Strong bitter recept

Strong bitter recept

Dit keer een recept voor een Engels bier: Strong bitter. Dit bier is iets sterker dan de Extra Special Bitter.

Ik had nog gist liggen, maar eigenlijk geen idee wat ik ermee moest doen. Het was de M36 Liberty Bell van Mangrove Jack’s. Volgens de website van de producent is de gist geschikt om zowel een English als American Pale Ale mee te brouwen, maar ook voor Extra Special Bitters, Golden Ales en nog enkele andere stijlen.

Op basis van de gist wilde ik dus een ESB gaan brouwen, maar dan iets sterker: Strong Bitter.

Na wat research heb ik uiteindelijk het volgende recept samengesteld en ik moet zeggen het eindresultaat mag er zijn. Het bier heeft echter wel wat tijd nodig om te rijpen.

Verder heb ik voor dit recept gebruik gemaakt van hop uit eigen tuin en dat fruitige komt goed tot zijn recht in dit deze strong bitter.

Strong bitter recept

Brouw een strong bitter, iets zwaarder dan de ESB, maar net zo lekker.
Volume15 liter
Begin SG1,050
Eind SG1,010
Alcoholpercentage5,4%
Brouwzaalrendement64%
Calorie├źn per flesje (330ml)161,10
Bottelsuiker / liter4 gram

Ingredi├źnten

  • 3500 gram Swaen Dutch Pale Ale (7 EBC)
  • 600 gram Fawcett Pale Crystal Malt (60 EBC)
  • 20 gram BlackSwaen Chocolate B (850 EBC)
  • 25 gram First Gold (bellen uit eigen tuin)
  • 1 zakje gist M36 Liberty Bell van Mangrove Jacks

Maischen

18,5 liter maischwater en 5 liter spoelwater gebruikt.

  • Maischen: 60 minuten op 65 graden
  • Uitmaischen: 5 minuten op 78 graden.

Hopschema

  • 25 gram first gold 60 minuten

Doordat de hop uit eigen tuin komt weet ik geen exact alfazuurpercentage. Als deze strong bitter wilt brouwen en andere hop wilt gebruiken, dan is mijn advies vooral om brouwsoftware te gebruiken. Hiermee kun je kijken of het bier uiteindelijk binnen de marges van een strong bitter vallen. Of je vertrouwt gewoon op je eigen gevoel.


Geef een antwoord