Home / Bierige mening / Bierista bieropleiding: vergroot eenvoudig je bierkennis

Bierista bieropleiding: vergroot eenvoudig je bierkennis

Het proeven van bier tijdens de Bierista bieropleiding

Een tijdje terug hoorde ik van de Bierista bieropleiding. Ik twijfelde of deze opleiding wel iets voor mij was, vooral omdat ik al een flink schap vol heb staan met bierboeken.

Ik heb mezelf een paar keer kunnen overtuigen om de opleiding nog niet te gaan doen. Maar toen kreeg ik vanuit Bierista de vraag of ik de opleiding wilde testen. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen.

De Bierista bieropleiding

Door de toenemende populariteit van craft beer verbaasde het me dat er nog geen cursus of opleiding over bier bestond. Dit had ik namelijk wel verwacht, vooral omdat er vrij veel boeken over bier worden geschreven. Bierista is naar mijn idee de eerste die met een dergelijke opleiding is gekomen.

Persoonlijk vind ik de term opleiding wat zwaar klinken, het voelt dan gelijk als iets waarvoor je naar een school toe moet gaan. De opleiding van Bierista is dat zeker niet, deze is namelijk vanuit huis te volgen en neemt in totaal zo’n acht uur in beslag.

De opzet

De bieropleiding bestaat uit twaalf delen. In elk deel wordt een bepaald onderwerp rondom het bier behandeld. Zo leer je onder andere over de geschiedenis van bier, het brouwen van bier en de verschillende biersoorten. Daarnaast leer je het bier proeven en uitserveren.

Op een interactieve manier leer je gaandeweg meer over bier. Elk deel begint met een filmpje om het onderwerp toe te lichten en wordt gevolgd door een aantal hoofdstukken. Aan het eind van het deel krijg je een tiental oefenvragen. Deze vragen gaan op tijd, zodat de vaart erin blijft.

De lesstof is kort en bondig opgezet en leest vlot weg. Teksten zijn goed afgewisseld met infographics en filmpjes. In de filmpjes wordt meer verteld door bekende biergezichten. Naast dit alles bevat de stof leuke feitjes. Zo kende ik bijvoorbeeld het verschil tussen hergisting en nagisting nog niet.

TIP

Bier Butler

Het examen

Na het doorlopen van de lesstof kom je uit bij het examen. Nu wordt het menens. Het examen bestaat uit 60 vragen. Alle vragen gaan op tijd, dus je kunt niet heel lang nadenken over een antwoord.

Ik heb het examen als vrij spannend ervaren, er zitten altijd vragen bij waarvan je niet zeker bent of ze goed zijn beantwoord. De twijfel begint dan toe te slaan, maar uiteindelijk was de uitslag positief: geslaagd!

Na het slagen mag je jezelf Bierista, meester in bier noemen. Je ontvangt dan een heus bierdiploma. Daarnaast wordt je gebruikersprofiel zichtbaar in de Hall of Fame.

Bier proeven

Een bieropleiding is pas een bieropleiding als je bier mag proeven. Daarom wordt er bij de opleiding een bierpack van Beerwulf geleverd. Aan het einde van elk deel is het tijd om een bier te proeven. Dit is een leuke toevoeging die de beleving een extra dimensie geeft. Echt super.

Het bierpack van Beerwulf is onderdeel van de opleiding.

Een leuke extra voor de toekomst zou een Bierista proefglas kunnen zijn, waarmee je de bieren kunt proeven.

Bierista, wat kun je er nu mee?

Het volgen van de opleiding levert je vooral kennis over biergerelateerde zaken op. Daarnaast spaar je tijdens de opleiding zogeheten biercoins. Bijvoorbeeld goed beantwoordde oefenvragen en bierreviews leveren biercoins op. De hoeveelheid coins is van invloed op je plek in de bierista ranglijst. Een competitie element, best gaaf.

Daarnaast organiseert Bierista brouwerijbezoeken. Hier kun je alleen aan deelnemen als je bent geslaagd. Je bezoekt dan samen met andere Bieristas een brouwerij. Als ik me niet vergis zijn er al rondleidingen bij Davo en bij de brouwerij in het Openluchtmuseum geweest.

Samengevat

De bieropleiding van Bierista is kort en bondig en leest makkelijk weg. Op een interactieve manier leer je meer over bier. Het is een leuke afwisseling op de bierboeken.

De kosten zijn 99 euro en dit is inclusief Beerwulf pakket. Dit is een goede prijs voor een online cursus. Het aspect van lesmateriaal, bier proeven en een diploma bij succes zorgt voor een leuke totaalbeleving.

Wil je meer weten over de bieropleiding, bezoek dan de website van Bierista.Geef een reactie