De Aldi lijkt ineens in te zetten op goedkoop speciaalbier van het eigen merk Schultenbrau. Zo was er al een tijdje een NEIPA, maar sinds kort ook Blond en Tripel. De prijzen per biertje liggen zo rond de euro – maar krijg je wel voldoende smaak voor die prijs?
Heb je weinig te besteden en wil je toch speciaalbier kopen, dan is het groeiende assortiment speciaalbieren van het huismerk bij de Aldi zeker een goed en betaalbaar alternatief. Overigens staat de Aldi niet alleen met het aanbieden goedkoop speciaalbier, ook bij de Albert Heijn is een Blond en een Tripel onder het merk St. Pierre te koop. Bij de Jumbo kun je overigens ook terecht voor een een Weizen, Blond, IPA of Tripel van het huismerk Dors.
Ik vind het wel goed dat een grote supermarktketen als de Aldi, maar ook Albert Heijn en de Jumbo speciaalbieren toegankelijker maakt door een gunstige prijsstelling. De huismerken laten bovendien prima zien dat je ook voor goedkoper bier bij de supermarkt terecht kunt.
In het kort
- Supermarkten zoals Aldi, Albert Heijn en Jumbo bieden steeds meer speciaalbieren aan onder hun eigen merk voor prijzen rond de één euro per fles of blik, waardoor speciaalbier toegankelijker wordt.
- De lage prijs wordt vermoedelijk bereikt door:
- High gravity brouwen: Een zeer suikerrijk wort brouwen en dit later verdunnen voor meer volume.
- Gebruikmaken van geconcentreerd hopextract in plaats van hopbellen of pellets.
- Gebruik van glucosestroop naast mout om meer suikers in het wort te krijgen en kosten te drukken.
- Gebruik van maltose voor een sneller gistingsproces.
- Volgens de wet mogen de bieren ‘bier’ heten zolang ze water, (gerste)mout, hop en gist bevatten.
- Er is zeker een verschil in brouwmethode en ingrediënten ten opzichte van duurdere speciaalbieren, maar de goedkope opties hoeven niet niet per se slecht te zijn.
- De goedkope speciaalbieren van Schultenbrau die in Nederland verkrijgbaar zijn, worden vermoedelijk gebrouwen door Royal Swinkels in Lieshout.
ADVERTENTIE
Hoe kunnen ze het zo goedkoop brouwen?
Als je als speciaalbier liefhebber zulke prijzen ziet, dan vraag je jezelf oprecht af hoe kan het zo goedkoop? Hoewel ik hier niet direct het antwoord op heb denk ik wel dat er verschillende manieren zijn om de kosten te drukken: door high gravity te brouwen, gebruik maken van hopextract en kiezen voor glucosestroop.
Laat ik ze allemaal eens toelichten:
- High gravity brouwen: hierbij maak je een wort dat heel erg hoog ligt in het suikergehalte. Dus het soortelijk gewicht ligt erg hoog. Vervolgens verdun je het geheel weer en eindig je met meer volume.
- Hopextract gebruiken: in plaats van echte hopbellen of pellets maak je gebruik van extract. Hierbij ligt het alfazuur wat hoger en heb je uiteindelijk minder nodig.
- Gebruik van glucosestroop: In plaats van mout maak je gebruik van glucosestroop om daarmee meer suikers in het wort te krijgen. In combinatie met het high gravity brouwen kun je hierbij meer kosten drukken.
- Toevoeging van maltose: Hierdoor verloopt het gistingsproces sneller en daardoor is de doorlooptijd korter en dat leidt weer tot lagere kosten.
Kijk ik naar de eerder genoemde merken, dan vermoed ik dat er een of meerdere van deze manieren gebruikt worden om zo te kosten te drukken. Volgens de wet mag het ook gewoon bier heten, zeker zolang deze bestaat uit water, (gerste)mout, hop en gist. Natuurlijk wordt er ook mout gebruikt, hetzij in ieder mindere mate door de glucosestroop. Al met al worden door deze methodes de kosten gedrukt en krijg je daarmee dus betaalbaar en goedkoop speciaalbier.
De ingrediëntenlijst van de Aldi bieren
Ik heb de blikjes van de Aldi even gecheckt en nergens kon ik iets vinden over glucosestroop. Wel zag ik suiker staan in het lijstje van de Blond en de Tripel. Overigens is dat geen probleem, bij deze stijlen is suiker een middel om het bier doordrinkbaarder te maken. Bij de NEIPA is als enige gebruik gemaakt van hopextract. Dus mogelijk is mijn bovenstaande theorie qua ingrediënten niet van toepassing bij de bieren van Schultenbrau of het mag gemaskeerd worden als ‘volwaardig’ ingrediënt. Daar ben ik nog niet over uit.
Is goedkoop speciaalbier wel kwalitatief?
Hier begint de interessante discussie, want wat is kwaliteit? Het ene bier is het andere bier natuurlijk niet. En is een blik bier van 8 euro beter dan een goedkoop blikje bij de Aldi? Ik zou ergens denken van wel, er is een duidelijk verschil in brouwmethode en gekozen ingrediënten. Daardoor durf ik wel te stellen dat je het verschil zeker gaat proeven, als je deze naast elkaar zet. Overigens maakt dit naar mijn mening de goedkope opties niet minder lekker.
Ik heb overigens de varianten van de Aldi geprobeerd en zowel de IPA als de Tripel hebben me eigenlijk positief verrast. De NEIPA is daarnaast ook wel aan te raden, maar de Blond viel me wat tegen en dat is prima.
Waar wordt Schultenbrau gebrouwen?
Dan de grote vraag: waar wordt Schultenbrau eigenlijk gebrouwen? Schultenbrau doet qua naam Duits aan en daardoor past het bij de Aldi. Echter wordt het bier dat hier in Nederland verkrijgbaar is, voor zover ik kan nagaan, gebrouwen in Lieshout door Royal Swinkels. Als ik verder kijk dan kan ik voor de merken Dors van Jumbo en Brouwers van Albert Heijn voorzichtig dezelfde conclusie trekken.
Veelgestelde vragen over goedkoop speciaalbier
Over het algemeen wel: supermarktmerken brouwen op grote schaal en gebruiken efficiëntere processen. Ambachtelijke brouwerijen besteden vaak meer aandacht aan mout, hopsoorten en gistprofielen, wat leidt tot complexere smaken — maar dat betekent niet dat goedkoop bier per definitie slecht is.
Let op de ingrediëntenlijst en herkomst. Bier met toevoegingen als glucosestroop of hopextract is meestal industrieel gebrouwen. Staat er een specifieke brouwerijnaam op het etiket in plaats van alleen een merk, dan is de kans groter dat het om een kleinere, ambachtelijke brouwer gaat.
Huismerken zijn winstgevend en zorgen voor merkbinding. Door samen te werken met grote brouwerijen (zoals Royal Swinkels of Martens) kunnen supermarkten bier aanbieden dat betaalbaar is, maar toch in populaire stijlen als IPA, Tripel of Blond past.
Zeker! Goedkoop speciaalbier is prima te gebruiken in gerechten zoals stoofpotjes, marinades of bierbrood. Vooral Tripels en donkere bieren geven veel smaak aan sauzen en stoofgerechten zonder dat het prijzig wordt.
Kijk eens naar bieren van lokale brouwerijen die in de aanbieding zijn of proefpakketten van kleinere merken. Vaak betaal je iets meer, maar krijg je meer karakter. Ook bierwinkels en online shops hebben regelmatig acties waarbij ambachtelijke bieren rond de €2,- per fles verkrijgbaar zijn.
