Home / Bierige mening / Brouw het zelf, boek vol brouw recepten

Brouw het zelf, boek vol brouw recepten

Brouw het zelf

Een tijd geleden zag ik bij de Dille en Kamille het boek “brouw het zelf” liggen. Het was een mooi hardcover boek geschreven door Nick Moyle en Richard Hood.

Uit nieuwsgierigheid bladerde ik er vlot doorheen. Het onderdeel over bier was voor mij uiteindelijk de reden om met het boek bij de kassa te eindigen.

Boek Details

Titel Brouw het zelf

ISBN 9789462501201

Taal Nederlands

Auteur Nick Moyle en Richard Hood

Bindwijze Hardcover

Publicatiejaar 2016


Brouw het zelf

Brouw het zelf is een boek vol met uitleg en recepten om zelf drank thuis te maken. Op eenvoudige wijze wordt het thuis maken van dranken als bier, wijn, cider en sterke drank redelijk simpel uitgelegd.

Ik krijg bij het boek overigens wel de indruk dat de schrijvers geen professionele brouwers zijn. Dit komt naar mijn idee door de insteek van het boek. Alles lijkt er namelijk op dat het uit de richting van moestuinieren komt. Hoe zijn bijvoorbeeld zelf verbouwde ingrediënten te gebruiken om bepaalde dranken mee te brouwen?

Toch laten de auteurs zien dat het maken van drank niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Ze doen dit door middel van een indeling op basis van verschillende drank types, zoals bier, wijn en cider.

Per drank wordt er eerst een algemene basis gegeven van wat er nodig is om het te maken. Deze uitleg wordt opgevolgd door een aantal recepten, waarmee het voor de lezer mogelijk wordt om er thuis mee aan de slag te gaan.

Bierrecepten

De aanleiding voor mij om het boek Brouw het zelf te kopen, was het onderdeel over bier. Ik was namelijk op zoek naar enkele recepten om bier te brouwen, dit omdat ik verder wilde dan de pakketten van brooklyn brew shop.

Ik vind de recepten overigens een goede leidraad om zelf eens te gaan experimenteren met losse ingrediënten. Het nadeel is echter dat er gewerkt is met moutextract. Dat is waarschijnlijk gedaan om het brouwen wat eenvoudiger en minder tijdrovend te laten zijn.

Gelukkig zijn de recepten richtlijnen om een bijvoorbeeld een IPA of een pilsener te brouwen. Ik ga de recepten dan ook als dusdanig gebruiken door er mijn eigen draai aan te geven.

Conclusie: Is Brouw het zelf een aanrader?

Al met al vind ik Brouw het zelf het een verrassend boek. De recepten zijn toegankelijk en het boek is ook vanuit dat perspectief geschreven. Bijna elk recept wordt vergezeld door een tip als: “Experimenteer met verschillende soorten hop”. Alles is geschreven als richtlijn en niet als keiharde eis en dat is fijn. Door de recepten als inspiratie te geven, hopen de schrijvers dat de lezer ermee gaat experimenteren.

Voor de ervaren brouwer is het boek in mijn ogen niet erg interessant. Echter voor de beginner is het een mooi begin om te kijken of het brouwen iets is..

Ik zelf ga die brouwrecepten vooral gebruiken als inspiratie om er een bier mee te brouwen. Misschien dat ik in de toekomst nog eens iets ga doen met de cider recepten uit het boek.

Geïnteresseerd naar het boek? Het gewoon te koop op bol.com. Zoek je echter een boek dat iets dieper ingaat in het brouwen van bier zelf, dan raad ik Zelf bier brouwen doe je zo aan.Geef een reactie