Hard Seltzer en de opmars van dit drankje

Een glas hard seltzer

Op het moment dat ik hoorde dat de Hard Seltzer steeds populairder werd aan de andere kant van de oceaan wist ik gelijk dat het een kwestie van tijd was tot deze trend zou overwaaien.

Sinds enkele maanden kunnen we in Nederland blikjes met Hard Seltzer kopen. Een van de bekendere merken is White Claw en ook Brewdog brengt onder de noemer Clean&Press dit drankje op de markt.

In Nederland zijn nu ook een aantal bedrijven op dit populaire drankje gesprongen. Zo heb je onder ander Pyke, Kever en Stëlz. Daarnaast werd onlangs bekend dat Heineken ook een hard seltzer op de markt gaat brengen. Helaas nog niet in Nederland, maar ik denk dat het kwestie van tijd is voordat we die kunnen drinken.

En verder gaat Coca Cola zich ook wagen aan dit bruisende drankje en deze zal ook in ons land op de markt komen.

Dit alles bij elkaar maakte me nog nieuwsgierig, dus ik heb een viertal blikken hard seltzer gekocht om eens te proberen. En de laatste weken ben ik aan het uitzoeken of het eigenlijk moeilijk is om dit drankje zelf te maken.

Wat is een hard seltzer?

Allereerst wat is een Hard Seltzer eigenlijk? In principe is het niets meer dan een bruisend drankje met vruchtensmaak en een beetje alcohol.

Bij de vruchtensmaak moeten we niet gelijk gaan denken aan de suikerbommen van de Bacardi Breezer een aantal jaren geleden. Het fruitige is wat subtieler en het zal je verbazen, maar de hoeveelheid suikers is vrij laag.

Een hard seltzer heeft een alcoholpercentage van rond de 4,5 – 5%, is laag in calorieën.

Hard Seltzer merken in Nederland

In Nederland zijn er op dit moment een aantal Hard Seltzer merken te verkrijgen. Dit zijn onder andere:

  1. Pyke
  2. Stëlz
  3. Kever
  4. Viper van Koninklijke Grolsch
  5. White Claw
  6. Topo Chico van Coca Cola
  7. Spijked& van Royal Swinkels
  8. Clean & Press van Brewdog Brewing
  9. Pure Piraña van Heineken

Zoals je ziet zijn er verschillende grote brouwerijen die meegaan met de zogenaamde hype. Dit geeft mogelijk aan dat het groeiende aandeel van de Hard Seltzers ten koste gaat van het aandeel dat bier op dit moment heeft.

Hoe wordt een hard seltzer gemaakt?

Er is een makkelijk en een moeilijk proces om dit drankje te maken. Het moeilijke proces is het maken van een suikerrijke basis en deze vervolgens te fermenteren. Dit proces is te vergelijken met het brouwen van bier. Tijdens of voor de fermentatie kan een vruchtenextract worden toegevoegd voor de smaak.

De makkelijke variant is een bruiswater gebruiken zoals spa rood, hier wat wodka aan toevoegen. Voor het fruitige kunnen we een vruchtenextract toevoegen. Het voordeel van deze variant is dat het direct klaar is om te nuttigen.

Zelf maken op basis van gist

Als je zelf een hard seltzer wilt ‘brouwen’, dan kun je dit doen door kristalsuiker op te lossen in warm water. Dit water verwarm je voor een klein kwartiertje om het water te pasteuriseren. Omdat de gist wat meer voedingstoffen nodig heeft dan alleen suiker moeten we gistvoeding toevoegen.

Bij het brouwen van bier is het toevoegen van gistvoeding niet altijd nodig omdat de benodigde voedingstoffen al in het wort zitten.

Daarnaast kunnen we een extract maken van fruit, bijvoorbeeld een citroen of limoen uitpersen. Het toevoegen van dit extract doe je tijdens de fermentatie. Natuurlijk kunnen we ook een smaakextract toevoegen, dit maakt het weer wat makkelijker.

De hard seltzer bottelen we vervolgens, hierbij voegen we net als bier wat suiker toe voor de hergisting op fles. Dit is in theorie hoe je zelf een hard seltzer kan maken.

De proef op de som

Bij wijze van research ben ik de lokale supermarkt ingedoken en heb ik vier blikjes hard seltzer gekocht. Een tweetal van White Claw en twee van Clean & Press.

Enkele blikjes met hard seltzer
Enkele blikjes met hard seltzer

White Claw – Raspberry

De raspberry is 4,5% in alcohol. De framboos knalt er echt uit na het openen van het blikje. Veel koolzuur. De framboos is in de smaak niet zo overheersend, dit is mogelijk de invloed van het vele koolzuur. Gewoon een lekker subtiele hint van de framboos.

Ik had hem echt mierezoet verwacht, maar dat is dus helemaal niet het geval. Eigenlijk is deze raspberry best fris van smaak. Mooie kennismaking.

White Claw – Natural Lime

De Natural Lime heeft net als de raspberry een alcoholpercentage van 4,5%. In de neus een limoen/citrusachtig aroma. Het doet echt denken aan de Sprite/7Up van vroeger. Het heeft de frisse smaak van limoen, erg fijn. Prima dorstlesser.

Clean & Press – White Peach & Mango

Deze Hard Seltzer (5%) wordt gemaakt door Brewdog Distilling Co. Inderdaad, het bedrijf achter de Punk IPA.

Erg zoet en fruitig in de neus. De mango is goed te herkennen. In de smaak is het wat kunstiger. Doet een beetje denken aan DubbelFris en hij is was snoepachtig. Een smaak die me niet heel erg kan bekoren, maar dat is persoonlijk.

Clean & Press – Crushed Black Cherry

Dit is de laatste die ik heb gedronken en wat een knaller. Bij het openen meteen de kers. Als ik wat dieper ruik, dan moet ik gelijk denken aan het oude Dr. Pepper (of Cherry Coke of Dr. Foots). Fijne zoete geur en dat zoete proef je dus helemaal niet terug.

Prima drankje met zijn 5% in alcohol.

Conclusie

Deze vier blikjes zijn een leuke kennismaking met de hard seltzer als drankje. Eigenlijk zijn het ook niet meer dan frisdrankjes met wat alcohol. De spanning zit hem in de smaken. Hoe mix je de juiste smaken en zorg je ervoor dat het interessant blijft.

Smaak is natuurlijk persoonlijk en sommige combinaties of van smaken daar moet je eenmaal van houden. Ik had bij dit alles een lekker zoete drank verwacht en dat is het zeker niet. Verder had ik vanwege alle smaakjes ook wel een gekleurde drank verwacht en dat is ook niet het geval.

Hard seltzer: de verwachtte toekomst

Ik verwacht dat dit een drankje is dat voorlopig wel gaat blijven. Als zelfs bedrijven als Coca Cola en Heineken al aangeven hier mee aan de slag te gaan, dan zit er wel toekomst in.

Voor de DIY-liefhebbers verwacht ik dat er in 2021 wel ‘thuisbrouwkits’ in Nederland verkrijgbaar zullen zijn, gewoon om zelf een hard seltzer te gaan maken.

Ik persoonlijk vind het in ieder geval wel een interessante ontwikkeling en ik wil wel gaan proberen om het drankje zelf te maken door middel van fermentatie.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


Geef een antwoord