Home / Genieten van bier / Untappd, houdt simpel bij welk bier je drinkt

Untappd, houdt simpel bij welk bier je drinkt

Mijn profiel op Untappd

Met al dat biergeweld waarbij brouwerijen elke week wel een nieuw biertje uitbrengen is het zaak om orde te scheppen in alle chaos. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een biertje per ongeluk tweemaal drinkt. Gelukkig is daar Untappd.

Stel je voor: Je zit met een groepje mensen gezellig bier te drinken in het cafe of terras. Elke rondje wordt de drankkaart doorgespit op zoek naar iets nieuws. En als het bier vervolgens wordt gebracht dan komen direct de mobiele telefoons tevoorschijn. Want het bier moet natuurlijk ingecheckt worden op Untappd.

Wat is Untappd eigenlijk?

Untappd is een (mobiele) app waarmee je de biertjes die je op dat moment drinkt kunt ‘inchecken’. Je maakt een foto en tagged de locatie waar je hem drinkt. Daarnaast kun je een score en toelichting geven op het biertje. Op deze manier kun je een lijstje bijhouden met de biertjes die je hebt gedronken.

Verder zit er ook een sociaal aspect aan de app en dat is dat mensen kunnen reageren op jouw checkins. Daarnaast kun je vrienden worden met andere gebruikers, zodat je ook de checkins van deze mensen kunt zien.

Voor bijna alles wat je incheckt kun je badges behalen. Bijvoorbeeld voor elke 5 IPAs die je invoert krijg je een IPA badge. Verder zijn er bijvoorbeeld badges te halen voor bieren die uit een bepaald land komen, bieren die je drinkt op een bepaalde locaties of juist drinkt tijdens een evenement zoals het WK voetbal.

De jacht op onbekend bier

Toen ik begon met de app in maart 2015 was ik nogal een leek in het bierland. Ik haalde zo nu en dan wel eens iets speciaals van bijvoorbeeld Hertog Jan of ik haalde een Tripel van Grimbergen in huis. Het speciaal bier dat ik dan kocht was meer als afwisseling op het pils dat ik doorgaans dronk. Gewoon leuk, maar ik was er niet heel erg extreem mee bezig.

Untappd heeft van mij een soort van bierjager gemaakt. In het begin was ik namelijk vooral op zoek naar allemaal bieren die ik nog nooit gedronken had. Eerst ging ik hiervoor naar de supermarkt en de lokale slijter. Na verloop van tijd kende ik het schap al en ging ik verder kijken zoals bij speciaalbierzaken, zoals Mr. Hop in Venray.

Elk seizoen ging ik weer terug naar de supermarkten, omdat het bierassortiment misschien wel was veranderd. Er was altijd wel die zoektocht naar nieuw onbekend bier. Er heerste daarbij zelfs een soort van FOMO en daardoor zat er gevoelsmatig dus haast bij. Alles wat ik tegenkwam moest gelijk mee, ook al zat iets eigenlijk gewoon in het vaste assortiment, het gevoel was altijd: Ja, je weet maar nooit.

Van jager naar genieter

Gelukkig heeft het jagen op al dat nieuws ook mooie dingen opgeleverd. Ik ben namelijk echt bierliefhebber geworden en vind het leuk om zo nu en dan een bierfestival mee te pikken. Lekker nieuwe dingen proeven.

Bij de wisseling van het assortiment in de supermarkt weet ik nu overigens wel de rust te bewaren. Zo laat ik bieren soms staan, omdat ik weet dat het er de week erna ook nog wel staat. En als dat niet zo is, dan is er vast genoeg anders lekkers te vinden.

In plaats van dat ik drink voor de checkin, daar drink ik nu om te genieten van een bier. Als iets lekker is dan mag ik het graag nog wel een tweede of derde keer drinken. Het is namelijk niet erg om iets dat goed bevalt vaker te drinken.

Door de app heb ik meerdere soorten bier goed leren kennen en vind ik het leuk om nieuwe bieren te ontdekken. Zeker van nieuwe onbekende craft bier brouwerijen.

Het beoordelen van bieren

Het is dus mogelijk om in Untappd een score te geven met opmerking. Ik heb gemerkt dat dit voor mezelf geen meerwaarde heeft. Soms vind ik iets echt supergoed en dan wil ik nog wel eens een goed cijfer geven, maar over het algemeen geef ik het bier geen beoordeling.

