Home / Genieten van bier / Wat is bier en waarom is het zo populair?

Wat is bier en waarom is het zo populair?

Ontdekken wat bier is

Veel mensen drinken zo nu en dan een lekker biertje. Bijvoorbeeld op een feestje, na het werken of op het terras. Het drankje is dus erg geliefd, maar wat is bier nu eigenlijk precies?

Bier staat al jaren in de top 5 van meeste gedronken dranken. Daarmee kunnen we dus wel stellen dat het gerstenat razend populair is. Deze populariteit is ook te zien in de enorme stijging van het aantal brouwerijen in Nederland.

En het mooie is dat bier verder overal wel te koop is. Zo hebben slijterijen meestal een enorm assortiment, het schap in de supermarkt lijkt alsmaar te groeien en ook op het terras is volop keuze. En om nog wat extra keuzestress te hebben zijn er ook nog eens heel veel soorten bier.

Wat is bier eigenlijk?

Bier is een licht alcoholische drank dat wordt gemaakt van onder andere water, mout, hop en gist. Het alcoholpercentage in bier kan overigens wel variëren. De meeste (commerciële) bieren bevatten een alcoholpercentage tussen de 4% en 8%, maar er zijn ook bieren met hogere of lagere alcoholpercentages verkrijgbaar.

Voor het maken van bier heb je dus sowieso water, mout hop en gist nodig. Daarnaast je ook andere ingrediënten toevoegen om om specifieke smaken, kleuren en aroma’s aan het bier te geven. Dit kunnen bijvoorbeeld kruiden en specerijen, fruit of suiker zijn.

Zo wordt bier gemaakt

Om het bier te maken moet je een proces volgen. Dit brouwproces bevat meestal drie belangrijke stappen: het maischen, koken en vergisten. Tijdens het maischen worden enzymen in de mout geactiveerd om zetmeel om te zetten in vergistbare suikers, waardoor de gist deze suikers kan omzetten in alcohol en koolzuur.

Het koolzuur in bier draagt weer bij aan de doordrinkbaarheid. Zo ervaar je meestal het verfrissende van het drankje. En voor de rest zorgen onder andere eiwitten voor de bekende schuimkraag. Deze schuimkraag heeft ook een functie: het houdt aroma’s vast. Zonder schuim zullen deze aroma’s namelijk snel vervliegen.

Na het vergistingsproces kan je het bier nog rijpen om zo de smaak verder te ontwikkelen. Dit kun je doen in tanks of vaten, en soms zelfs in flessen. Dit rijpen doe je gedurende een bepaalde periode.

Diversiteit in bierstijlen

Zoals eerder al gezegd is pilsener een van de bekendere soorten. Het wordt bijvoorbeeld veel gedronken tijdens sociale gelegenheden zoals feestjes. Voor velen staat pils eigenlijk gelijk aan bier. Maar dat is onterecht. Het is namelijk slechts een van de vele bierstijlen die er zijn.

Door tijdens het brouwproces te spelen met de ingrediënten, en de hoeveelheden hiervan, is het voor een brouwer mogelijk om verschillende soorten bier te brouwen. Heel simpel gezegd kun je zeggen dat wanneer je bijvoorbeeld erg veel hop gebruikt, dat je dan eindigt met een IPA. Gebruik je juist donkere mouten, dan brouw je een stout.

Natuurlijk ligt het iets genuanceerder dan deze twee voorbeelden. Er zijn namelijk veel factoren die bepalen wat voor stijl een bier nu precies is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het alcoholpercentage, de kleur en de hopbitterheid.

Waarom is bier populair?

Bier is populair om verschillende redenen. Zo is het een sociale drank en wordt het vaak geassocieerd met sociale gelegenheden. Denk daarbij aan feestjes, evenementen en het samenzijn met vrienden. Bier als drank geeft dus een gevoel van verbondenheid en ontspanning.

Daarnaast heeft het als drank een heel breed scala aan smaken en stijlen. Zo is er voor iedereen wat wils. De een heeft liever lichte en verfrissende pilsjes, terwijl andere eerder gaan voor donkere en rijke stouts.

Bier is nogal verbonden met cultuur. Het maakt deel uit van tradities en festiviteiten. Daardoor is het op veel plaatsen een belangrijk onderdeel van de identiteit en het erfgoed van een gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan Oktoberfest in Duitsland.

De biercultuur in Nederland

Elk jaar wordt tijdens de week van het Nederlandse bier ons gerstenat in de schijnwerpers gezet. Bij de start van dit evenement wordt ook het beste bier van Nederland bekend gemaakt. Dit beste bier is de winnaar van de Dutch Beer Challenge. Deze challenge is een wedstrijd voor commerciële brouwerijen met zo’n 550 inzendingen. Al deze inzendingen worden in aanloop van het evenement door bier experts gejureerd.

De Nederlandse bierwereld kenmerkt zich verder door een grote diversiteit aan initiatieven. Online zijn er communities te vinden zoals de facebook pagina Beer Geeks. Voor de rest kun je geregeld genieten van mooi speciaalbier tijdens een van de vele bierfestivals die georganiseerd worden. Ga je er liever niet op uit, dan kun je jezelf ook onderdompelen door te lezen in de verschillende boeken die zijn geschreven over het hoppige goud.



Geef een reactie