Home / Overige Bierzaken / Bierbostel brood recept: bak zelf een brood

Bierbostel brood recept: bak zelf een brood

Brood gebakken van bierbostel

Als het maischen is voltooid dan blijft er één goedje over en dat is de bierbostel, ook wel draf genoemd. Meestal wordt deze bostel weggegooid, maar met dit recept bak je er zelf een lekker bierbostel brood mee.

Wat is bierbostel?

Het brouwen van bier begint bij het maischen. Hierbij wordt het mout gedurende een bepaalde periode verwarmt. Door het verwarmen komen er suikers in het mout vrij.

Na een tijd is dit proces klaar en wordt de mout van het suikerwater (wort) gescheiden. De wort is het product dat nodig is voor het verdere proces. De ‘ontsuikerde’ mout oftewel het bierbostel is niet meer nodig.

In eerste instantie lijkt deze bostel misschien wel overbodig en daarom zal het snel in de afvalcontainer eindigen. Een alternatief is de bostel weggeven aan de lokale kinderboerderij of te voeren aan de kippen. Dieren zijn er namelijk dol op. Wat nog veel leuker is om er zelf een bierbostel brood mee te bakken. Dubbel genieten en misschien ook nog eens duurzaam ook!

Bierbostel bewaren? Zo droog jij de bostel voor later gebruik

Bierbostel bewaren? Zo droog jij de bostel voor later gebruik

Bak er een bierbostel brood van

Ik vind het idee om bierbostel weg te gooien zelf best zonde en ik vroeg daarom me af of ik er geen brood van kon bakken. Zowel brood als bier worden namelijk gemaakt van granen. Er zijn zelfs brouwers die bier brouwen van broodresten, dus waarom zou het niet andersom kunnen?

Kleine tip: Als de brouwdag te intensief is geweest of je hebt om een andere reden geen tijd om op dezelfde dag nog een brood te bakken dan kun je ervoor kiezen om de bierbostel te bewaren. Dit kan voor enkele dagen in de koelkast en voor langere tijd kun je de bostel zelfs invriezen. Heb je wel de tijd, maar geen zin om te bakken dan kun je er ook voor kiezen om de bierbostel te drogen.

ADVERTENTIE

In de oven of met een broodbakmachine?

Het recept dat ik hieronder geef is bedoeld om bierbostel brood te bakken in een oven. Tegenwoordig gaat gemak toch wel voorop en ik kan me voorstellen dat je het brood wil bakken in een broodbakmachine. Zeker als je er al eentje thuis hebt staan. Is dat niet het geval, dan zou ik dus een broodbakmachine kopen! Je gaat er namelijk echt heel veel plezier van hebben.

Ga je aan de slag met het recept, dan is mijn advies om het normale broodbakprogramma te pakken. Dit is dus dus het programma dat je doorgaans kiest voor je andere broden. Natuurlijk is de ene broodmachine het andere niet, dus ook hier zit hem een stukje proberen en bijsturen.

Recept voor bierbostel brood

Bak een heerlijk brood, erg lekker met bijvoorbeeld zoute boter.

Goed voor1 brood
Type gerechtTussendoortje, lunch
TagsBierbrood
Voorbereidingstijd135 minuten
Baktijd60 minuten

Wat heb je nodig

 • 225 gram bierbostel
 • 400 gram bloem
 • 200 ml water/bier
 • 7 gram bakkersgist
 • 50 ml olijfolie
 • Snufje zout (optioneel)

Stappenplan

 • Doe de bierbostel in de keukenmachine. Scherpe randjes van de mout verdwijnen hiermee.
 • Als je bier gebruikt doe dan de gist met een beetje suiker in het bier. Hierdoor begint het gist actief te worden.
 • Kneed alle ingrediënten samen tot het een luchtige bal wordt.
 • Laat deze deegbal vervolgens anderhalf uur rijzen op een warme plek in een kom dat is afgedekt met plastic of een theedoek.
 • Kneed vervolgens het deeg nog heel even laat je het nog een half uur rusten.
 • Verwarm de oven voor op 200º C.
 • Doe het beslag in een ingevet bakblik.
 • Snijd daarna met een keukenmes een kleine inkeping over de helft van het brood.
 • Plaats vervolgens het deeg in het midden van de oven.
 • Na ongeveer een uur zou het brood klaar moeten zijn. Dit is te checken door op het brood te kloppen, klinkt deze hol dan is het brood klaar.

