Als je bier gaat brouwen, dan is de kans erg groot dat je het gebruikte mout uiteindelijk weggooit. Dat is erg zonde want van de bierbostel kun je prima iets bakken zoals bijvoorbeeld brownies.
Heb je kippen in de tuin, dan kun je deze natuurlijk verblijden met de gebruikte bierbostel. Maar het is eigenlijk ook wel leuk om er iets mee te bakken. Zo heb ik recentelijk brownies gebakken van de gebruikte bierbostel. Ze waren erg smaakvol. Kleine tip: zorg er voor dat je de borstel goed fijn maakt, anders zit je op vliesjes te kauwen. Been there, done that.
Gebruik gedroogde bierbostel
Zelf ben ik direct aan de slag gegaan met de bostel door deze eerst goed uit te knijpen. Je wilt namelijk zo min mogelijk vochtige bierbostel gebruiken als je brownies gaat bakken. Een ander deel van de mout heb ik wel gedroogd en uiteindelijk fijn gemaakt met een elektrische koffiemolen. Het resultaat is eigenlijk een soort van bloem geworden. Mijn tip is daarom ook om gedroogde bierbostel te gebruiken, je kunt het daarna ook nog een korte tijd bewaren.
Zelf bierbostel brownies bakken
Ga zelf aan de slag met het maken brownies. Door de bierbostel een nieuw doel te geven hoef je deze namelijk niet weg te gooien, dat scheelt weer afval en je bent daarnaast ook nog een circulair bezig.
Bierbostel brownies recept
Met dit recept maak je lekkere brownies van bierbostel
Wat heb je nodig
- 150 gram bierbostel (uitgeknepen)
- 150 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
- 150 gram boter
- 100 gram suiker
- 3 eieren
- 75 gram bloem
- 50 gram cacaopoeder
- 1 theelepel vanille-extract
- Snufje zout (optioneel)
- Optioneel: een handvol gehakte noten of chocoladestukjes voor extra textuur
Stappenplan
- Bereid de bierbostel voor: Zorg dat de bierbostel goed is uitgeknepen, zodat er niet te veel vocht overblijft. Je kunt het ook even in de oven drogen op lage temperatuur (ca. 100°C) om het vochtgehalte te verminderen, indien nodig.
- Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakvorm (ca. 20×20 cm) met bakpapier.
- Smelten van chocolade en boter: Smelt de chocolade en boter samen in een hittebestendige kom boven een pan met zacht kokend water (au bain-marie). Roer totdat alles is gesmolten en glad is. Haal de kom van het vuur en laat iets afkoelen.
- Suiker en eieren: Voeg de suiker toe aan het chocolademengsel en roer goed door. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe, en meng goed na elk ei. Roer het vanille-extract erdoor.
- Droge ingrediënten: Zeef de bloem, cacaopoeder en het zout in een aparte kom. Voeg deze droge ingrediënten beetje bij beetje toe aan het chocolademengsel en roer totdat het goed gemengd is.
- Bierbostel toevoegen: Roer de uitgeknepen bierbostel door het beslag totdat het gelijkmatig verdeeld is. Als je noten of chocoladestukjes wilt toevoegen, doe dit dan nu.
- Bakken: Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de brownies ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat een satéprikker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
- Afkoelen: Laat de brownies volledig afkoelen in de bakvorm voordat je ze in stukken snijdt.
Enkele tips
Ik heb nog enkele tips voor je. Deze tips zijn echt handig als je aan de slag gaat met dit recept voor bierbostel brownies.
- Je kunt de hoeveelheid bierbostel aanpassen naar smaak. Als je niet gewend bent aan de smaak van bierbostel, begin dan eerst met een kleinere hoeveelheid (bijvoorbeeld 100 gram) en bouw het op.
- Je kunt de brownies in een luchtdichte doos ongeveer 3-4 dagen bewaren, maar ze zijn eigenlijk toch wel het lekkerst op de dag van bereiding.
- Kies je voor gedroogde bierbostel, gebruik dan een derde van de hoeveelheid. Dus in dit geval zo’n 50 tot 60 gram. Het kan wel zijn dat je wat extra vocht moet toevoegen om het smeuïg te houden. Gebruik hiervoor melk, water of een kleine hoeveelheid bier.
Mocht je het bakken met bierbostel echt leuk vinden, probeer dan ook zeker mijn recept om een bierbostel brood te bakken.