Home / Genieten van bier / Het juiste bierglas kiezen: welk bier in welk glas

Het juiste bierglas kiezen: welk bier in welk glas

Zoveel bieren, zoveel glazen. Maar wat voor bierglas moet je nu eigenlijk gebruiken voor een bepaald biertje?

Elke bierliefhebber heeft wel een kast vol met bierglazen. En bovendien hoort bij elk biertje natuurlijk bij voorkeur het glas van de brouwerij zelf. En dan heb je verder altijd nog de wat neutrale glazen, zodat je het bier altijd wel kunt drinken zonder te voldoen aan #properglassware.

Met alle wijsheid van nu heb ik eigenlijk een paar glazen die ik voor de meeste bieren gebruik. Ik vind het natuurlijk leuk om glazen van brouwerijen zelf te hebben, maar uiteindelijk kies ik toch voor mijn vaste selectie.

Zo had ik ooit bij de IKEA van die mooie bolvormige glazen. Hier dronk ik alles uit, helaas sneuvelde op een gegeven moment het een na het andere glas. Als klap op de vuurpijl zat het glas niet meer in het assortiment van de Zweedse meubelgigant.

Wat is bier en waarom is het zo populair?

Wat is bier en waarom is het zo populair?

Proper glassware: het juiste bierglas

Het liefst drink je natuurlijk het bier in een glas, zoals de brouwerij dat bedoeld heeft. Dit betekent dus dat je een glas van de brouwerij gebruikt. Met een beetje geluk heeft de brouwerij gewoon één glas voor al zijn bieren, anders dan betekent dit dat je een voor elk bier een ander glas moet aanschaffen.

Meestal kun je wel glazen kopen bij de slijter of een van de vele online webshops. Daarnaast geven grote merken wel eens glazen weg bij de aankoop van een aantal biertjes. Het is dus niet lastig om aan de glazen te komen.

Het ligt er natuurlijk aan wat je wilt. Ga je voor een grote glazen verzameling, dan is het de overweging wel waard. Drink je vooral veel verschillende soorten bieren van verschillende brouwerijen, dan zou ik eerder gaan voor een aantal neutrale glazen.

Gravering voor een mooie beleving

Sommige brouwerijen, waaronder Leffe en volgens mij ook Bavaria, hebben een glas waarin een zogeheten gravering zit. Dit houdt simpelweg in dat er een kleine ‘beschadiging’ zit. Dit is eigenlijk een oneffenheid die bestaat uit subtiele kleine gaatjes op een specifiek punt, meestal ergens op de bode.

Zo’n oneffenheid zorgt ervoor dat op dat punt het koolzuur op een specifieke plek omhoog komt en dat levert een mooi effect op. En dat effect draagt weer bij aan de beleving van het drinken.

Kies voor een glazenset

Er zijn altijd wel glazensets te vinden voor de zogeheten connoisseur. Meestal bestaan deze sets uit drie of vier glazen. Voor elke van de verschillende type bieren is er wel eentje te gebruiken.

Ik heb ooit eens een set met craftbier glazen aangeschaft met daarin vier glazen. Hierin zat een glas voor weizen, eentje voor abdijbier, een pint glas en een tulpvormig glas met voetje voor onder andere lager bieren.

Daarnaast heb ik ooit een set gekocht, alleen maar omdat ik eigenlijk een bepaald IPA glas wilde hebben. Deze set was van Spiegelau en is mijn ogen een echte aanrader. Onder de vier glazen zat er onder andere eentje speciaal voor een IPA, een Stout en een Wheat ale glas.

Over het algemeen haal je met de meeste glazensets wel de glazen in huis die geschikt zijn voor de meeste soorten bier. Koop dus gewoon een keer een dergelijke set en je hebt voor lange tijd plezier.

Welk bier drink je uit welk glas?

Er zijn een aantal glazen die je qua vorm terug ziet komen. Om het wat overzichtelijker te maken heb ik de meest voorkomende glazen hieronder op een rijtje gezet. Daarnaast heb ik ook de bierstijl, waarvoor dit glas het beste geschikt is, opgenomen.