Hoe kom je aan bierbostel voor een brood?

Wil je zelf aan de slag met het bovenstaande recept en ben je zelf geen hobbybrouwer? Dan kun je meestal wel terecht bij een lokale brouwer in de buurt. De bierbostel wordt doorgaans wel door de brouwerijen afgevoerd, zodat het vervolgens kan dienen als diervoeding. Ik verwacht eigenlijk ook wel op een behulpzaam antwoord als je om een kleine hoeveelheid bierbostel om er een brood mee te bakken vraagt.

Maak het af met een topping

Geef je bierbostel brood een extra smaakdimensie met een heerlijke topping van bijvoorbeeld maanzaad of sesamzaad. Dit voegt niet alleen een knapperige textuur toe, maar geeft daarnaast ook nog eens een subtiele nootachtige smaak. Bestrooi het brood met de zaden voordat je deze in de oven schuift voor een perfect resultaat.

ADVERTENTIE

Mijn tips voor de beginnende brouwer

Als je zelf thuis begint met het brouwen van bier komt er misschien best wel veel nieuwe informatie op je af. Over de jaren heen ben ik verschillende tools en dingen gaan gebruiken. Hierbij mijn tips:

Gebruik (goede) brouwsoftware. Dit helpt je namelijk goed met het maken van je recepten. Daarnaast maakt het je brouwdag inzichtelijk. Een online dienst die ik graag mag gebruiken is brewfather.

Er zijn best veel webshops waar je brouwspullen kunt inslaan. Ik heb zelf wel goede ervaringen met brouwland. Het is een Belgische webwinkel, maar ze hebben ook een fysieke winkel. Verzending is over het algemeen vrij snel, dus je hoeft niet lang te wachten op de je spullen.

Verder heb ik nog wat tips en bronnen voor je op een rijtje gezet. Hopelijk helpt deze pagina je verder in het zetten van de eerste stappen in het brouwen van bier.30 reacties op “Bierbostel brood recept: bak zelf een brood”

 1. Liduin Mesken avatar
  Liduin Mesken

  Waar is het zout?!?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb het zout weggelaten, maar het is natuurlijk mogelijk om een snufje zout toe te voegen.

 2. Marion avatar
  Marion

  Kun je de gerst ook invriezen. Voor een volgende broodbak sessie?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb eigenlijk geen ervaring met het invriezen. Het is wel mogelijk om de gebruikte mouten te drogen met een oven en deze voor korte tijd te bewaren.

   1. Marian avatar
    Marian

    Ik verdeel het meestal in zip lock zakjes van 250 gram. Dan kan je ze plat invriezen

 3. Edwin avatar
  Edwin

  Moet het bierbostel weer helemaal uitgedroogd zijn voordat je het gebruikt? Lijkt me namelijk dat er dan extra vocht in het recept komt.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dat hoeft niet perse. Over het algemeen is de bostel wel goed uitgelekt na het brouwen en als je het na de brouwdag gaat gebruiken, dan is het zelfs nog iets droger.

   1. Nicole avatar
    Nicole

    Ik zou het graag met bier bakken, maar mogen/kunn de kids het dan ook eten??

   2. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    De alcohol in het bier zal waarschijnlijk niet helemaal verdampen, dus ik zou zelf de gok niet durven nemen.

   3. Thomas avatar
    Thomas

    Als je het bostel alleen gebruikt zonder het bier dan zit er helemaal geen alcohol in.
    Met extra bier erin als vocht, is het alcohol zodanig eruit dat je nog met een percentage zit van max 2% op het geheel dat zelfs nog verdampt bij het bakken zelf.

   4. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Thanks voor de aanvulling.

 4. Meiky Stoer avatar
  Meiky Stoer

  Invriezen van bostel kan heel goed. Als het nog niet goed ontdooid is even au bain Marie ontdooien, dan is het wat warm als het door het deeg gaat en rijst het brood extra. Vandaag nog één gemaakt, heerlijk!

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel voor de tip!

  2. Rita avatar
   Rita

   Ik had er nog nooit van gehoord, maar heb er wel intresse in. Veel kennis heb ik niet met bierbostel zou voor eerste keer zijn. Ik heb nu besteld en morgen halen. Maar jij hebt precies wel meer kennis erover…. Is er iets waar ik speciaal moet op letten aub ? Receptje is ook altijd welkom.

