Leer alles over het zelf brouwen van bier

Bierbostel brood recept: bak zelf een brood

| geschreven door Andy Meerwaldt
Brood gebakken van bierbostel

Als het maischen is voltooid dan blijft er één goedje over en dat is de bierbostel, ook wel draf genoemd. Meestal wordt deze bostel weggegooid, maar met dit recept bak je er zelf een lekker brood mee.

Wat is bierbostel?

Het brouwen van bier begint bij het maischen. Hierbij wordt het mout gedurende een bepaalde periode verwarmt. Door het verwarmen komen er suikers in het mout vrij.

Na een tijd is dit proces klaar en wordt de mout van het suikerwater (wort) gescheiden. De wort is het product dat nodig is voor het verdere proces. De ‘ontsuikerde’ mout oftewel het bierbostel is niet meer nodig.

In eerste instantie lijkt deze bostel overbodig en daarom zal het snel in de afvalcontainer eindigen. Een alternatief is de bostel weggeven aan de lokale kinderboerderij. Dieren zijn er namelijk dol op.

Bak er een brood van

Ik vind het idee om bierbostel weg te gooien zonde en ik vroeg me af of ik er geen brood van kon bakken. Zowel brood als bier worden gemaakt van granen. Er zijn brouwers die bier brouwen van broodresten, dus waarom zou het niet andersom kunnen?

Recept voor bierbostel brood

Dit is een recept dat ik op internet heb gevonden.

Voor het bierbostel brood heb je nodig:
225 gram bierbostel
400 gram bloem
200 ml water/bier
7 gram bakkersgist
50 ml olijfolie
Snufje zout (optioneel)

 1. Bierbostel fijner maken

  Doe de bierbostel in de keukenmachine. Scherpe randjes van de mout verdwijnen hiermee.

 2. Activeer de gist

  Als je bier gebruikt doe dan de gist met een beetje suiker in het bier. Hierdoor begint het gist actief te worden.

 3. Kneden van alle ingrediënten

  Kneed alle ingrediënten samen tot het een luchtige bal wordt. Laat deze deegbal vervolgens anderhalf uur rijzen op een warme plek in een kom dat is afgedekt met plastic of een theedoek. Tenslotte kneed je het deeg nog heel even laat je het nog een half uur rusten.

 4. Bak het brood

  Verwarm de oven voor op 200º C. Doe het beslag in een ingevet bakblik. Snijd daarna met een keukenmes een kleine inkeping over de helft van het brood. Vervolgens plaats je het deeg in het midden van de oven. Na ongeveer een uur zou het brood klaar moeten zijn. Dit is te checken door op het brood te kloppen, klinkt deze hol dan is het brood klaar.

2 reacties op “Bierbostel brood recept: bak zelf een brood”


Geef een reactie