met veel hop gebrouwen, waardoor het de twee eerder genoemde kenmerken heeft. Ik vind het een goed en lekker bier, dat mij zeker aanspreekt. Hoe hoppiger hoe beter.

Kortom: een goede IPA kenmerkt zich dus door een goed hoppige smaak en heeft vaak aroma’s van citrus en tropische vruchten. Door het gebruik van veel hop krijgt het bier daarnaast bittere smaken en dat brengt het geheel goed in balans.

De india pale ale (IPA)

Een kleine beknopte geschiedenis (die overal te vinden is). De Britten voeren vroeger (in de 17e eeuw) veel naar India. De lange reis had echter een groot nadeel: het bier (pale ale) dat ze meenamen was bedorven bij aankomst.

Gelukkig werd er al snel ontdekt dat hop een conserverende werking heeft, waardoor het bier langer houdbaar wordt. Met deze kennis werd er veel hop in het bier gedaan en voila: de india pale ale was daar.

De IPA die vandaag de dag gebrouwen wordt, zal qua smaak sterk verschillen met vroeger, maar dat geeft helemaal niets. Over het algemeen zijn het nu goede hopbommen en dat vind ik persoonlijk erg lekker.

Hoppigheid door late hopgiften

De hoppigheid wordt vooral verkregen door het doen van late hopgiften. Hierdoor kookt de hop zo kort mogelijk, waardoor er meer aroma in het bier komt. Soms wordt het hop tijdens de flameout of zelfs het whirlpoolen gegeven.

Om nog meer hoppigheid in je bier te krijgen kun je kiezen voor het drooghoppen. Hierbij wordt de hop tijdens het lageren van het bier toegevoegd en dat geeft (meestal) goede hopbommen.

Verder is het belangrijk om te kiezen voor goede aromahoppen. Zo zijn er een aantal goede hoppen om lekkere IPA’s mee te brouwen. Daarnaast moet je gewoon niet bezuinigen op de hop. Voeg zoveel als je kunt toe.

De ondergistende tegenhanger: IPL

Er is ook een ondergistende tegenhanger. Dit is de India Pale Lager (IPL). Hierbij is een ondergist gebruikt bij het brouwen, vandaar dat het een lager is.

Een goed voorbeeld van een Nederlandse IPL is de Ur-Hop van brouwerij Gulpener. Ik mag met plezier de Ur-Hop drinken, vooral in het voorjaar en de zomer.

Bekendheid

Door de opkomst van craft bier is de india pale ale een stuk bekender geworden. Elke supermarkt vandaag de dag heeft meerdere IPA’s in het schap staan. Verder hebben grote brouwerijen zoals Brand, Bavaria en Grolsch een eigen variant op de markt gebracht.

Deze commerciële varianten zijn meestal niet zo uitgesproken als de varianten van de craft bier brouwen. Dit is enerzijds jammer, maar het maakt wel dat deze biertjes wat betaalbaarder zijn.

De populariteit van de india pale ale is eigenlijk zo groot dat je overal wel een dergelijke biertje kunt kopen dan wel bestellen. En mede door deze populariteit weet iedereen wat hij kan verwachten: een goed bitter bier met smaken van tropisch fruit en een fijne harsigheid.

Soorten IPA

De IPA leent zich goed om mee te variëren en daarom zijn er ook verschillende variaties te vinden. Ik ken niet alle variaties, maar de hieronder genoemde geven wel een goed beeld van het hoppige goedje. Er zijn een aantal soorten IPA te onderscheiden.

Type IPAIBUAlcoholpercentage
Session IPA30 – 553,0 – 5,0%
Belgian IPA50 – 1006,2 – 9,5%
English IPA40 – 60 5,0 – 7,5%
American IPA40 -705,5 – 7,5%
Double IPA60 – 120 7,5 – 10,0%
Black IPA50 – 90 5,5 – 9,0%
New England IPA25 – 606,0 – 9,0%
White IPA40 – 705,5 – 7,0%
Overzicht met een aantal veelvoorkomende IPA’s – Bron: BJCP

Session IPA

Een Session IPA is laag in alcohol (2 – 4%) en natuurlijk goed gehopt. Hierdoor kun je verantwoordelijker genieten van deze bierstijl.

Door het gebrek aan alcohol kan een Session IPA helaas soms wat waterig zijn. Dit geld natuurlijk niet voor alle merken

Double, Tripel of Imperial IPA

Sterker van alcohol en steviger gehopt. Dat is de Double en de Tripel IPA, (DIPA, TRIPA of IIPA: Imperial India Pale Ale) Deze variant heeft een hoger alcoholpercentage (tussen de 8% en 10%) en een bitterheid boven de 60 IBU.

BIPA oftewel Cascadian Dark Ale

BIPA staat voor Black IPA en wordt gebrouwen met donkere mouten. Het lijkt qua uiterlijk op een porter, stout of een quadrupel.

Om te voorkomen dat de donkere mouten een geroosterde smaak afgeven kun je kiezen om deze te cold steepen. Alternatief is om de donkere mouten zo laat mogelijk toe te voegen, hierdoor krijg je wel de kleur en smaak maar niet de geroosterde wrangheid.

