Brouw het zelf, boek vol brouw recepten

Brouw het zelf

Een tijd geleden zag ik bij de Dille en Kamille het boek “brouw het zelf” liggen. Het was een mooi hardcover boek geschreven door Nick Moyle en Richard Hood.

Uit nieuwsgierigheid bladerde ik er vluchtig door heen. Het onderdeel over bier was uiteindelijk de reden om met het boek bij de kassa te eindigen.

Boek Details

Titel Brouw het zelf

ISBN 9789462501201

Taal Nederlands

Auteur Nick Moyle en Richard Hood

Bindwijze Hardcover

Publicatiejaar 2016


Brouw het zelf

Brouw het zelf is een boek vol met recepten om zelf drank thuis te brouwen. Op eenvoudige wijze wordt het thuis brouwen van dranken als bier, wijn, cider en sterke drank uitgelegd.

Ik heb de indruk dat de schrijvers geen professionele brouwers zijn. Dit komt door de insteek van het boek. Alles lijkt erop dat het uit de richting van moestuinieren komt. Hoe zijn zelf verbouwde ingredienten te gebruiken om bepaalde dranken mee te brouwen?

Toch laten de auteurs zien dat het brouwen van drank niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Ze doen dit aan de hand van verschillende dranktypes waarbij ze uitleggen hoe je deze kunt brouwen. Eerst wordt een algemene basis gegeven wat er nodig is om bijvoorbeeld bier of wijn te brouwen. Deze uitleg wordt gevolgd door een aantal recepten, waarmee het voor de lezer mogelijk wordt om thuis een bepaald type drank te brouwen.

Bierrecepten

De aanleiding voor mij om het boek Brouw het zelf te kopen, was het onderdeel over bier. Ik was namelijk op zoek naar enkele recepten om bier te brouwen, dit omdat ik verder wilde dan de pakketten van brooklyn brew shop.

Ik vind de recepten een goede lijdraad om zelf te gaan experimenteren met losse ingredienten. Het nadeel is dat er gewerkt is met moutextract, dit om het brouwen eenvoudiger en minder tijdrovend te laten zijn.

Gelukkig zijn de recepten richtlijnen om een bijvoorbeeld een IPA of een pilsener te brouwen. Ik ga de recepten dan ook als dusdanig gebruiken door er mijn eigen draai aan te geven.

Conclusie: Is Brouw het zelf een aanrader?

Al met al vind ik Brouw het zelf het een verrassend boek. De recepten zijn toegankelijk en het boek is ook vanuit dat perspectief geschreven. Bijna elk recept wordt vergezeld door een tip als: “Experimenteer met verschillende soorten hop”. Alles is geschreven als richtlijn en niet als keiharde eis en dat is fijn. Door de recepten als inspiratie te geven, hopen de schrijvers dat de lezer ermee gaat experimenteren.

Voor de ervaren brouwer is het boek niet erg interessant. Voor de beginner is het een mooi begin om te kijken of het brouwen iets.

Ik persoonlijk ga de recepten gebruiken als inspiratie om bier te brouwen. Wellicht dat ik in de toekomst nog iets ga doen met de cider recepten.

Zoek je een boek dat iets dieper in gaat in het brouwen van bier zelf, dan raad ik Zelf bier brouwen doe je zo aan.

Geïnteresseerd naar het boek? Het is te koop op bol.com.

Alternatieve boeken


Geef een antwoord