Bierbostel brood recept: bak zelf een brood

Brood gebakken van bierbostel

Als het maischen is voltooid dan blijft er één goedje over en dat is de bierbostel, ook wel draf genoemd. Meestal wordt deze bostel weggegooid, maar met dit recept bak je er zelf een lekker bierbostel brood mee.

Wat is bierbostel?

Het brouwen van bier begint bij het maischen. Hierbij wordt het mout gedurende een bepaalde periode verwarmt. Door het verwarmen komen er suikers in het mout vrij.

Na een tijd is dit proces klaar en wordt de mout van het suikerwater (wort) gescheiden. De wort is het product dat nodig is voor het verdere proces. De ‘ontsuikerde’ mout oftewel het bierbostel is niet meer nodig.

In eerste instantie lijkt deze bostel overbodig en daarom zal het snel in de afvalcontainer eindigen. Een alternatief is de bostel weggeven aan de lokale kinderboerderij. Dieren zijn er namelijk dol op.

Kun je bierbostel drogen en daardoor langer bewaren?

Kun je bierbostel drogen en daardoor langer bewaren?

Bak er een brood van

Ik vind het idee om bierbostel weg te gooien zonde en ik vroeg me af of ik er geen brood van kon bakken. Zowel brood als bier worden gemaakt van granen. Er zijn brouwers die bier brouwen van broodresten, dus waarom zou het niet andersom kunnen?

Als de brouwdag te intensief is geweest of je hebt om een andere reden geen tijd om op dezelfde dag nog een brood te bakken dan kun je ervoor kiezen om de bierbostel te bewaren. Dit kan voor enkele dagen in de koelkast en voor langere tijd kun je de bostel zelfs invriezen. Heb je wel tijd, maar geen zin om te bakken dan kun je ervoor kiezen om de bierbostel te drogen.

In de oven of met een broodbakmachine?

Het recept dat ik hieronder geef is bedoeld om te bakken in een oven. Tegenwoordig gaat gemak toch wel voorop en ik kan me voorstellen dat je het brood wil bakken in een broodbakmachine. Zeker als je er al eentje thuis hebt staan. Is dat niet het geval, dan zou ik dus een broodbakmachine kopen! Je gaat er namelijk echt heel veel plezier van hebben.

Ga je aan de slag met het recept, dan is mijn advies om het normale broodbakprogramma te pakken. Dit is dus dus het programma dat je doorgaans kiest voor je andere broden. Natuurlijk is de ene broodmachine het andere niet, dus ook hier zit hem een stukje proberen en bijsturen.

advertentie

Recept voor bierbostel brood

Bak een heerlijk brood, erg lekker met bijvoorbeeld zoute boter.

Goed voor1 brood
Type gerechtTussendoortje, lunch
TagsBierbrood
Voorbereidingstijd135 minuten
Baktijd60 minuten

Wat heb je nodig

 • 225 gram bierbostel
 • 400 gram bloem
 • 200 ml water/bier
 • 7 gram bakkersgist
 • 50 ml olijfolie
 • Snufje zout (optioneel)

Stappenplan

 • Doe de bierbostel in de keukenmachine. Scherpe randjes van de mout verdwijnen hiermee.
 • Als je bier gebruikt doe dan de gist met een beetje suiker in het bier. Hierdoor begint het gist actief te worden.
 • Kneed alle ingrediënten samen tot het een luchtige bal wordt.
 • Laat deze deegbal vervolgens anderhalf uur rijzen op een warme plek in een kom dat is afgedekt met plastic of een theedoek.
 • Kneed vervolgens het deeg nog heel even laat je het nog een half uur rusten.
 • Verwarm de oven voor op 200º C.
 • Doe het beslag in een ingevet bakblik.
 • Snijd daarna met een keukenmes een kleine inkeping over de helft van het brood.
 • Plaats vervolgens het deeg in het midden van de oven.
 • Na ongeveer een uur zou het brood klaar moeten zijn. Dit is te checken door op het brood te kloppen, klinkt deze hol dan is het brood klaar.
advertentie

Mijn tips voor de beginnende brouwer

Als je zelf thuis begint met het brouwen van bier komt er misschien best wel veel nieuwe informatie op je af. Over de jaren heen ben ik verschillende tools en dingen gaan gebruiken. Hierbij mijn tips:

Gebruik (goede) brouwsoftware. Dit helpt je namelijk goed met het maken van je recepten. Daarnaast maakt het je brouwdag inzichtelijk. Een online dienst die ik graag mag gebruiken is brewfather.

