Home / Overige Bierzaken / Zelf koffielikeur maken? Met dit simpele recept lukt het je zeker

Zelf koffielikeur maken? Met dit simpele recept lukt het je zeker

Tover koffiebonen simpel om in koffielikeur

Dit keer even een klein uitstapje naar iets. Dus even geen bier brouwen, maar we maken gewoon een eenvoudige koffielikeur.

Het zelf maken van likeur lijkt misschien best moeilijk, maar dat is het eigenlijk niet. In principe hoef je zelf helemaal niets te destilleren en kun je gewoon voor een sterke drank zoals wodka of jenever kiezen. Deze sterke drank gebruik je namelijk als basis voor een (hopelijk) smaakvolle likeur.

Met de drank als basis is het tijd voor de ingrediënten, zoals kruiden en specerijen. Of in dit geval koffiebonen. De gekozen ingrediënten bepalen de uiteindelijke smaak. Hiervoor moet je ze wel even laten trekken in de sterke drank. Na een bepaalde tijd filter je het mengsel en houd je dus een likeur over.

Voor mij was de eenvoud van het maken van een likeur daarom een goede reden om eens zelf een koffielikeur te maken. Ik ben namelijk een groot liefhebber van koffie en af en toe een ‘borreltje’ op zijn tijd kan zeker op mijn waardering rekenen. Vandaar dat ik beide werelden heb gecombineerd in deze koffielikeur.

Zelf simpel een koffielikeur maken

Voor het maken van een koffielikeur had ik gelukkig een goede basis in huis, want niet zo lang geleden had ik een fles wodka gekocht. Deze was nodig om wat houtsnippers in te laten trekken voor een oak aged quadrupel.

Voor het laten trekken van de houtsnippers had ik destijds eigenlijk maar een klein beetje wodka nodig en sindsdien stond de rest van de fles onaangeroerd in de kelder. Ergens vond ik het best wel zonde om zo’n redelijk volle fles te laten verpieteren. Dus ik dacht: waarom ga ik er niet een heerlijke koffielikeur van maken. Zo gezegd, zo gedaan!

Ik heb er dit keer voor gekozen om de likeur in de oude wodkafles te doen. Mocht je nu vaker een likeur maken, dan kan ik je deze mooie flesjes zeker aanbevelen. Ze zijn erg fijn en bovendien vaker te gebruiken. Ideaal dus als je zelf drank maakt.

ADVERTENTIE

De koffiebonen die ik heb gebruikt

Ik heb gekozen om voor de koffielikeur de koffiebonen van starbucks te gebruiken. De voornaamste reden is dat ik deze bij de lokale supermarkt kon kopen. Hoe makkelijk kan het zijn? Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere bonen, dat is natuurlijk helemaal naar eigen smaak.

De wodka geeft de likeur een neutraal karakter. Wil je het minder neutraal hebben, dan kun je de wodka in het recept vervangen door bijvoorbeeld Jenever of een andere sterke drank.

Verder staat het je natuurlijk vrij om andere ingrediënten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan kruidnagel of kaneel. Ik kan me namelijk best goed voorstellen dat dit het recept wat kan opspicen. Wil je echt helemaal gek doen, dan is het gebruik van chilipepers misschien ook een leuke optie.

Koffielikeur recept

Maak eenvoudig een koffielikeur op basis van wodka.

Goed voor700 ml
Soort gerechtLikeur
Trefwoordenaperitif, borreltje
Voorbereidingstijd60 minuten

Ingrediënten

 • 700 ml wodka
 • 250 gram bruine basterdsuiker
 • 50 gram koffiebonen
 • 1 vanillestokje

Instructies

 • Doe de koffiebonen in een grote (weck) pot
 • Vervolgens doe je hier de suiker en het vanillemerg bij
 • Hierna voeg je de wodka toe
 • Meng alles goed door elkaar
 • Zet de pot weg voor 4-6 weken weg op een donkere plek
 • Probeer elke dag de pot goed te schudden
 • Als de suiker is opgelost, dan is de likeur klaar
 • Pak een fles (bijvoorbeeld de wodka fles als deze leeg is)
 • Zet een trechter met daarbovenop een zeef op de fles
 • Giet het mengsel in de fles
 • De likeur is klaar om gedronken te worden!

Mijn zelfgemaakte koffielikeur: het eindresultaat

Iets maken is natuurlijk een goede start, maar het moet natuurlijk ook in de smaak vallen. Daarom deel ik graag even het eindresultaat. Zo heb ik zelf de fles een korte periode laten staan en na een tijdje pas geprobeerd. En ik moet zeggen: mijn eerste borreltje was naar tevredenheid. De smaak is wel best uitgesproken en de koffie is redelijk sterk te noemen. Daarom zou ik hier een volgende keer misschien wat meer mee willen spelen.

Voor de rest ben ik nog op zoek naar een manier om hem wat cremiger te laten zijn. Een koffielikeur met de textuur van bijvoorbeeld baileys lijkt me nog lekkerder. Zoals je zien ben ik nog even lekker aan het experimenteren.

Voor nu smaakt deze likeur in ieder geval naar meer en ben ik aan het kijk om zelf een keer limoncello te maken. Gewoon omdat het kan.

Heb jij deze koffielikeur ook gemaakt en ben je ook tevreden met het eindresultaat? Gebruik hem dan eens in gemixte vorm bijvoorbeeld in een espresso stout cocktail. Overigens is hij ook prima om even een zogeheten after dinner dipje een goede kick te geven.

Enjoy!6 reacties op “Zelf koffielikeur maken? Met dit simpele recept lukt het je zeker”

 1. reuvers piet avatar
  reuvers piet

  ben net bezig om likeur te maken

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik ben benieuwd wat je ervan vind!

 2. Rob avatar
  Rob

  Om hem wat cremerig te kunnen maken zou je condensmelk in blik onder water kunnen laten koken voor 90 min. Dan krijg je een caramelachtige creme. Mix deze met de ataafmixer door de koffie likeur. In koelkast ongeveer 1 maand houdbaar.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dat ga ik zeker eens proberen. Goede tip!

 3. Hans avatar
  Hans

  Moet er een ontluchter op de fles staan of is dat niet nodig
  MVG
  Hans

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Nee dat is niet nodig 🙂

Geef een reactie