Bierbostel brood recept: bak zelf een brood

Brood gebakken van bierbostel

Als het maischen is voltooid dan blijft er één goedje over en dat is de bierbostel, ook wel draf genoemd. Meestal wordt deze bostel weggegooid, maar met dit recept bak je er zelf een lekker brood mee.

Wat is bierbostel?

Het brouwen van bier begint bij het maischen. Hierbij wordt het mout gedurende een bepaalde periode verwarmt. Door het verwarmen komen er suikers in het mout vrij.

Na een tijd is dit proces klaar en wordt de mout van het suikerwater (wort) gescheiden. De wort is het product dat nodig is voor het verdere proces. De ‘ontsuikerde’ mout oftewel het bierbostel is niet meer nodig.

In eerste instantie lijkt deze bostel overbodig en daarom zal het snel in de afvalcontainer eindigen. Een alternatief is de bostel weggeven aan de lokale kinderboerderij. Dieren zijn er namelijk dol op.

Bak er een brood van

Ik vind het idee om bierbostel weg te gooien zonde en ik vroeg me af of ik er geen brood van kon bakken. Zowel brood als bier worden gemaakt van granen. Er zijn brouwers die bier brouwen van broodresten, dus waarom zou het niet andersom kunnen?

Als de brouwdag te intensief is geweest of je hebt om een andere reden geen tijd om op dezelfde dag nog een brood te bakken dan kun je ervoor kiezen om de bierbostel te bewaren. Dit kan voor enkele dagen in de koelkast en voor langere tijd kun je de bostel zelfs invriezen. Heb je wel tijd, maar geen zin om te bakken dan kun je ervoor kiezen om de bierbostel te drogen.

advertentie

Recept voor bierbostel brood

Bak een heerlijk brood, erg lekker met bijvoorbeeld zoute boter.

Goed voor1 brood
Type gerechtTussendoortje, lunch
TagsBierbrood
Voorbereidingstijd135 minuten
Baktijd60 minuten

Wat heb je nodig

 • 225 gram bierbostel
 • 400 gram bloem
 • 200 ml water/bier
 • 7 gram bakkersgist
 • 50 ml olijfolie
 • Snufje zout (optioneel)

Stappenplan

 • Doe de bierbostel in de keukenmachine. Scherpe randjes van de mout verdwijnen hiermee.
 • Als je bier gebruikt doe dan de gist met een beetje suiker in het bier. Hierdoor begint het gist actief te worden.
 • Kneed alle ingrediënten samen tot het een luchtige bal wordt.
 • Laat deze deegbal vervolgens anderhalf uur rijzen op een warme plek in een kom dat is afgedekt met plastic of een theedoek.
 • Kneed vervolgens het deeg nog heel even laat je het nog een half uur rusten.
 • Verwarm de oven voor op 200º C.
 • Doe het beslag in een ingevet bakblik.
 • Snijd daarna met een keukenmes een kleine inkeping over de helft van het brood.
 • Plaats vervolgens het deeg in het midden van de oven.
 • Na ongeveer een uur zou het brood klaar moeten zijn. Dit is te checken door op het brood te kloppen, klinkt deze hol dan is het brood klaar.
advertentie

Mijn tips voor de beginnende brouwer

Als je zelf thuis begint met het brouwen van bier komt er misschien best wel veel nieuwe informatie op je af. Over de jaren heen ben ik verschillende tools en dingen gaan gebruiken. Hierbij mijn tips:

Gebruik (goede) brouwsoftware. Dit helpt je namelijk goed met het maken van je recepten. Daarnaast maakt het je brouwdag inzichtelijk. Een online dienst die ik graag mag gebruiken is brewfather.

Er zijn best veel webshops waar je brouwspullen kunt inslaan. Ik heb zelf wel goede ervaringen met brouwland. Het is een Belgische webwinkel, maar ze hebben ook een fysieke winkel. Verzending is over het algemeen vrij snel, dus je hoeft niet lang te wachten op de je spullen.

Verder heb ik nog wat tips en bronnen voor je op een rijtje gezet. Hopelijk helpt deze pagina je verder in het zetten van de eerste stappen in het brouwen van bier.


17 reacties op “Bierbostel brood recept: bak zelf een brood”

Moet het bierbostel weer helemaal uitgedroogd zijn voordat je het gebruikt? Lijkt me namelijk dat er dan extra vocht in het recept komt.

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Dat hoeft niet perse. Over het algemeen is de bostel wel goed uitgelekt na het brouwen en als je het na de brouwdag gaat gebruiken, dan is het zelfs nog iets droger.

Nicole schreef:

Ik zou het graag met bier bakken, maar mogen/kunn de kids het dan ook eten??

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

De alcohol in het bier zal waarschijnlijk niet helemaal verdampen, dus ik zou zelf de gok niet durven nemen.

Als je het bostel alleen gebruikt zonder het bier dan zit er helemaal geen alcohol in.
Met extra bier erin als vocht, is het alcohol zodanig eruit dat je nog met een percentage zit van max 2% op het geheel dat zelfs nog verdampt bij het bakken zelf.

Uitgelichte reactie
Meiky Stoer schreef:

Invriezen van bostel kan heel goed. Als het nog niet goed ontdooid is even au bain Marie ontdooien, dan is het wat warm als het door het deeg gaat en rijst het brood extra. Vandaag nog één gemaakt, heerlijk!

Ik ga voor het eerst een brood maken met bostel. Maar had 2 vragen eigenlijk.
Is het 7 gr droge gist?
En mag het met ongezouten boter gemaakt worden in plaats van olie?

Mvg.,
Viviane

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Hallo Viviane. Ik heb in inderdaad droge gist gebruikt. En je kunt natuurlijk ook ongezouten boter gebruiken, het is vooral voor het invetten van het bakblik.

Geef een antwoord