Er zijn best veel webshops waar je brouwspullen kunt inslaan. Ik heb zelf wel goede ervaringen met brouwland. Het is een Belgische webwinkel, maar ze hebben ook een fysieke winkel. Verzending is over het algemeen vrij snel, dus je hoeft niet lang te wachten op de je spullen.

Verder heb ik nog wat tips en bronnen voor je op een rijtje gezet. Hopelijk helpt deze pagina je verder in het zetten van de eerste stappen in het brouwen van bier.22 reacties op “Bierbostel brood recept: bak zelf een brood”

Moet het bierbostel weer helemaal uitgedroogd zijn voordat je het gebruikt? Lijkt me namelijk dat er dan extra vocht in het recept komt.

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Dat hoeft niet perse. Over het algemeen is de bostel wel goed uitgelekt na het brouwen en als je het na de brouwdag gaat gebruiken, dan is het zelfs nog iets droger.

Nicole schreef:

Ik zou het graag met bier bakken, maar mogen/kunn de kids het dan ook eten??

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

De alcohol in het bier zal waarschijnlijk niet helemaal verdampen, dus ik zou zelf de gok niet durven nemen.

Als je het bostel alleen gebruikt zonder het bier dan zit er helemaal geen alcohol in.
Met extra bier erin als vocht, is het alcohol zodanig eruit dat je nog met een percentage zit van max 2% op het geheel dat zelfs nog verdampt bij het bakken zelf.

Ik had er nog nooit van gehoord, maar heb er wel intresse in. Veel kennis heb ik niet met bierbostel zou voor eerste keer zijn. Ik heb nu besteld en morgen halen. Maar jij hebt precies wel meer kennis erover…. Is er iets waar ik speciaal moet op letten aub ? Receptje is ook altijd welkom.

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Het kan handig zijn om de bostel eerst in een keukenmachine te doen om de scherpe randjes eraf te halen.

Ik ga voor het eerst een brood maken met bostel. Maar had 2 vragen eigenlijk.
Is het 7 gr droge gist?
En mag het met ongezouten boter gemaakt worden in plaats van olie?

Mvg.,
Viviane

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Hallo Viviane. Ik heb in inderdaad droge gist gebruikt. En je kunt natuurlijk ook ongezouten boter gebruiken, het is vooral voor het invetten van het bakblik.

Onno Zinniatti schreef:

Beste Andy, leuke en interessante blog!
Als brood brakkende hobbybrouwer heb ik het recept natuurlijk bekeken. Ik vermoed dat het resultaat een redelijk stevig/compact/vast brood wordt, klopt dat?
Er wordt naar mijn ervaring niet zoveel vocht gebruikt in het recept en vocht zorgt o.a. voor luchtigheid van het brood. Ik zal het proberen uit te leggen.

De gluten die gevormd worden bij het kneden zorgen ervoor dat het deeg elastisch wordt. Tijdens het reizen van het deeg vormen zicht luchtbelletjes. Die ontstaan door de vorming van koolzuur doordat het gist zijn werk doet. Maar ook in de oven tijdens het bakken door verdampen van het vocht. Hoe meer vocht hoe meer/groter de luchtbelletjes in het deeg. Vandaar dat kneden van belang is zodat de gluten zich goed kunnen vormen en sterk genoeg zijn om de luchtbelletjes gevangen te houden.

Mocht je meer willen weten over de verhoudingen van de ingrediënten Google dan eens naar de zogenaamde “bakkersformule”, ik denk dat je daar wel info over vind op het broodbakforum.
Met die formule kan elk recept worden gecontroleerd en evt. worden aangepast zodat de verhoudingen kloppen of naar je zin zijn.

Groetjes, Onno

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Hallo Onno, dank je wel voor je reactie en de toelichting. Het brood is inderdaad vrij stevig uitgevallen. Ik ga me eens inlezen in de bakkersformule, thanks voor de tip 🙂

Beste Onno,
Ik bak ook met bierbostel, maar krijg boven in her brood grote luchtbellen en het brood is vrij los. Wat kan hiervan de oorzaak zijn??
Mvg

Geef een reactie

Blijf op de hoogte!

Wil jij zo nu en dan updates ontvangen over nieuwe artikelen op Hopblog.nl? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!