Home / Genieten van bier / Een speciaalbier festival bezoeken: waarom het zo leuk is

Een speciaalbier festival bezoeken: waarom het zo leuk is

Bier drinken op het Nederlands Speciaalbier Festival

Het bezoeken van een speciaalbier festival kan ik iedereen aanraden. Het draait niet alleen om het proeven van nieuwe bieren, maar vaak leer je op een bierfestival ook nieuwe mensen kennen. Dat allemaal terwijl je lekker geniet van een unieke sfeer.

Het is tijd om eens thuis van die bank af te komen en op pad te gaan. De keuze om een speciaalbier festival te bezoeken kan ik daarom zeker aanraden. Er zijn verschillende soorten festivals met elk zijn eigen sfeer en insteek. De een wordt georganiseerd door vrijwilligers terwijl andere bierfestivals opgezet zijn door een specifieke brouwerij.

Hoe werkt het bij een bierfestival?

Elk bierfestival heeft zijn eigen unieke sfeer, maar over het algemeen werkt het als volgt: je koopt vooraf tickets voor het festival. Zo’n ticket is vaak inclusief een aantal consumptiemunten en een proefglaasje. Dit glaasje gebruik je de hele dag door, maar je kunt het tussendoor wel spoelen. De munten gebruik je weer om bieren te bestellen bij een van de aanwezige brouwerijen. Zo kun je op je gemak verschillende bieren proeven zonder meteen aan een groot glas vast te zitten.

Onbekende bieren ontdekken

Het leukste aan een speciaalbier festival vind ik toch wel het ontdekken van nieuwe speciaalbieren. Je komt makkelijk in contact met onbekende brouwerijen en daarmee dus onbekende bieren. Veel brouwerijen nemen daarnaast nieuwe bieren mee, dus een prima kans om deze lekker te proeven.

Het ontdekken van de nieuwe bieren gaat in mijn ogen prima samen met Untappd. Door de kleine proefglaasjes kun je verschillende bieren proeven zonder dat het meteen te veel wordt. Zorg er altijd voor dat je dit met mate doet, want het is erg zonde als je de dag later niets meer weet.

Nieuwe mensen leren kennen

Een speciaalbier festival is natuurlijk meer dan alleen maar bier drinken. Ik vind het vooral een sociaal gebeuren. Eigenlijk komt iedereen voor hetzelfde doel: namelijk bier drinken. Dit maakt het weer een prima plek om nieuwe mensen te leren kennen. Door de gezamenlijke passie van het bier proeven heb je ook snel weer een gespreksonderwerp. Ga vooral ook niet alleen, maar neem vooral je vrienden mee. Samen genieten van bier is het leukste wat er is.

Naast het ontmoeten van nieuwe mensen is zo’n bierfestival ook de plek waar je prima in gesprek kunt gaan met de brouwers. Het is namelijk erg leuk om de verhalen achter het bier te horen. Dat geeft het bier toch weer een extra lading.

Genieten van de sfeer

Je gaat vooral naar een bierfestival om plezier te maken. Zo vind ik het leren kennen van nieuwe mensen en het ontdekken van onbekende bieren erg tof. Verder draait het ook om de sfeer, want je wilt natuurlijk een leuke dag beleven. Gelukkig zorgen de meeste speciaalbier festivals voor vermaak in de vorm van muziek. Soms is er zelfs gezorgd voor vermaak van de kinderen, zodat je gezellig met het gezin op pad kunt gaan.

Lekker eten op het speciaalbier festival

Naast het proeven van bier vind ik lekker eten op zo’n bierfestival ook erg belangrijk. Ik heb gezien dat speciaalbier festivals vaak eten kunt bestellen bij van die lekkere foodtrucks eten. Het is dus niet simpelweg een braadworst naar binnen schuiven, maar het draait ook hier weer om de smaak. Een leuk moment om de bier en foodpairing skills eens van zolder te halen. Probeer dus vooral een lekker gerechtje te vinden bij het bier dat je drinkt. Mocht het lastig zijn, vraag het dan eens aan de aanwezige brouwer. Misschien dat deze nog tips heeft.

Enkele voorbeelden van speciaalbier festivals

In Nederland lijkt het elk weekend wel raak te zijn en de brouwerijen zijn het er maar druk mee. Er zijn dus genoeg festivals om speciaalbier te ontdekken. Wat te denken van BoreFTS georganiseerd door brouwerij de Molen. Het van Moll fest is ook een leuke en van Brew at the Zoo hoor ik ook goede verhalen. Er is verder ook een hele reeks rondom het Mout bierfestival, deze vinden namelijk elk jaar verspreid plaats over meerdere steden.

Overtuigd?

Hopelijk heb ik je overtuigd om eens een speciaalbier festival te bezoeken. Een bezoek aan zo’n bierfestival prikkelt namelijk al je zintuigen. Je kijkt er dus je ogen uit, ontmoet daarnaast nieuwe mensen en proeft vooral (veel) onbekende bieren. Ik vind het zeker een goede manier om extra van bier te genieten.



Geef een reactie