   1. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Het kan handig zijn om de bostel eerst in een keukenmachine te doen om de scherpe randjes eraf te halen.

 5. Viviane avatar
  Viviane

  Ik ga voor het eerst een brood maken met bostel. Maar had 2 vragen eigenlijk.
  Is het 7 gr droge gist?
  En mag het met ongezouten boter gemaakt worden in plaats van olie?

  Mvg.,
  Viviane

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Viviane. Ik heb in inderdaad droge gist gebruikt. En je kunt natuurlijk ook ongezouten boter gebruiken, het is vooral voor het invetten van het bakblik.

 6. Marian avatar
  Marian

  Misschien nog een tip. De borstel fijn malen in een blender. Dan heb je niet zoveel vliesjes.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel, dat is mooie aanvulling 🙂

 7. Onno Zinniatti avatar
  Onno Zinniatti

  Beste Andy, leuke en interessante blog!
  Als brood brakkende hobbybrouwer heb ik het recept natuurlijk bekeken. Ik vermoed dat het resultaat een redelijk stevig/compact/vast brood wordt, klopt dat?
  Er wordt naar mijn ervaring niet zoveel vocht gebruikt in het recept en vocht zorgt o.a. voor luchtigheid van het brood. Ik zal het proberen uit te leggen.

  De gluten die gevormd worden bij het kneden zorgen ervoor dat het deeg elastisch wordt. Tijdens het reizen van het deeg vormen zicht luchtbelletjes. Die ontstaan door de vorming van koolzuur doordat het gist zijn werk doet. Maar ook in de oven tijdens het bakken door verdampen van het vocht. Hoe meer vocht hoe meer/groter de luchtbelletjes in het deeg. Vandaar dat kneden van belang is zodat de gluten zich goed kunnen vormen en sterk genoeg zijn om de luchtbelletjes gevangen te houden.

  Mocht je meer willen weten over de verhoudingen van de ingrediënten Google dan eens naar de zogenaamde “bakkersformule”, ik denk dat je daar wel info over vind op het broodbakforum.
  Met die formule kan elk recept worden gecontroleerd en evt. worden aangepast zodat de verhoudingen kloppen of naar je zin zijn.

  Groetjes, Onno

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Onno, dank je wel voor je reactie en de toelichting. Het brood is inderdaad vrij stevig uitgevallen. Ik ga me eens inlezen in de bakkersformule, thanks voor de tip 🙂

  2. Giel Janssen avatar
   Giel Janssen

   Beste Onno,
   Ik bak ook met bierbostel, maar krijg boven in her brood grote luchtbellen en het brood is vrij los. Wat kan hiervan de oorzaak zijn??
   Mvg

  3. Frank avatar
   Frank

   Ik heb em ook meerdere keren gebakken en ben naar 150 g. water gegaan en heb nog 2g. suiker en 5 g. bakkerszout toegevoegd. Daarnaast gebruik ik alleen patentbloem. Dit geeft bij mij de beste resultaten. Bak het zo al jaren en iedereen eet er goed van.

   1. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Dank voor je reactie en voor de aanvulling!

 8. Ton Laarhoven Van avatar
  Ton Laarhoven Van

  1 uur bakken. Normaliter bak je brood in 25-30 minuten. 1 uur is toch veel te lang ! Hoe kom je aan die wetenschap ?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Door meerdere pogingen gewaagd te hebben was 60 minuten toch het meest optimaal. Ik vermoed overigens dat het komt doordat de bostel vrij veel vocht bevat.

 9. Willem avatar
  Willem

  Lijkt mij een lekker recept. Waar koop je bierborstel voor brood?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik gebruik eigenlijk gewoon mijn eigen bostel, maar je zou het bij een lokale brouwerij kunnen vragen.

 10. Martin avatar
  Martin

  Hoi Andy, waar kan ik bierbostel kopen omgeving Gennep /Nieuw Bergen?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik zou een van de brouwerijen uit de buurt contacten: Hertog Jan in Arcen, Brouwerij de Klep in Venlo, in Groesbeek zit er eentje of een van de Nijmeegse brouwerijen bijvoorbeeld de Hemel of Mannenpap.

Geef een reactie