Ik weet wel dat brouwerijen de beoordelingen mogelijk ook inzien om te kijken wat het publiek van een bepaald bier vind. Als je af en toe leest wat mensen voor beoordelingen achterlaten dan is het echt jammer voor de brouwerij. Een bier kan onbedoeld een hele lage beoordeling krijgen om degene die het drinkt niet zo thuis is in de bierstijl.

Als hobbybrouwer stel ik mezelf de volgende vraag: zou ik dit bier echt heel graag zelf willen brouwen? Is het antwoord daarop ja, dan geef ik het bier een beoordeling.

Over hobbybrouwen gesproken. Je kunt je thuisbrouwerijtje en je bieren invoeren in Untappd. Daarna kun je beginnen met het inchecken en beoordelen van je eigen bier. Hier is natuurlijk ook weer een homebrew badge voor. Het mooi is dat je vrienden ook jouw bieren kunnen inchecken en beoordelen. Op deze manier kun je dus feedback verzamelen.

Verified venues in Untappd

Het is mogelijk om een verified venue te worden. Je hebt dan als locatie te maken met bier, dus je hebt een cafe, slijterij of bent een supermarkt. Wanneer je een verified venue bent heb je de mogelijkheid om een menu aan te maken. In zo’n menu neem je eigenlijk het bierassortiment op.

Het voordeel van zo’n menukaart is dat klanten kunnen zien wat de locatie allemaal in huis hebt. Het is zelfs mogelijk om te filteren op de bieren die de klant nog niet heeft gedronken. Er zijn zelfs cafes die adviseren om in de Untappd app te kijken voor de meest actuele voorraad.

Als klant kun je natuurlijk weer en badge halen op het moment dat je de verified venue als locatie tags in de checkin. Dus ook hier zit weer dat ‘competitie’ element van de app.

Het bijhouden van verlanglijstjes

Als er een bepaald bier uitkomt, dan is het mogelijk om deze op een wenslijst te zetten. Zo weet je dat je het biertje in kwestie graag een keer wilt drinken. Het is voor mij een functie die ik niet heel veel meer gebruik. Er is namelijk echt bizar veel bier te verkrijgen, daardoor werden de lijstjes een beetje lang. In sommige gevallen was het bier niet eens meer te verkrijgen.

Overigens kun je meerdere lijsten aanmaken. Je kunt dus vooraf uitzoeken welke bieren er geschonken worden op bijvoorbeeld een bierfestival. Voor deze bieren kun je een aparte lijst maken. Vervolgens kun je dit lijstje erbij houden als je op het festival rondloopt en drink je de bieren die je vooraf al hebt uitgezocht.

Beheer je biervoorraad in Untappd

Naast het maken en vullen van de lijstjes is het ook mogelijk om je biervoorraad bij te houden. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je mogelijk iets in huis haalt dat je al hebt staan. Ook kun je het het aantal bieren opgeven. Ideaal als je vaker meerdere flesjes van een bepaalde biertje in huis haalt.

Ik denk dat het bijhouden van een biervoorraad echt een goede functionaliteit is voor mensen die heel veel bier in huis hebben. Zelf heb ik de voorraad functie ook gebruikt. Echter ben ik op een gegeven moment minder bier gaan inslaan en daardoor slonk mijn voorraad wat sneller.

Het invoeren van de bieren gaat best makkelijk, je kunt in de meeste gevallen de barcode op het flesje scannen. Als het bier is gevonden, dan heb je de mogelijkheid om deze toe te voegen aan je voorraad.

Untappd voor online shops en slijterijen

Er zijn best wat mogelijkheden met de data die de app van je heeft verzameld. Zo zijn er webshops zoals Mister Hop, dat een koppeling heeft met Untappd. Als gebruiker van de webshop heb je de mogelijkheid om alleen de bieren te tonen die je nog niet hebt gedronken. Dit is een sterk voorbeeld van hoe je gegevens van de gebruiker kunt inzetten in de beleving van je webshop.

Ook voor fysieke winkels zie ik wel mogelijkheden. Toon bijvoorbeeld QR codes bij de bieren en laat de klant deze scannen. Als deze het bier al gedronken heeft, dan geeft de app dit vervolgens aan.

Helemaal mooi zou het zijn als er displays komen bij het schap. Als je dan in de buurt van een bier komt dan zie je de bieren die je nog niet hebt gehad groen kleuren. Het is een van de vele gekke hersenspinsels die ik op dit moment heb.

Vind je het interessant om te weten wat ik drink, bekijk dan zeker mijn profiel op Untappd.Geef een reactie