Home / Bierige mening / De geschiedenis van bier in Nederland in 5 boeken

De geschiedenis van bier in Nederland in 5 boeken

Boeken over de geschiedenis van bier in Nederland

Bier is al eeuwenlang een erg belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. De geschiedenis van bier in Nederland is een divers, rijk en gevarieerd verhaal. Er is gelukkig veel over te lezen en daarom heb ik een overzicht gemaakt van enkele boeken die je moet lezen.

Of het nu gaat over verloren bieren enkele eeuwen geleden of kijken naar de recente groei naar bijna 1000 brouwerijen. Er is veel te vertellen over de geschiedenis van bier in Nederland. Ik heb de afgelopen tijd verschillende van deze boeken gelezen en heb de beste boeken voor je op een rijtje gezet.

1. Verloren Bieren van Nederland – Roel Mulder

Dit is eigenlijk wel een van mijn favoriete boeken. Roel Mulder neemt je in dit boek mee op een historische reis door Nederland, op zoek naar vergeten biersoorten. Het boek biedt gedetailleerde beschrijvingen van bieren die ooit populair waren, maar nu bijna verdwenen zijn. Het bevat daarnaast ook oude recepten en verhalen van brouwers, wat een levendig beeld schetst van het Nederlandse bierverleden.

2. Het Bockbierboek – Diverse auteurs

In het bockbierboek richten Marco Daane, Rick Kempen, Roel Mulder zich specifiek op bockbier, een geliefd seizoensbier in Nederland. Het boek onderzoekt de oorsprong en evolutie van bockbier en hoe het zich heeft ontwikkeld tot een belangrijk onderdeel van de Nederlandse biertraditie. Verder wordt er in het boek ook de culturele en economische impact van bockbier besproken.

3. Bier in Nederland – Marco Daane

In dit boek biedt Marco Daane een uitgebreide geschiedenis van bier in Nederland. Het boek behandelt de evolutie van bier vanaf de Middeleeuwen tot het heden en de invloed die bier heeft gehad op de Nederlandse samenleving. Daane combineert historische feiten met anekdotes om een boeiende lezing te creëren.

4. De Canon van de Nederlandse Biercultuur

Deze canon biedt een overzicht van de belangrijkste momenten en ontwikkelingen in de Nederlandse biercultuur. Het boek is samengesteld door meerdere auteurs en behandelt uiteenlopende onderwerpen zoals de opkomst van brouwerijen, de invloed van bierwetgeving en de rol van bier in verschillende regio’s van Nederland. Dit boek is een ware tijdreis door de Nederlandse bierhistorie.

5. Hop – Leendert Alberts

Dit boek legt de focus op hop, een cruciaal ingrediënt in bier. Leendert Alberts bespreekt in het boek de geschiedenis van hopteelt in Nederland, de eerste bierrevolutie ervan en hoe het gebruik van hop door de eeuwen heen is geëvolueerd.


Deze boeken bieden wat mij betreft een ware schat aan informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke en veelzijdige geschiedenis van bier in Nederland. Of je nu een bierliefhebber, een historicus, of gewoon nieuwsgierig bent, deze boeken geven je een diepgaand inzicht in hoe bier een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur is geworden.



Geef een reactie