Home / Bier in de keuken / Bierbostel brownies: zo maak je ze eenvoudig zelf

Bierbostel brownies: zo maak je ze eenvoudig zelf

Bierbostel brownies

Als je bier gaat brouwen, dan is de kans erg groot dat je het gebruikte mout uiteindelijk weggooit. Dat is erg zonde want van de bierbostel kun je prima iets bakken zoals bijvoorbeeld brownies.

Het bakken met bierbostel is erg leuk om te te doen! In plaats van het goedje weg te gooien maak je er juist iets lekkers van. Dit is wat mij betreft een mooie manier om het restproduct een tweede leven te geven. Zo heb ik recentelijk brownies gebakken van de bostel. Ze waren erg smaakvol.

Kleine tip: zorg er voor dat je de borstel goed fijn maakt, anders zit je op vliesjes te kauwen. Been there, done that.

In het kort

  • Het recept past in het principe van duurzaam brouwen door het restproduct bierbostel (gebruikte mout) een tweede leven te geven in plaats van het weg te gooien.
  • Zorg ervoor dat de bierbostel goed is uitgeknepen om overtollig vocht te verminderen. Tip: Maal de bostel fijn met een keukenmachine of koffiemolen om harde vliesjes te voorkomen.
  • De belangrijkste ingrediënten zijn uitgeknepen bierbostel (150g), pure chocolade (minimaal 70% cacao), boter, suiker, eieren, bloem en cacaopoeder.
  • Smelt de boter en chocolade au bain-marie. Meng de natte en droge ingrediënten apart en voeg ze samen met de bierbostel toe. Bak de brownies in ongeveer 25-30 minuten op 180°C.
  • Als je gedroogde bostel gebruikt (een soort ‘bostelbloem’), gebruik dan slechts ongeveer een derde van de hoeveelheid (50-60 gram), en voeg eventueel extra vocht (melk, water of bier) toe om ze smeuïg te houden.

ADVERTENTIE

Gebruik gedroogde bierbostel

Zelf ben ik direct aan de slag gegaan met de bostel door deze eerst goed uit te knijpen. Je wilt namelijk zo min mogelijk vochtige bierbostel gebruiken als je brownies gaat bakken. Een ander deel van de mout heb ik wel gedroogd en uiteindelijk fijn gemaakt met een elektrische koffiemolen. Het resultaat is eigenlijk een soort van bloem geworden. Mijn tip is daarom ook om gedroogde bierbostel te gebruiken, je kunt het daarna ook nog een korte tijd bewaren.

Zelf bierbostel brownies bakken

Ga zelf aan de slag met het maken brownies. Door de bierbostel een nieuw doel te geven hoef je deze namelijk niet weg te gooien, dat scheelt weer afval en je bent daarnaast ook nog een circulair bezig.

Bierbostel brownies recept

Met dit recept maak je lekkere brownies van bierbostel


Goed voor12 – 16 brownies
Type gerechtTussendoortje
TagsBrownies
Voorbereidingstijd20 minuten
Baktijd30 minuten
Totale tijd50 minuten

Wat heb je nodig

  • 150 gram bierbostel (uitgeknepen)
  • 150 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 150 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 3 eieren
  • 75 gram bloem
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snufje zout (optioneel)
  • Optioneel: een handvol gehakte noten of chocoladestukjes voor extra textuur

Stappenplan

  • Bereid de bierbostel voor: Zorg dat de bierbostel goed is uitgeknepen, zodat er niet te veel vocht overblijft. Je kunt het ook even in de oven drogen op lage temperatuur (ca. 100°C) om het vochtgehalte te verminderen, indien nodig.
  • Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakvorm (ca. 20×20 cm) met bakpapier.
  • Smelten van chocolade en boter: Smelt de chocolade en boter samen in een hittebestendige kom boven een pan met zacht kokend water (au bain-marie). Roer totdat alles is gesmolten en glad is. Haal de kom van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Suiker en eieren: Voeg de suiker toe aan het chocolademengsel en roer goed door. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe, en meng goed na elk ei. Roer het vanille-extract erdoor.
  • Droge ingrediënten: Zeef de bloem, cacaopoeder en het zout in een aparte kom. Voeg deze droge ingrediënten beetje bij beetje toe aan het chocolademengsel en roer totdat het goed gemengd is.
  • Bierbostel toevoegen: Roer de uitgeknepen bierbostel door het beslag totdat het gelijkmatig verdeeld is. Als je noten of chocoladestukjes wilt toevoegen, doe dit dan nu.
  • Bakken: Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de brownies ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat een satéprikker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
  • Afkoelen: Laat de brownies volledig afkoelen in de bakvorm voordat je ze in stukken snijdt.

Enkele tips

Ik heb nog enkele tips voor je. Deze tips zijn echt handig als je aan de slag gaat met dit recept voor bierbostel brownies.

  • Je kunt de hoeveelheid bierbostel aanpassen naar smaak. Als je niet gewend bent aan de smaak van bierbostel, begin dan eerst met een kleinere hoeveelheid (bijvoorbeeld 100 gram) en bouw het op.
  • Je kunt de brownies in een luchtdichte doos ongeveer 3-4 dagen bewaren, maar ze zijn eigenlijk toch wel het lekkerst op de dag van bereiding.
  • Kies je voor gedroogde bierbostel, gebruik dan een derde van de hoeveelheid. Dus in dit geval zo’n 50 tot 60 gram. Het kan wel zijn dat je wat extra vocht moet toevoegen om het smeuïg te houden. Gebruik hiervoor melk, water of een kleine hoeveelheid bier.

Het weggooien van de bierbostel is zoals je ziet best wel zonde en het past ook helemaal niet bij het principe van duurzaam brouwen. In plaats daarvan kun je het beter nogmaals inzetten door echt iets van te bakken. Mocht je het bakken met bierbostel echt leuk vinden, probeer dan ook zeker mijn recept om een bierbostel brood te bakken.




Geef een reactie