Bier proeven, dit is hoe ik het doe

Het proeven van bier

Sinds enkele maanden publiceer ik onder de noemer proefnotities reviews van de bieren die ik drink. Maar het proeven van bier, hoe doe je dat nu eigenlijk?

Het proeven van bier kan een serieuze aangelegenheid zijn. Zo zijn er verschillende internationale wedstrijden, waarin het beste (commerciële) bier wordt gekozen. Deze wedstrijden vinden zowel nationaal als internationaal plaats. Brouwerijen kunnen hieraan deelnemen door hun bieren in te schrijven.

Voor deze wedstrijden is een heel panel aan proevers nodig om de bieren te proeven. Deze proevers hebben meestal een training gevolgd. Ook bij bierbrouwwedstrijden is het gebruikelijk dat (ervaren) getrainde proevers het bier keuren en zorgen dat er een winnaar uitkomt.

Dit is allemaal erg leuk natuurlijk, maar ook thuis kunnen we gewoon bierproeven en daar eventueel iets van vinden. Het mooiste is dat een mening vormen nog leuker is als je met meerdere mensen dezelfde bieren proeft. Iedereen proeft namelijk weer iets anders en zo kun je samen een goed beeld vormen van het bier.

Bier proeven: Zicht, geur en smaak

Het proeven van bier bestaat eigenlijk uit drie zaken: zicht, geur en smaak. Bij brouwwedstrijden wordt er ook nog gekeken of het bier binnen de juiste parameters van de bierstijl vallen. Hierbij is de denken aan het alcoholpercentage, de kleur en de bitterheid.

In de proefnotities die ik op deze site heb gepubliceerd beperk ik me echter tot de drie elementen in het ‘beoordelen’ van een bier. Het beoordelen van bier is overigens ook een kwestie van smaak. De een houdt niet van bittere en hoppige bieren en zal deze waarschijnlijk lager waarderen, dan wanneer hetzelfde bier wordt gedronken door een hophead.

1. Hoe ziet het eruit?

Ik schenk het bier uit in een proefglas. Vervolgens houd ik deze tegen het licht en kijk ik naar de kleur. Is het bier helder of juist troebel. Hoe ziet de schuimkraag eruit? Is deze stevig, fijn of zakt deze snel in elkaar? Ook check ik hoeveel koolzuur ik omhoog zie komen.

2. Wat doet de neus?

De volgende stap van het bier proeven is het ruiken. Ik doe dit meestal met mijn ogen dicht, want dan ben ik geconcentreerder. Althans dat houd ik mezelf voor ;).

Door te ruiken hoop ik wat dingen te herkennen. Meestal ruik ik citrus, sinaasappel en ander fruit. Soms ruikt het bier moutig of juist heel zoet. Heel af en toe neem ik iets ziltigs waar, maar soms ook weer een zuurtje.

Er zijn best veel geuren die je kan waarnemen en soms helpen deze bij de beleving van het bier. Zo deed een bier me ooit eens denken aan Danoontjes (powerrrr…) toetjes.

3. Hoe smaakt het bier?

De laatste stap is de smaak. Hierbij komt heel veel samen en weet ik of de belofte van de geur waargemaakt wordt. Ik neem een slok en laat het bier door mijn mond walsen. Daarna slik ik het bier door, om de nasmaak te ervaren. Bij de nasmaak merk ik meestal ook welke smaken goed blijven hangen.

Bij de smaak kijk ik of een bier grassig, fruitig of juist citrusachtig is. Proef ik de mout en beleef ik iets scherps of kruidigs. Bij de zwaardere bieren proef ik ook of de alcohol te aanwezig is, dus of het bier echt boozy wordt. Er is eigenlijk best veel waar te nemen in de uiteindelijke smaak.

Bier proeven en vergelijken

Bierproeven is eigenlijk het leukste als je dit samen met anderen kan doen. Je kunt bij zo’n bierproeverij namelijk de waarnemingen met elkaar vergelijken. Soms kan je iets niet thuisbrengen en een ander juist wel. Je kan elkaar dus best wel goed versterken in het proeven.

Als je alleen bier proeft, dan kan je online kijken naar reviews of naar de beschrijving van de brouwer zelf. Ik had laatst een bier, waarvan ik een smaak niet kon thuisbrengen. Uiteindelijk las ik dat het bier een banaanachtige smaak kon hebben en toen wist ik het gelijk. Het viel dus op zijn plaats.

Proeverijen en welk glas te gebruiken

Als je het leuk vind om bier te proeven, dan zou je een proeverij kunnen organiseren. Zorg dan voor een goede opbouw van laag in alcohol naar hoger in alcohol. Beperk het bieren ook tot een stuk of 6, meer kun je meestal niet aan. Zorg dat je tussendoor wat water drinkt en dat je de smaak kan neutraliseren.

Verder is het handig om goede glazen te gebruiken. Sommige brouwerijen verkopen bijvoorbeeld proefglazen. Alternatieven zijn wijnglazen of cognacglazen. Deze zijn meestal kleiner en dat maakt dat je meer kan proeven. Het is immers een proeverij en geen drankgelag.

Als je echt vaker bier wilt proeven, dan kan ik echt de AnDer 1.0 (Royal Leerdam) glazen aanraden. Deze glazen zijn speciaal ontwikkelt om bier te proeven. Zo komt het waarnemen van de geur goed tot zijn recht. Dit zijn de glazen die over het algemeen ook worden gebruikt bij de keuringen van brouwwedstrijden.


2 reacties op “Bier proeven, dit is hoe ik het doe”

Hoi Andy, Bier proeven, dit is hoe ik het doe…
Leuk stukje geschreven, zo doe ik het nl ook zo ongeveer maar….
Heb je suggesties over de drinktemperatuur van de verschillende bieren
Daar zitten de ‘geleerden’ soms niet op één lijn.
Ik lees vaak % alcohol = temperatuur…wat vind jij.

Groet, Roel
(hobbybrouwer met potten en pannen met kant-en-klaar pakketten)

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Alcoholpercentage als temperatuur is inderdaad een goede graadmeter. Maar in de praktijk drink ik ze meestal op keldertemperatuur (daar staat mijn voorraadje)

Geef een antwoord