Home / Bier brouwen / Wat is gistvoeding en wanneer gebruik je het?

Wat is gistvoeding en wanneer gebruik je het?

Gistvoeding van Wyeast

Als je de vergisting zo optimaal mogelijk wilt laten verlopen, dan kun je overwegen om gistvoeding te gebruiken. Maar wat is dat eigenlijk en in welke situatie is dit aan te bevelen?

Gist haalt zijn voeding voor een groot deel uit de suikers die wij tijdens het maischen uit de mout weten te halen. Maar dit zijn vooral suikers en alleen daarvan kan gist niet leven. Gelukkig zitten er ook allerlei andere zaken in het wort waarvan de gistcellen uiteindelijk profiteren. Deze stoffen zoals mineralen en vitaminen zijn voornamelijk aanwezig in het wort en komen uit de mout.

Toch kan het soms gebeuren dat de voedingsbodem voor de gist niet optimaal genoeg is. Het gevolg is dat de vergisting kan stokken en eigenlijk wil je in deze situaties de optie hebben om wat extra gistvoeding toe te voegen. Zo blijft de gist goed presteren en voorkom je op een redelijk goedkope manier dat de vergisting stil komt te liggen.

Wat is gistvoeding precies?

Gistvoeding bestaat uit een mengsel van stoffen die de gist nodig heeft om optimaal te kunnen groeien en dus te presteren. Zo zitten er onder andere zouten, mineralen en vitaminen in de voeding. Verder bevatten veel gistvoedingen ook nog eens zink, een sporenelement dat de gist ook nodig heeft om te kunnen groeien. Helaas is hier meestal ook een tekort aan in een volmout wort.

Door het toevoegen van een dergelijk voeding, vul je eigenlijk de korten aan voor de gist. En zo presteert deze zo optimaal mogelijk en is de kans groter dat je een goed eindresultaat hebt. Eigenlijk zorg je er dus voor dat de gist zich goed kan focussen op waar het goed in is, namelijk het omzetten van de aanwezige suikers in alcohol.

Wanneer gebruik je gistvoeding?

In principe is gistvoeding voor het brouwen van lichtere bierstijlen niet altijd nodig. Het wort bevat in deze situaties alles wel wat nodig is. Maar er zijn aan de andere kant wel gevallen waarbij het verstandig is om gistvoeding toe te voegen.

Denk aan bieren die een hogere dichtheid hebben of aan bieren waarvan een groot deel van de stort bestaat uit (toegevoegde) suikers. Of wat de denken aan een storting op basis van moutextract. Dit zijn de gevallen waarbij je de gist wel mag helpen door wat extra voeding toe te voegen

Een ander voorbeeld is als je een giststarter gaat maken met daarin moutextract. Dan is het zeker aan te bevelen om hieraan gistvoeding toe te voegen. Zo zorg je er dus ook voor dat de start goed is.

Hoe voeg je gistvoeding toe?

Tijdens het koken van het wort kun je dit de laatste 10 minuten meekoken. Daarmee voorkom je gelijk dat eventuele bacteriรซn dood gaan en dat daarnaast alle stoffen uit de voeding goed oplossen in het wort.

Verstandig is wel om de aanwijzingen van de fabrikant goed te lezen. Er geldt misschien per type gistvoeding weer een ander advies en het zou zonde zijn als je uit gewoonte de werking tegengaat.

Mijn advies: altijd toevoegen

Ikzelf gebruik altijd de Yeast Nutrient van Wyeast. Hierbij is de vuistregel 1 gram toevoegen per 10 liter wort. Dus de hoeveelheden qua dosering is qua kosten nog wel te overzien. En verder beperk je daarmee ook nog een de kans op een gestokte vergisting.

Daarom zou ik elke thuisbrouwer adviseren om dat kleine beetje te investeren in gistvoeding. En dit dus altijd toe te voegen. Zo voorkom je ook nog eens dat je per brouwsel nog moet nadenken over of je het moet toedienen.

Natuurlijk hoef je niet te gaan voor de Yeast Nutrient, zo heb je bijvoorbeeld ook de Cervomyces van Lallemand en zijn er vast nog vele andere alternatieven.



4 reacties op “Wat is gistvoeding en wanneer gebruik je het?”

  1. Piet Flach avatar
    Piet Flach

    Gebruik je dit ook bij korrelgist?

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Yes! En zeker bij de wat zwaardere bieren vind ik het een must. Het geeft naar mijn idee net dat beetje extra.

      1. Piet Flach avatar
        Piet Flach

        Dankjewel, duidelijk

  2. Piet Flach avatar
    Piet Flach

    Nog een vraag, kan je de gistvoeding van Wyeast bij alle gistsoorten toevoegen ook bijvoorbeeld bij Belgian Style Ale yeast Lallemand?
    Dan nog een tweede vraag. Helpt dit ook mee om op je juiste einddichtheid te komen ? Het valt nl niet mee om onder een sg van 1.020 uit te komen.

Geef een reactie