Home / Bier brouwen / Dit is wat heb je nodig hebt om je eigen bier te brouwen

Dit is wat heb je nodig hebt om je eigen bier te brouwen

Wat heb je nodig bij het brouwen van bier?

Zoals met de meeste hobby’s heb je ook bij het zelf brouwen van bier een aantal zaken nodig om aan de slag te kunnen gaan. Maar wat moet je dan als brouwer in spe precies in huis hebben?

Ik laat voor dit gedeelte de ingrediënten van bier zelf even buiten beschouwing. Het gaat vooral om de zaken die je elke brouwdag weer nodig hebt en die je dus kunt blijven gebruiken bij het brouwen van bier. Wat je eigenlijk gaat creëren is een soort van minibrouwhuis, waarin je het brouwproces van maischen tot koelen kunt uitvoeren.

1. Het meeste heb je waarschijnlijk al in huis

Als je begint met het brouwen van bier dan schaf je waarschijnlijk een startpakket aan. Hiermee kun je meestal zo’n 5 liter bier brouwen. Om dit voor elkaar te krijgen is het handig om twee grote pannen in huis te hebben. Een kleinere pan voor het maischen en een grotere pan voor het koken.

Je wilt het beslag overigens wel goed kunnen roeren dus een degelijke lepel is eigenlijk ook onmisbaar. Ik zou hier gaan voor een kunststof variant, dit gaat langer mee en is beter schoon te maken dan bijvoorbeeld een houten spatel.

Tussen beide stappen moet er nog gespoeld en gefilterd worden. Dit kun je doen met een fijn vergiet of een goede zeef. Let wel op, de hoeveelheid mout zal tussen de 1 tot 2 kilo liggen, dus het is handig om een vrij grote zeef/vergiet te gebruiken. Heb je dat niet dan kun je in stappen spoelen.

Heb je geen zin in gerommel met een vergiet, dan kun je ook kiezen voor de brew in a bag (BIAB) methode. Hierbij maisch je het mout in een fijnmazige zak die in de pan past. Na het maischen trek je deze uit de pan en kun je spoelen door hier warm water overheen te gieten. In dat geval heb je eigenlijk maar 1 grotere pan nodig.

Ten slotte heb je nog een vergistingsemmer of fles nodig om de hoeveelheid bier te kunnen brouwen die je wilt brouwen. Meestal zit deze bij het startpakket en anders kun je er een aanschaffen bij een van de brouw webshops die actief zijn.

Om het bier uiteindelijk af te kunnen vullen heb je flessen nodig. Als beginner is het handig om te beginnen met beugelflessen, bijvoorbeeld die van Grolsch. Het alternatief is normale flessen, maar dan heb je kroonkurken en kroonkurkapparaat nodig.

2. Schoonmaken

Alles wat na het koken in aanraking komt met het wort moet schoongemaakt worden. Dus je hebt een middel nodig om alles te ontsmetten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een middel als Star San gebruiken. Over het schoonmaken zelf heb ik in het verleden een compleet artikel over geschreven.

Een middel als Star San of Chemipro Oxi werkt in ieder geval goed genoeg om alles mee schoon te maken. Het is bij het brouwen van bier verstandig om alles goed schoon te maken en dus een dergelijk middel heb je echt een dergelijk middel nodig.

3. Metingen uitvoeren

Tijdens het brouwen wil je ook metingen kunnen uitvoeren. Bij het maischen is het bijvoorbeeld goed om een bepaalde temperatuur aan te houden. Eigenlijk is een thermometer dus onmisbaar. Hiermee kun je tijdens het maischen en ook na het koken de temperatuur goed meten.

Verder wil je weten hoeveel suikers er zijn opgelost. Dit kun je meten met bijvoorbeeld een hydrometer of een refractometer. Hiermee bepaal je de dichtheid van je ‘bier’. Door voor en na het vergisten te meten kun je het alcoholpercentage berekenen.

Ga je brouwen, dan heb je dus een sowieso wel thermometer nodig. Een hydrometer is optioneel, maar ik raad je aan om deze toch zo snel mogelijk in huis te halen.

4. Volgende stap: grotere batches brouwen

Ik kan me heel goed voorstellen dat je na een aantal batches van 5 liter groter wilt gaan brouwen. Dit betekent dat je een volgende stap kunt zetten. Over de hele linie moet je dan wat zaken upgraden. Denk dus aan een grotere pan en een groter vergistingsvat.

Kortom, wat heb je nodig om te kunnen brouwen?

Dit zijn de benodigdheden om zelf thuis bier te brouwen:

  1. Twee grotere pannen van ongeveer 10 liter, of één pan in het geval van de BIAB-methode
  2. Lepel voor het roeren van het beslag
  3. Een vergiet of zeef
  4. Vergistingsemmer
  5. Flessen, kroonkurken en kroonkurkapparaat
  6. Een middel om mee te ontsmetten
  7. Thermometer
  8. Hydrometer
  9. Vergistingsfles ,- of emmer


Geef een reactie