Na een brouwdag verdwijnt de bierbostel meestal in de groene container. Het alternatief is misschien wel de mesthoop of de kinderboerderij. Eigenlijk is dat best zonde, want er zijn tal van mogelijkheden. Neem nu het drogen van de bierbostel, zodat je het kunt bewaren om later te gebruiken gebruiken.
Bij het brouwen blijft altijd weer die bierbostel over, dit zijn namelijk de gebruikte granen. In plaats van weggooien kun je deze gebruiken om bijvoorbeeld een brood of koekjes te bakken. Ik kan me echter wel voorstellen dat het tijd technisch niet altijd lukt om op de brouwdag zelf te gaan bakken, waardoor het bewaren van bierbostel een goede oplossing is.
Bierbostel invriezen voor een later moment
Een van de manieren om de bierbostel te bewaren is door deze in te vriezen. Zo kun je deze op een later moment prima gebruiken om dat geliefde brood mee te bakken. Als je een grote hoeveelheid overhoudt, dan kun je deze zelfs over meerdere porties verdelen en zo invriezen. Een keer brouwen betekent dan dat je meerdere keren een brood kunt bakken, iets wat zeker de moeite waard is om bierbostel te bewaren.
Wat je echter ook kunt doen is de bierbostel bewaren door deze te drogen, want het is ook in gedroogde vorm langer houdbaar. Daarnaast neemt het minder ruimte in beslag in de vriezer.
Waarom bierbostel bewaren?
Door de bierbostel te drogen kun je deze langer bewaren. Als je de bostel goed bewaard, dan kun je er wel even mee doen. Als we kijken naar redenen om de bostel te drogen voor later gebruik dan zie ik vooral een stukje duurzaamheid. Je vermindert er namelijk de hoeveelheid afval mee. Een andere reden is dat de bostel prima ingrediënt te gebruiken is in bijvoorbeeld brood, koekjes of pannenkoeken. Dit alles laat goed zien waarom bierbostel bewaren zo handig kan zijn.
Hoe droog je bierbostel om deze te bewaren?
Het drogen van de bierbostel neemt een aantal uren in beslag. Wanneer je geen oven hebt kun je eventueel als alternatief een voedseldroger gebruiken. Hiermee kun je in principe de bierbostel ook prima mee drogen.
- Verwarm de oven in de laagste stand.
Je wilt de bostel drogen en niet bakken. Een lage stand van rond de 60-80 graden werkt daarom het beste.
- Verspreid de bostel over een schone bakplaat
Zorg ervoor dat de laag niet te dik is, want anders duurt het drogen langer
- Zet de bostel in de oven en laat ongeveer 4 – 8 uur drogen.
Als de oven dit toelaat, dan kun je het beste de ovendeur op een kiertje laten met bijvoorbeeld een houten lepel. Zo kan het vocht goed verdampen en gaat het drogen mogelijk wat sneller.
- Mix de bostel tussentijds met een lepel, zodat alles goed kan drogen
Overigens kan de droogtijd variëren. De bostel is droog als je merkt dat deze niet meer vochtig is.
- Het malen van de gedroogde bostel
Hiervoor kun je bijvoorbeeld een keukenmachine voor het grove werk en/of een koffiemolen voor het fijnere werk gebruiken. Maal de bostel net zo lang tot het zo fijn is als bloem.
- Bewaren van de gedroogde bierbostel
Dit kan bijvoorbeeld in een luchtdichte pot of in een plastic emmer.
Het gebruik van gedroogde bierbostel
Zo werkt het drogen van de bierbostel om deze zo te bewaren in een notendop. Je kunt de gedroogde bostel gebruiken als vervanging voor een deel van de bloem om bijvoorbeeld bierbostel brownies, koekjes of een brood te bakken. Met wat bier in het beslag lijkt het me ook een prima manier om overheerlijke pannenkoeken mee te bakken. Hmm, misschien moet ik dat eens snel proberen.