Home / Bier in de keuken / Maak zelf een eenvoudig bierbeslag

Maak zelf een eenvoudig bierbeslag

Gebruik bierbeslag om kibbeling te maken

Je kunt verschillende dingen klaarmaken in een bierbeslag. Denk bijvoorbeeld aan vis, fruit, uitjes of appelbeignets. Maar hoe maak je nu zelf een bier beslag?

Bier combineren met eten of drinken, dat moet elke bierliefhebber wel kunnen waarderen. Daarom ben ik altijd wel op zoek naar simpele gerechtjes waarbij ik bier in het gerecht kan opnemen. Zo geniet ik graag van een goed stoofpotje. Zeker in de herfstige periode van het jaar.

En zo vroeg ik me onlangs af hoe ik nu zelf kibbeling kan maken. Na wat zoeken kwam ik dus uit op het maken van een bierbeslag. Na wat gespeeld te hebben met de ingrediënten heb ik zelf een basis kunnen leggen voor het maken van een beslag waarbij dus bier gebruikt wordt.

Welk bier gebruiken?

Voor het recept raad ik wel aan om een wat lichter bier te gebruiken, denk hierbij aan een pils of iets vergelijkbaars. De reden voor deze keuze is omdat donkere bieren juist wat meer uitgesproken naar voren komen. Maar goed, dat is natuurlijk persoonlijke smaak.

Kleine tip: Heeft het bier wat minder koolzuur, dan kun je een deel vervangen door bruisend bronwater. Zo houd je het beslag optimaal om mee te frituren.

ADVERTENTIE

Lekker bij de borrel

Door het beslagen eten te frituren voorzie je het eten van een lekker krokant laagje. Omdat het kleine gangbare hapjes worden is het een heuse snack dat je kunt serveren op bijvoorbeeld een borrel of tijdens een feestelijke gelegenheid zoals de jaarwisseling.

Omdat bier als onderdeel wordt gebruikt kun je het natuurlijk ‘next-level’ gebruiken tijdens een bierproeverij. Ga je met verschillende bierstijlen aan de slag, dan kun je misschien wel leuke foodpairings op tafel zetten.

Eenvoudig bierbeslag

Met dit recept heb je een mooi bierbeslag voor bijvoorbeeld kibbeling, appelbeignets of uiringen.


Goed voor10 – 12 porties
Soort gerechtBijgerecht, basis voor snack
Kooktijd3 minuten
Voorbereidingstijd5 minuten
Totale tijd8 minuten
Trefwoordenbeslag, frituren, borrel

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 125 gram (tarwe)bloem
  • 125 ml bier

Wat moet je doen

  • Doe het bier, het ei en de (gezeefde) bloem in een beslagkom
  • Klop alles met een garde tot een glad beslag
  • Breng eventueel op smaak met zout en/of andere kruiden
  • Haal dat wat je wilt bakken door het beslag heen
  • Bak het vervolgens in hete olie van zo’n 180 °C
  • Als het goudbruin is, dan is het klaar

Wat te maken met bierbeslag?

Wat kun je nu allemaal maken met het bierbeslag. Ikzelf moet dan gelijk denken aan vis. Eenvoudig je eigen kibbeling maken met dit beslag als basis. Gebruik dan wel wat speciale kruiden en eventueel wat peper en zout voor de smaak.

Wat me ook wel lekker lijkt is het maken van uienringen in bierbeslag. Dan zou ik wel de ui in ietwat dikke ringen snijden voor wat extra smaak.

Andere mogelijke opties zijn:

  • Fruit zoals bijvoorbeeld appels, peer, banaan of aardbei
  • Champignons
  • Inktvisringen (calamares)

En je kunt het verder natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Probeer het bierbeslag daarom dus naar hartelust uit en voorzie je eten eenvoudig van een lekker krokant laagje.

Veelgestelde vragen over bierbeslag

Kan ik alcoholvrij bier gebruiken voor het beslag?

Ja, dat kan! Alcoholvrij bier werkt net zo goed en geeft toch een subtiele biersmaak. Dit is een ideale optie als je kookt voor kinderen of mensen die geen alcohol drinken.

Welke olie is het beste om snacks in bierbeslag te frituren?

Neutrale oliën zoals zonnebloemolie, plantaardige olie of arachideolie zijn het meest geschikt. Deze oliën hebben geen overheersende smaak en laten het beslag goed tot zijn recht komen.

Kan ik het beslag van tevoren maken?

Het is het beste om het beslag vers te maken, omdat de koolzuur uit het bier zorgt voor een luchtige en krokante textuur. Als het nodig is, kun je het beslag tot een uur in de koelkast bewaren, maar roer het dan wel even door voor gebruik.

Waarom blijft het bierbeslag niet goed plakken?

Zorg ervoor dat het voedsel droog is voordat je het in het beslag dompelt. Je kunt het voedsel ook eerst licht door bloem halen om het beslag beter te laten hechten.

Kan ik de snacks in de oven bakken in plaats van frituren?

Frituren geeft het beste krokante resultaat, maar je kunt de snacks ook in een hete oven (200°C) bakken. Leg ze op een rooster boven een bakplaat, zodat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt.

Hoe bewaar ik overgebleven snacks?

Snacks in bierbeslag zijn het lekkerst als je ze vers eet. Als je toch wat over hebt, kun je ze in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. Verwarm ze opnieuw in de oven of airfryer om de krokantheid terug te brengen.

Hoe voorkom ik dat de snacks te vet worden?

Zorg ervoor dat de olie de juiste temperatuur heeft (ongeveer 180°C) voordat je begint met frituren. Als de olie te koud is, zal het beslag meer vet opnemen. Laat de snacks na het frituren goed uitlekken op keukenpapier.

Kan ik glutenvrij bierbeslag maken?

Ja, dat kan! Vervang de tarwebloem door een glutenvrij alternatief, zoals rijstbloem, kikkererwtenbloem of een glutenvrije bloemmix. Gebruik ook een glutenvrij bier voor het beste resultaat.