Koffielikeur: maak hem zelf met dit recept

Koffielikeur

Dit keer een uitstapje, even geen bier brouwen maar gewoon een koffielikeur maken.

Een tijd geleden heb ik een fles wodka gekocht. Ik heb deze wodka gebruikt om wat houtsnippers in te laten trekken voor een oak aged quadrupel.

Ik had maar een kleine beetje wodka nodig en eigenlijk stond de fles onaangeroerd in de kelder. Ergens vond ik het zonde om zo’n redelijk volle fles te laten verpieteren. Dus ik dacht waarom ga ik er niet een heerlijke koffielikeur van maken.

Bij het maken van een likeur pak je een aantal ingrediënten, zoals kruiden en specerijen en vervolgens laat je deze trekken in een sterke drank zoals bijvoorbeeld wodka. Na een bepaalde tijd filter je het mengsel en houd je een likeur over.

advertentie

Koffielikeur recept

Maak eenvoudig een koffielikeur op basis van wodka.

Goed voor700 ml
Soort gerechtLikeur
Trefwoordenaperitif, borreltje

Ingrediënten

  • 700 ml wodka
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram koffiebonen
  • 1 vanillestokje

Instructies

  • Doe de koffiebonen in een grote (weck) pot
  • Vervolgens doe je hier de suiker en het vanillemerg bij
  • Hierna voeg je de wodka toe
  • Meng alles goed door elkaar
  • Zet de pot weg voor 4-6 weken weg op een donkere plek
  • Probeer elke dag de pot goed te schudden
  • Als de suiker is opgelost, dan is de likeur klaar
  • Pak een fles (bijvoorbeeld de wodka fles als deze leeg is)
  • Zet een trechter met daarbovenop een zeef op de fles
  • Giet het mengsel in de fles
  • De likeur is klaar om gedronken te worden!

Ik heb gekozen voor de koffiebonen van starbucks, omdat ik deze bij de lokale supermarkt kon kopen. Je kunt natuurlijk kiezen voor andere bonen, dat is helemaal eigen smaak.

Wil je een minder neutraal karakter, dan kun je de wodka in het recept vervangen door bijvoorbeeld Jenever.

Verder staat het je vrij om andere ingrediënten toe te voegen zoals bijvoorbeeld kruidnagel of kaneel. Ik kan me voorstellen dat dit het recept wat kan opspicen.

Tevreden met de zelfgemaakte koffielikeur? Gebruik hem dan eens in gemixte vorm bijvoorbeeld in een espresso stout cocktail. Overigens is hij ook prima om even een zogeheten after dinner dipje een goede kick te geven.

Enjoy!



Geef een reactie

Blijf op de hoogte!

Wil jij zo nu en dan updates ontvangen over nieuwe artikelen op Hopblog.nl? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!