Leer alles over het zelf brouwen van bier

Saison Recept

| geschreven door Andy Meerwaldt
Mooi kleurtje, allemaal gebrouwen volgens het saison recept.

Dit keer een recept voor een Saison. Een stijl die ik wel kan waarderen. Dit recept is van mijn tweede poging en vormt een goede basis voor volgende batches.

Normaliter probeer ik iets over de stijl te vertellen, maar voor dit recept doe ik het even anders, een post over saison volgt later. Ik ga namelijk in op wat er fout ging de eerste keer.

Vorig jaar heb ik een saison gebrouwen. En het resultaat was veelbelovend, de smaak was precies wat ik had gehoopt. Alleen na 3 weken had ik spuitflessen en knallende kroonkurken. De hele batch uiteindelijk weggespoeld en dat was best spannend gezien de knallende kroonkurken.

Wat ging er dan mis? Ik vermoed dat ik teveel bottelsuiker heb gebruikt en dat mijn saison gist echt tot het gaatje is gegaan met het opeten van deze suiker. Het resultaat is dus wat ik eerder beschreef. Lessons learnt, denk ik zo.

Voor deze poging heb ik wat aanpassingen gedaan aan het saison recept en ik denk dat het een goede basis vormt voor volgende batches. Ik heb allereerst de hoeveelheid bottelsuiker verlaagd. De gist is anders en ik heb gebruik gemaakt van koriander. Resultaat: een redelijk droge saison met een kruidige en funky smaak.

Saison recept

Brouw een saison met een kruidig en funky karakter.
Volume15 liter
Begin SG1,054
Eind SG1,002
Alcoholpercentage7,1%
Brouwzaalrendement66%

Wat heb je nodig?

  • Mout: 1750 gram Swaen Dutch Pale Ale (7 EBC)
  • Mout: 1750 gram Swaen Pilsner (3 EBC)
  • Mout: 1000 gram WhiteSwaen tarwemout (5 EBC)
  • Mout: 100 gram Goldswaen Classic (120 EBC)
  • Hop: 20 gram Chinook (bellen, 8,6% alpha)
  • Kruiden: 4 gram koriander (Gemalen)
  • Gist: 1 zakje Fermentis BE-134 SafAle

Maischschema

  • Maischen: 60 minuten op 65 graden
  • Uitmaischen: 10 minuten op 78 graden

Kookschema

  • 15 gram chinook – 60 minuten
  • 5 gram chinook– 10 minuten
  • 4 gram koriander – 10 minuten

Ik ben met de vergisting begonnen met een temperatuur van 24 graden. Na een week is het bier overgeheveld. Hierbij heb ik de temperatuur opgehoogd naar 26 graden.

Bij het bottelen heb ik 6 gram suiker / liter gebruikt voor de hergisting op de fles. Na ruim twee weken is het bier klaar om gedronken te worden.

De volgende keer wil ik proberen om het bier nog iets droger te krijgen. Ik overweeg ook kristalsuiker te gebruiken. Beetje bij beetje krijg je zo het perfecte biertje.


Geef een reactie