Home / Genieten van bier / Hoppige bieren? Dit zijn mijn favoriete IPA’s

Hoppige bieren? Dit zijn mijn favoriete IPA’s

Dit zijn mijn favoriete IPA's

De IPA is toch wel een van mijn favoriete bierstijlen. Gelukkig voor mij is het een stijl die in volop verkrijgbaar is. Ondanks dat ik veel verschillende IPA’s heb gedronken, zijn er toch een aantal die ik regelmatig in huis haal, gewoon omdat ik ze lekker vindt. Dit is mijn lijstje met favoriete IPA bieren.

Vandaag de dag komt de IPA in verschillende soorten en maten. Zo heb je de NEIPA, Double of Triple IPA. Wat ik ook lekker vind is een goede Black IPA. Niet heel lang geleden heb ik er ook eentje gebrouwen die ik zeer geslaagd vond.

Qua stijl vind het echt lastig om een goede hopbom in elkaar te brouwen. Ik vrees dat ik vooral een beetje te terughoudend ben in het gebruik van de hop. De resultaten van mijn pogingen zijn daarom nogal wisselend, maar ik heb tot nu toe nog geen groot succesnummer gebrouwen.

Om die reden focus is me qua brouwen vooral op andere stijlen en haal ik de hoppige bieren maar gewoon uit de winkel. Zo maak ik ook gelijk kennis met goede soorten en wat dat betreft ben ik toch wel fan van de bieren van brouwerij ’t Uiltje. Deze brouwerij maakt echt kneiter hoppige bieren. Bieren waar ik best wel jaloers op ben. Het zal je daarom ook niets verbazen dat er een bier van ’t Uiltje staat in mijn lijstje met favoriete IPA’s.

Wat maakt een IPA nu een favoriet?

Ik ben fan van de American IPA. Bij voorkeur lekker harsig en goed bitter. Alles moet natuurlijk goed in balans zijn. Ik houd verder wel van grassige en piney achtige smaken. Daarnaast is een goede dosis tropisch fruit natuurlijk onmisbaar.

Dat is voor mij het profiel van een IPA dat ik graag in huis mag halen. Natuurlijk weet je van te voren niet wat de smaak precies gaat zijn en over het algemeen kan ik alle hopbommen wel waarderen. Toch zijn er een aantal die ik regelmatig in huis haal, gewoon omdat ze goed verkrijgbaar zijn en bovendien omdat ze lekker zijn.

Op dit moment heb ik een viertal bieren die ik andere graag aanbeveel als mijn favoriete IPA’s. Het lijstje bestaat op dit moment uit de volgende bieren:

  • Mooie Nel IPA van Brouwerij Jopen
  • Lagunitas IPA
  • Bird of Prey van ’t Uiltje
  • De Punk IPA van Brewdog

De lijst hierboven is gerangschikt op willekeurige volgorde en van de Punk IPA heb ik nog geen proefnotities vastgelegd. Ik hoop dat deze snel mag volgen.

Verder vind ik ook de Earl Grey IPA van de Yeastie Boys uit Australië er eentje om van te genieten. Deze heb ik ook een aantal keren in huis gehaald en vraagt eigenlijk om een volgende keer. Al is het maar om aan deze lijst toe te voegen.

Lagunitas IPA

Tijdens een bierfestival heb ik de Lagunitas IPA gedronken en ik was meteen onder de indruk. Ik had toen eigenlijk altijd de Mooie Nel IPA hoog op mijn lijstje staan. Deze IPA van de Amerikaanse brouwerij Lagunitas komt net zo hoog.

Een tijd geleden is de Lagunitas brouwerij overgenomen door Heineken. De verkrijgbaarheid is hierdoor iets beter geworden en dat vind ik alleen maar mooi. Het bier wordt zelfs gewoon in Nederland wordt gebrouwen. De Brand brouwerij in Wijlre heeft de eer gekregen. Echt supervet.

De Lagunitas IPA is een goede solide IPA met een alcoholpercentage van 6,2%. Lekker bitter en toch ook fris van smaak. Ik weet zeker dat ik deze nog vaker in huis zal halen.

De IPA van Lagunitas
De IPA van Lagunitas Brewing Company
8.5

Allereerst het zicht: mooi blond van kleur, kraakhelder. Lichte belletjes kruipen omhoog naar een stevige witte schuimkraag.

In de neus: heel veel citrus tonen, met een beetje mango/abrikoos. Verder ruik ik tropisch fruit.

Ik proef in de smaak gelijk het tropisch. Het is een beetje grassig. Verder heeft deze IPA een lekker bittertje. Koolzuur is subtiel aanwezig. Deze drinkt lekker weg. De nasmaak is citrusachtig.

Bird of Prey van Brouwery ’t Uiltje

Wil je gewoon een lekkere IPA drinken probeer dan gewoon deze Bird of Prey van het Uiltje. Het bier is 5,8% in alcohol en zal je zeker niet teleurstellen. Het is gewoon een lekker hoppig bier, zoals je van het uiltje mag verwachten.

De bird of prey van brouwerij 't Uiltje uit Haarlem.
De Bird of Prey IPA
8.3

De Bird of Prey is blond van kleur met een mistige waas. Heel fijn koolzuur en een mooie witte schuimkraag die stevig is. Het schuim blijft mooi aan het glas plakken.

In de neus een heuse hopbom. Direct ruik ik veel citrus. Op de achtergrond neem ik een klein zuurtje waar. Verder is hij goed fruitig en heeft hij een lichte zoetheid.

Dan de smaak. Hij is erg fruitig. Het bier heeft een moutigheid en is licht zurig. Daarnaast heeft het een lekker bittertje en is hij een beetje scherp op de tong. de nasmaak is bitter. dit is een goede IPA.

Brouwerij Jopen – Mooie Nel IPA

Sinds de eerste keer dat ik het dronk ben ik verkocht. Tezamen met de Lagunitas IPA staat de Mooie Nel van Brouwerij Jopen dan ook hoog in mijn lijstje van favoriete IPA’s. Het bier is niet heel zwaar met zijn alcoholpercentage van 7,5%.

De Mooie Nel IPA van Brouwerij Jopen
De Mooie Nel IPA van Brouwerij Jopen
8.2

De Mooie Nel IPA is helder en heeft een mooie blonde kleur. De schuimkraag is wit en heeft fijne bolletjes.

In de neus ruik ik tropische citrusachtige geuren. Ik neem vooral de mango waar, daarnaast ruik ik een klein zoetje.

Qua smaak heeft de Mooie Nel IPA een mooie hopbitterheid. De koolzuur is zacht en streelt als het ware de tong. Ook hier proef ik weer citrus. Een bittertje blijft achter in de nasmaak.

Nu is dus het mijn beurt…

Zoals hierboven al gezegd lukt het mij nog niet heel erg goed om een goede knaller van een IPA neer te zetten. Ik blijf dus lekker proberen en oefenen. Tot die tijd blijf ik gewoon een van mijn favoriete IPA’s in huis halen.

En zoals jullie al zien zijn de hierboven genoemde bieren vooral de core-range bieren van de brouwerijen. Ik vind het namelijk een fijner idee dat als iets lekker is om favoriet te worden, dat het dan ook makkelijk te verkrijgen is. Het is zo zonde als je er niet nog een keer van mag genieten.  1. Thomas Culinair avatar

    Zeker een hele fijne IPA, ik drink hem ook graag! Natuurlijk wel in het bijbehorende “jampotje” als glas! 🙂

Geef een reactie