Home / Brouwrecepten / Maak een simpele cider met dit recept

Maak een simpele cider met dit recept

Een cider pers om appels me te persen.

Naast het brouwen van bier maak ik zo nu en dan wel eens een uitstapje naar het maken van andere dranken. Zo heb ik vorig jaar een ‘lazy’ cider gemaakt. En het leek me wel leuk om dit recept voor een simpele cider te delen.

Cider maken als experiment

Ik heb dit vooral recept gemaakt om bij wijze van experiment eenvoudig een cider te maken. De eenvoud zit hem namelijk vooral in de gebruikte ingrediënten. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen om kant-en-klare appelsap uit de supermarkt te gebruiken.

Als je vaker cider maakt, dan gebruik je waarschijnlijk appels. En met een ciderpers haal je daar vervolgens het sap uit. Voor mijn probeersel vond ik de aanschaf van zo’n pers echter een beetje ver gaan. Als tweede optie kan ik me voorstellen dat een sappan ook zijn werk doet. Maar ook deze heb ik niet in huis, vandaar mijn keuze om het kant-en-klaar uit de supermarkt te halen.

ADVERTENTIE

De vergisting

Voor de vergisting heb ik gekozen voor een cider gist, namelijk de M02 van Mangrove Jack’s. Als goed alternatief kun je er overigens voor kiezen om bijvoorbeeld de SafAle US-05 te gebruiken van Fermentis.

Een andere overweging is het gebruik van gistvoeding. Hiermee voeg je wat voedingstoffen toe, waardoor de gist wat vitaler blijft tijdens de vergisting.

Tijdens de vergisting haalt de gist de suikers uit het sap. Je kunt er dus voor kiezen om bij het maken van cider suiker toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruine suiker. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je eindigt met een zoete cider, want de gist zal deze suikers gewoon opeten. Overigens betekent de toevoeging wel dat het uiteindelijke resultaat hoger in alcohol zal zijn.

Lazy Cider recept

Maak een simpele cider op basis van appelsap.

Goed voor 5 liter
Soort receptAlcoholische dranken
TrefwoordenSnel, zomer, cider, appels

Dit heb je nodig

 • 5 liter appelsap
 • M02 Cider gist van Mangrove Jack’s
 • Kristalsuiker voor het bottelen

Dit moet je doen

 • Giet de appelsap in een vergistingsemmer van 5 liter
 • Belucht de appelsap, bijvoorbeeld met een garde
 • Voeg de gist toe
 • Laat het gist zo’n 2 weken zijn werk doen
 • Vul de flessen en voeg per flesje (0,33 cl) 2 gram suiker toe
 • Na twee weken op fles is het drinkbaar

Mijn overwegingen voor deze simpele cider

Ik heb er dus voor gekozen om appelsap uit pak te kopen. Bovendien bedraagt zo’n pak slechts een kleine euro per anderhalve liter en dat is qua kosten wel te overzien. Maar ik kan me goed voorstellen dat een aantal flessen Flevosap een betere en misschien zelfs wel een smaakvollere keuze is.

En als laatste tip wil ik tenslotte het belang van schoon werken benadrukken. Net als met het brouwen van bier is ook hier hygiëne belangrijk. Je wilt de cider, hoe eenvoudige de basis ook mag zijn, immers geen infectie laten oplopen.

Het eindresultaat

Na een tweetal weken vergisting en een tweetal weken op fles heb ik mezelf een goed glas cider ingeschonken. Het resultaat mocht er zijn. De cider was redelijk droog en ietwat aan de zuurdere kant.

Een volgende keer zal ik de cider wat minder eenvoudig maken door deze tijdens de vergisting te drooghoppen. Op de manier denk ik dat ik het een ietwat andere touch kan geven. En misschien maak ik het ook nog iets ambachtelijker door een sappan aan te schaffen en zelf aan de slag te gaan met appels.

En om het helemaal next-level te maken is het misschien wel leuk om zelf gist op te kweken, zodat je echt alles bij de supermarkt zelf haalt.

Zoals je leest zijn er ook bij het maken van cider best wat mogelijkheden om het allemaal wat spannender te maken.6 reacties op “Maak een simpele cider met dit recept”

 1. Twan Stemkens avatar
  Twan Stemkens

  Twee gram suiker per fles… Maar zijn dit flessen van 0,5 liter, 0,75 of 1 liter?
  M.a.w.: Hoeveel suiker per hoeveelheid sap?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank voor je reactie. Ik heb het in de tekst aangepast. Het is 2 gram per flesje van 0,33 cl.

   1. Arno Bongers avatar
    Arno Bongers

    Als je nu 4 gram doet in een flesje van 500ml wordt de druk te hoog en kan de fles kapot springen of het bier spuit eruit als je de fles opent. Gr. Arno

   2. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Ik ga over het algemeen uit van zo’n 6 gram per liter (2 gram voor 0,33 liter). Dat komt in dit geval neer op 3 gram voor een halve liter.

 2. Stefan Cosman avatar
  Stefan Cosman

  Leuk recept, dank u.

  Mag im vragen, heeft u het gehele zakje gist van ongeveer 10 gram in de 5 liter appelsap gevoegd, of afgewogen?

  Mvg

  Stefan

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank voor de reactie. Ik heb een half zakje toegevoegd, dat was voldoende.

Geef een reactie