Zowel bij het maken van brood als bier worden granen gebruikt. Daarnaast kun je van de bierbostel weer een brood bakken. Je zou dus kunnen denken dat je van brood weer een biertje kunt brouwen.
Het brouwen met restproducten, het klinkt als een ideaal streven. Zeker gezien de alsmaar groeiende vraag naar naar duurzaamheid. Daarnaast is er ook meer vraag naar een circulaire economie. Een economie waarbij producten opnieuw ingezet kunnen worden voor een ander doel.
Wij als thuisbrouwers kunnen natuurlijk meedoen aan deze bewustwording door te kiezen voor het duurzaam brouwen van bier.. Zo kunnen we de gebruikte mouten die na het maischen overblijven weer gebruiken om bijvoorbeeld een brood mee te bakken.
In het kort
- Duurzaam brouwen: Je kunt brood, een restproduct, gebruiken als ingrediënt voor het brouwen van bier, wat past bij een circulaire economie.
- Beperkt gebruik: De storting mag niet volledig uit brood bestaan; een maximum van 25% brood in combinatie met basismouten wordt aangeraden.
- Enzymen zijn cruciaal: Omdat de enzymen in brood gedeactiveerd zijn door de hoge baktemperatuur, zijn de enzymen van de basismouten nodig om het zetmeel in het brood om te zetten in suikers.
- Toevoegen van brood: Snijd het brood in kleinere stukken of verkruimel het (eventueel na drogen aan de lucht) om een goede menging en optimale werking van de enzymen te garanderen.
- Verschillende broodsoorten: Oud witbrood is geschikt voor een Weizen, terwijl donker brood een donkerder bier oplevert. Gooi oud brood dus niet weg!
Kun je eigenlijk wel brouwen met brood?
Het is inderdaad mogelijk om te brouwen met brood. Helaas kan de storting niet volledig uit brood bestaan, een stortingspercentage van 25% is toch wel het maximum. Het gebruik van voldoende basismouten, zoals bijvoorbeeld pilsmout of pale ale mout is dus goed aan te bevelen.
Omdat bij het bakken van brood de temperatuur te hoog is geweest, zijn vrijwel alle enzymen gedeactiveerd. Laat dit nu net de enzymen zijn de we normaal gesproken inzetten bij het maischen.
Door de storting van het brood laag te houden en gebruik te maken van voldoende basismouten zorgen we ervoor dat de enzymen in deze mouten aan de slag gaan met het brood. En daardoor zullen het aanwezige zetmeel in het brood uiteindelijk omgezet worden in de gewenste suikers.
Hoe voeg je het brood toe?
Bij het brouwen met brood denk je misschien vrij snel aan dat er hele broden in het geheel aan het beslag worden toegevoegd. Dat is natuurlijk mogelijk, maar misschien niet heel praktisch met het roeren. Het alternatief is het brood als sneetjes toe te voegen, maar ook daarbij denk ik dat het te groot is.
Mijn ervaring met een brood is dat een boterham vrij papperig kan worden als deze in aanraking komt met water. Na verloop van tijd valt het wel uit elkaar en komt het goed. Alleen als een boterham in zijn geheel allemaal mouten opslokt, dan kunnen de enzymen mogelijk het werk niet goed genoeg doen.
Wat ik zou dus doen is of het brood in kleinere stukken snijden of even aan de lucht drogen en vervolgens verkruimelen. Zo kan het brood goed mee doen aan het beslag en komt het goed in contact met de mouten en dus de enzymen.
Voorbeelden van bier gebrouwen met brood
Het idee om te brouwen met brood is niet heel nieuw. InStock heeft een aantal jaren geleden Bammetjes bier gemaakt en in Belgie heeft Brussels Beer Project de Babylone gemaakt met brood. En brouwerij Stijl heeft ook een broodbier genaamd Ally Pale Ale.
En zo zijn er waarschijnlijk nog meerdere voorbeelden te verzinnen van brood dat is gebruikt om bier te maken. Het is dus zeker wel mooi om te zien dat brouwerijen wel brood zien in dit ingrediënt voor bier.
Gooi dat oude brood dus niet weg
Heb je een brouwdag op de planning staan overweeg dan eens om wat oud brood toe te voegen aan je storting. Wit brood is bijvoorbeeld geschikt om een Weizen mee te brouwen. Voeg heel donker brood toe aan de storting om een wat donkerder bier te brouwen.
Bewaar je oude brood dus. Zeker als je weet dat je er op korte termijn mee kunt brouwen. Natuurlijk kun je het ook verzamelen in de vriezer als je daar voldoende ruimte hebt, dat is helemaal aan jou.
Op korte termijn ben ik zelf van plan om een pale ale te brouwen met wat broodresten die ik nu aan het verzamelen ben.
Veelgestelde vragen over brouwen met rood
Ja, je kunt een deel van het mout vervangen door oud brood tijdens het brouwen. Brood bevat zetmeel dat omgezet kan worden in suikers tijdens het maischen. Zo geef je restbrood een tweede leven in je bier.
Gebruik bij voorkeur simpel, ongekruid brood zonder toevoegingen zoals rozijnen of kruiden. Wit- of volkorenbrood werkt goed, zolang het niet te vet of zoet is. Hoe eenvoudiger het brood, hoe beter voor het brouwproces.
Je kunt tot ongeveer 25% van het basismout vervangen door brood. Meer kan het rendement en de filtratie negatief beïnvloeden. Begin met een kleine hoeveelheid en pas aan op basis van je ervaring.
Ja, brood kan het bier iets voller en ronder van smaak maken. Vooral bij donker brood of zuurdesem merk je een subtiele invloed. De smaak blijft meestal mild en ondersteunend.
Zeker, je voorkomt voedselverspilling door oud brood een nieuwe bestemming te geven. Daarnaast verminder je de hoeveelheid mout die nodig is. Het is dus een leuke én milieuvriendelijke brouwtechniek.
