Dit is een boek over bier door Raymond van der Laan

Dit is een boek over bier

Op zich schat ik mezelf wel in als een redelijke bierkenner, toch was ik vrij nieuwsgierig naar dit boek van Raymond van der Laan. Dit is een boek over bier verklapt gelijk waar het boek over gaat. 

Waar gaat dit is een boek over bier over?

Het laat zich logischerwijs al raden: over bier. Het geeft de lezer een goede kennismaking met een groot deel van alle biersoorten die er zijn.

Als eerste wordt duidelijk gemaakt dat speciaalbier niet bestaat: Want elk bier is speciaal. In datzelfde hoofdstuk wordt voornamelijk beschreven waar je kennis kunt maken met de bieren: proeflokaal, festival of bij de slijterij.

Vervolgens wordt de lezer meegenomen in het brouwproces. Bier is lekker, maar hoe wordt het nu daadwerkelijk gebrouwen en welke ingrediënten zijn er voor nodig?

Beschrijvingen

De rest van het boek bestaat uit het beschrijven van de verschillende biersoorten. Van een IPA tot stout en van kölsch tot trappistenbier. Elk biersoort komt aan bod in zijn eigen hoofdstuk.

Zo’n hoofdstuk wordt vooraf gegaan door een algemene beschrijving en een klein tabelletje. Hierin staan de kenmerken beschreven zoals de zuur, zoet,- en bitterheid. Maar ook welk bierglas het beste gebruikt kan worden om het bier uit te drinken.

Hoofdstuk over Quadrupel
Links karakteristieken van een Quadrupel en rechts de beschrijving.

Na deze inleiding worden een aantal bieren uitgelicht. De beschreven bieren komen uit het binnen,- en buitenland. Geen enkele brouwerij komt dubbel voor in de beschrijvingen.

In het beschreven biertje wordt iets kort verteld over de brouwer en brouwerij om wat diepgang te geven. Daarnaast wordt het biertje zelf toegelicht.

Een tweetal uitgelichte bieren.

Conclusie

Naast de mooie vormgeving leest het boek in mijn ogen vrij makkelijk weg. Gaandeweg het boek leer je meer over bepaalde biersoorten en de typeringen die daarbij horen.

Ik denk ergens dat dit boek een leuk cadeau is voor een bierliefhebber. Hij stond ook op mijn verlanglijstje, omdat ik wel nieuwsgierig was naar de inhoud.

Het is geen overzicht van alle bieren die bestaan en die intentie heeft hij ook niet. Als je een overzichtsboekje wil dan is 500 bieren van Zak Avery misschien een beter alternatief. De beschreven bieren dienen slechts ter illustratie en ergens denk ik dat het vooral gaat over de anekdotes over de brouwerijen.

Wil je dit boek hebben of cadeau doen? Hij is te koop via bol.com.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


Geef een antwoord