Een BIPA heeft een zachte mondgevoel van is fruitig van smaak.

American IPA

Een india pale ale Amerikaanse stijl kenmerkt zich echt door een explosie aan hoppigheid. Amerikaanse brouwers voegen gewoon heel veel hop toe en dan met name de hopsoorten die uit de Verenigde Staten zelf komen. Denk hierbij aan Cascade, Citra of Mosaic hoppen.

Wil je een goed hoppig bier brouwen, dan is de American IPA zeker een aanrader.

English IPA

Eigenlijk is dit de oorspronkelijke stijl. De basis is dus de Pale Ale met daaraan toegevoegd veel hop. Zo bleef het dus langer houdbaar.

Vandaag de dag heeft de English IPA heeft een bloemig hop karakter. Een goed evenwicht tussen het mout en de hop, waardoor de smaak wat ronder is.

Goede hopsoorten om dit bier te brouwen zijn Fuggles of bijvoorbeeld East Kent Goldings.

Belgian IPA

Dit is de variatie van de stijl die je veel in België ziet en het heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als de American. De vergisting wordt hier echter gedaan maar met Belgische gist. Hierdoor krijgt het een scherpere bitterheid en droger mondgevoel.

New England IPA

De New England IPA ook wel NEIPA is de laatste tijd met een grote opmars bezig. Het bier is voor erg aromatisch van geur en smaak. Bij het brouwen woorden vooral aroma hoppen gebruikt, waardoor het bier niet tot nauwelijks bitter is.

Een goede NEIPA doet denken aan een tropisch sapje en drinkt (meestal) vrij makkelijk weg. Verder is het bier vooral hazy (troebel) te noemen.

Bij het brouwen van een NEIPA worden de hoppen zo laat mogelijk toegediend en de meeste smaak komt vooral door het drooghoppen. Verder is zuurstof een grote vijand, de kans op oxidatie moet dus beperkt worden.

Milkshake IPA

Ik heb deze in de lijst opgenomen, omdat het brouwen met lactose steeds vaker lijkt te gebeuren. Zo heb je bijvoorbeeld de Milk Stout waaraan lactose is toegevoegd.

Deze melksuiker kan ook gebruikt worden bij het brouwen van een zogeheten Milkshake IPA. Deze bieren smaken echt als een tropische en fruitige milkshake.

Drink het vooral vers

Werden de hoppen vroeger vooral gebruikt om het bier langer houdbaar te houden, vandaag de dag is het verstandiger om een IPA zo vers mogelijk te bewaren. Het kenmerkende hop karakter zal over de tijd afvlakken en daarmee verdwijnt ook het typische van de India Pale Ale.

Licht is een goede vijand van hoppige bieren, vandaar dat het afvullen op blik steeds populairder wordt. Het licht krijgt daardoor namelijk geen kans om invloed uit te oefenen op het bier.

Koop je een IPA in bij de slijter of supermarkt, dan is het raadzaam om te kijken wat de afvuldatum is. Als deze niet staat vermeld kijk dan naar de houdbaarheidsdatum. Hoe dichterbij deze is, hoe ouder het bier (mogelijk) is.

IPA in Nederland

Er zijn voor mij een drietal brouwerijen in ons land die goede IPA’s brouwen. Dit zijn Oersoep, Jopen en het Uiltje.

Oersoep uit Nijmegen heeft de hopfather, een lekker wegdrinkbare session IPA.

Van Jopen uit Haarlem drink ik graag de Mooie Nel en de life’s a beach. De Mooie Nel is een in mijn ogen een goede IPA, die ik graag in huis haal. En ook de life’s a beach is een lekkere session ipa.

Het Uiltje (Haarlem) staat echt bekend om zijn hopbommen, ze bezuinigen daar in ieder geval niet op. Ik drink graag een Dr. Raptor, Sir Turnaround of een ‘dit is hop’. Stuk voor stuk erg lekker.

IPA uit het buitenland

Ik ben in 2017 groot fan geworden van de Lagunitas IPA. Het was op de Nijmeegse bierfeesten dat ik deze voor het eerst heb gedronken. Ik was dan ook zeer verheugd door de overname van Lagunitas door Heineken.

De verkrijgbaarheid is door de overname wat groter geworden en de bieren zijn voor het grootste deel te vinden bij de Albert Heijn. Het bier wordt echter niet meer gebrouwen in de Verenigde Staten, maar gewoon bij de Brand brouwerij in Wijlre. Hoe tof is dat!

Brewdog heeft de Punk IPA, een echt goed hoppig bier, dat ik zo nu en dan graag mag drinken. Ook de alcoholvrije variant is erg lekker.

Mijn favoriete IPA’s

Een aantal van de hierboven genoemde voorbeelden zijn IPA’s die ik graag mag drinken en daarom op mijn lijstje staan met mijn favoriete IPA’s. Het zijn stuk voor stuk goed verkrijgbare hoppige bieren en toegankelijk voor het grotere publiek. Wat me aanspreekt is dat ze goed solide zijn en eigenlijk bieden wat je van te voren kan verwachten.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


Geef een antwoord