Home / Genieten van bier / Koken met bier: enkele tips voor lekkere gerechten

Koken met bier: enkele tips voor lekkere gerechten

De Brank Dubbelbock leent zich prima om te koken met bier.

Dat bier goed samengaat met eten dat is wel bekend. Maar je kunt ook prima koken met bier en zo je gerechten een extra dimensie geven.

Bier is een prima gast in de keuken. Natuurlijk kun je bier` prima drinken tijdens het bereiden van het eten. Daarnaast kun je het natuurlijk ook als ingrediënt opnemen in bepaalde gerechten. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos en daarom leek het me eens leuk om de mogelijkheden te verkennen.

Welke bierstijlen zijn geschikt om mee te koken?

Zoals bekend is bevatten de meeste bierstijlen veel smaak, zeker als je gaat kijken naar de zwaardere varianten zoals Dubbel, Tripel, Quadrupel of een Imperial stout. Dit zijn bierstijlen die zich meestal wel goed lenen om mee te koken. Natuurlijk zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je zelf naar eigen inzicht gaan experimenteren met de gerechten.

De mogelijkheden van het koken met bier

Er zijn voldoende mogelijkheden te bedenken om bier in het eten te verwerken. Je hoeft dus bij het koken niet perse bier in het gerecht te gieten. Bier leent zich namelijk ook goed daarbuiten. Zo kun je het gebruiken om marinades mee te maken. Op deze manier geef je bijvoorbeeld goed vlees een bierige toets.

Een andere optie is het maken van sauzen waarin je bier verwerkt. Zo’n saus moet meestal wel even koken en dat geeft weer gelegenheid om de alcohol uit het bier te laten verdampen. Maak daarom eens een BBQ-saus, wat heerlijk past bij het vlees van de barbecue.

Wat ook eens leuk is om te doen is het maken van een bierstroop. Ik vind dat zo’n stroop weer erg goed matcht bij kaas. Maak eens verschillende bierstropen en combineer dat eens met verschillende soorten kaas. Zo kun je uitzoeken wat voor jou de gouden combinatie is.

Als laatste wil ik ook desserts benoemen. Ga je koken met bier, dan hoeft zo’n gerecht niet perse bij het diner geserveerd te worden. Een tiramisu gemaakt met bier is bijvoorbeeld erg lekker, maar het past ook weer prima in een chocolade cake.

Om je op weg te helpen vind je hieronder een aantal mogelijkheden om zelf eens te koken met bier.

1. Stoofpotje met bier

Een van mijn favoriete recepten om te bereiden is toch wel het stoofpotje. Een hele middag vlees laten sudderen en daar dan een stevig bier in opnemen. Denk bijvoorbeeld aan een Brand Dubbelbock of een Straffe Hendrik van de Halve Maan. Vervolgens pair je het recept weer met een glas van het bier dat je hebt gebruikt.

2. Chocolade biercake

In mijn speurtocht naar heerlijke gerechten om een te maken ben ik bij een chocolade biercake beland. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van de Jopen Extra Stout. Het resultaat was een cake waar ik uiteindelijk niet vanaf kon blijven.

3. De Beer float

Een leuk nagerechtje om zelf te maken is toch wel de beer float. Hierbij combineer je bier met (schep)ijs. Een lekkere bol vanille ijs gaat naar mijn mening toch prima samen met een lekker stout bier. En zo combineert een Gose wat mij betreft weer prima met een paar bolletjes citroenijs of frambozenijs.

4. Een bierstroop maken

Zelf suiker met bier in een pannetje koken totdat je een stroop krijgt. De smaak van het bier wordt zo goed opgenomen in de stroop. Vervolgens kun je de bierstroop gebruiken om te pairen met bijvoorbeeld kaas. Het smaakt wat mij betreft overigens ook prima als topping op een pannenkoek.

5. Pannenkoeken bakken met bier

Een tijd terug heb ik een Zundert 10 gebruikt om bier pannenkoeken mee te bakken. Het opnemen van bier in het pannenkoekenbeslag gaf de pannenkoeken wat mij betreft toch wel wat extra verdieping. De smaak van het bier kwam erg goed tot uiting. Je kunt ook eens kiezen om het beslag te verrijken met een tripel. De smaak gaat dan weer een andere richting op.

6. Bierbeslag voor kibbeling

De naam bierbeslag geeft eigenlijk al aan wat er in het beslag gaat. Met mijn recept om zelf een bierbeslag te maken kun je thuis helemaal losgaan met zelfgemaakte kibbeling of krokante uiringen.

Tip: vervang een bepaald ingrediënt met bier

Zoals je hierboven al kunt zien zijn er veel mogelijkheden. Wat ik vaak doe bij het koken met bier is het vervangen van een bepaald ingrediënt door bier. Vaak val ik hierbij wel terug op de vertrouwde biertjes zoals Westmalle Dubbel en Tripel, Jopen Extra Stout of een Straffe Hendrik van de Halve Maan. Bij wat fruitigere en frissere recepten kun je er wel voor kiezen om voor een IPA te gaan.

De volgende keer als je een brood gaat bakken kun je er dus voor kiezen om een deel van het water te vervangen door een lekker biertje. En het schijnt dat bier ook prima in oliebollenbeslag past. Erg lekker dus voor de jaarwisseling, of gewoon eens tussendoor.

Verdampt alcohol volledig als je gaat koken met bier?

Over het algemeen zal de alcohol voor het grootste deel verdampen. Er is echter wel een kans dat een kleine hoeveelheid niet verdampt. Het daarom goed om hier rekening mee te houden als je bijvoorbeeld een gerecht gaat bereiden dat ook wordt gegeten door kinderen.

De mate van waarin de alcohol verdampt hangt ook af van de intensiteit van het koken. Hoe intensiever, hoe meer alcohol er zal vervliegen. Wil je echt geen risico lopen, dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een alcoholvrije variant. Het eindresultaat zal mogelijk dan wel verschillen dan wanneer je met een alcoholhoudend bier gaat koken.Geef een reactie