GlasBierstijl
Tulp glasBockbier, Zware blonde bieren
KelkTrappisten en abdij bieren
Pint (India) Pale Ale, Stout, Porter
Pilsglas: Vaasje / FluitjeGeuze, Pilsener, Lager
TekuAllround, dus eigenlijk wel alle bierstijlen
Weizen (hoog glas)De Duitse Weizen bieren

Het TEKU bierglas

Ik heb een viertal TEKU glazen van Rastal in huis. Het aantal is ideaal om bier te drinken in gezelschappen. Natuurlijk mits het aantal personen onder de vier ligt, want ik heb slechts vier glazen.

TEKU glazen zijn geschikt voor vrijwel alle bieren. Ik vind de vorm van het glas persoonlijk erg mooi. Zo heeft het TEKU glas een voetje en is deze verder breed van onder en de opening is wat kleiner. Dit zorgt ervoor dat de geuren goed blijven hangen en dat maakt het voor mij het perfect glas.

Veel brouwerijen gebruiken TEKU of een soortgelijke glazen voor hun eigen bieren, daarnaast is er een veelgebruikte variant die op de TEKU glazen lijkt. Beide geschikt voor het zogeheten craft bier.

Tulpvormige bierglazen

Deze glazen worden veel gebruikt voor het drinken van bier. De glazen hebben een voetje. De hals van het glas is smaller dan de kelk en de rand waait iets uit. Het glas ziet er qua vorm uit als een soort van tulp.

Het hierboven genoemde TEKU glas valt ook onder de categorie tulpvormige bierglazen.

Bolvormig glas

Ik weet niet zeker of dit eigenlijk een zogeheten snifter is. Het is een bolvormig bierglas dat iets boller is dan een tulpvormig glas. Voor mij is dit glas bij uitstek geschikt voor de meeste bieren.

Kies het glas dat je fijn vind

Al die soorten glazen zijn natuurlijk erg leuk, maar je hebt niets aan een weizenglas als je bijna nooit weizen drinkt. Ik gebruik zelf gewoon twee bierglazen om bijna al mijn bier uit te drinken. Heel soms pak ik er een stoutglas bij om stoutbier uit te drinken.

Mijn lagerbier drink ik over het algemeen uit een tulpvormig glas. Maar toch slijt zowel mijn TEKU glas als mijn bolvormig glas het hardste van allemaal. Ik vind het gewoon zo fijn om hier uit te drinken. Ik denk ergens dat dit ook de bottomline is: drink uit het glas dat je het fijnste vind.

Behandel je bierglas met liefde

Een vies oftewel vettig glas zorgt ervoor dat koolzuur aan het glas blijft plakken. Dat wil je natuurlijk niet. Zorg er daarom voor dat je glazen schoon zijn en blijven.

Spoel altijd je glas uit na gebruik en droog deze per voorkeur direct af. Als je een glas in de vaatwasser zet, dan heeft dit mogelijk effect op de schuimhoudbaarheid.

Welk bierglas voor proeverij?

Als je een proeverij organiseert dan kun je het beste kiezen voor wat kleinere glazen. Het gaat immers om het proeven en niet om zo optimaal mogelijk grote hoeveelheden weg te werken.

Heb je de mogelijkheid, dan kun je bijvoorbeeld de AnDer 1.0 glazen aanschaffen. Dit zijn glazen speciaal ontworpen voor het proeven van bier. Het zal je niet verbazen dat deze ook worden gebruikt voor bierwedstrijden.

Alternatieven voor het AnDer glas zijn cognac glazen, deze zijn wat kleiner en smaller aan de bovenzijde. Wil je echt niet al te veel geld uitgeven dan zou ik gewoon gaan voor de wat eenvoudigere wijnglazen.

Het perfecte glas voor bier?

Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Ik heb zelf het liefst een universeel glas dat ik voor meerdere stijlen kan gebruiken en in dat opzicht komt bij mij vaak het TEKU glas tevoorschijn. De vorm van het glas maakt dat de smaken en geuren voor mij het best tot zijn recht komen en dat vind ik zelf wel belangrijk.Geef een reactie