Home / Overige Bierzaken / Bier pannenkoeken, zo bak je ze eenvoudig zelf

Bier pannenkoeken, zo bak je ze eenvoudig zelf

Recept voor lekkere bier pannenkoeken

Ik mag graag een goed glas bier drinken, maar ook een smaakvolle pannekoek sla ik niet snel af. Dus waarom niet het beste van de twee werelden verenigen door zelf bier pannenkoeken te bakken?

Bier en pannenkoeken gaan eigenlijk best goed samen. Zo laat het zich in mijn ogen altijd wel combineren met de traditionele Belgische bierstijlen zoals een dubbel of quadrupel. Het zoetige en karamelachtige van deze bierstijlen gaan namelijk goed samen met de smaak van pannenkoeken.

Ik vind het leuk om te experimenteren met bier en zeker ook om er mee te koken Zo heb ik eerder eens een biercake gebakken en daarnaast ben ik begonnen met het maken van hoptails (cocktails met bier). Het bakken van pannenkoeken met een wat zwaarder biertje stond daarom eigenlijk ook hoog op mijn lijst om eens te proberen.

Wat ik op korte termijn verder nog wil doen is het zelf maken van een bierstroop. Mijn verwachting is verder ook dat deze prima past bij de bier pannenkoeken uit dit recept.

De basis van de bier pannenkoeken

Thuis gebruiken we eigenlijk altijd een basis recept om pannenkoeken te bakken. Hiervoor gebruiken we 500 ml melk, 3 eieren en 250 gram bloem om het beslag te maken. Mijn idee voor het recept was dan ook om een deel van de melk te vervangen door bier. Zo gezegd zo gedaan.

Voor het recept ben ik zelf uitgegaan van een trappistenbier, in dit geval de Zundert 10 van brouwerij de Kievit. Tijdens het maken van het beslag heb ik verder gemerkt dat het koolzuur en gist uit het bier zorgen dat het beslag luchtiger wordt.

Overigens zul je niet het hele flesje bier nodig hebben, de rest kun je dus mooi opdrinken tijdens het bakken. Of je gebruikt het als pairing: neem een slok bier en kijk of je iets van de smaak herkent in de pannenkoek. Altijd leuk om te doen!

Bier pannenkoeken recept

Maak zelf lekkere bier pannenkoeken

TrefwoordenPannekoeken, bier
CategorieLunchgerecht, avondeten
Voorbereidingstijd10 minuten
Goed voor 6 – 8 pannenkoeken
Totale tijd15 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 3 eieren
  • 250 ml melk
  • 250 ml donker bier (bijvoorbeeld de Zundert 10)

Wat moet je doen

  • Mix alle ingrediënten door elkaar tot een mooi glad beslag
  • Verwarm wat (zonnebloem) olie in de pan
  • Voeg een lepel van het beslag toe aan de pan
  • Bak de pannenkoek aan beide zijden goed bruin
  • Klaar!

Variatie op het recept

Wil je wat variëren met het recept? Voeg dan een kleine hoeveelheid bruine basterdsuiker toe. Dit geeft de bier pannenkoeken namelijk een extra lekkere touch. Daarnaast vind ik het altijd wel lekker om een snufje kaneel toe te voegen aan het pannenkoekenbeslag. Kies je voor een wat zwaarder en voller stoutbier, dan kan vanille extract ook goed werken.

Maak zelf een eenvoudig bierbeslag

Maak zelf een eenvoudig bierbeslag

Next level bier pannenkoeken

Wil je het recept naar een hoger niveau tillen, dan kun je overwegen om de bloem (deels) te vervangen voor bierbostel. Altijd leuk om met restproducten van het brouwproces te werken. Ik voel in ieder geval een nieuw recept aankomen…

Let op met kinderen

Ik vind het altijd wel spannend om recepten waarin bier is verwerkt aan mijn kinderen te geven. In principe zou de alcohol volledig moeten verdampen tijdens het bakken, maar 100% zeker zijn doe ik het niet. Daarom is mijn advies om deze pannenkoeken niet aan minderjarigen te serveren.