Wheat Ale recept

De 'Witte Waas', mijn versie van de wheat ale.

Dit keer is het de tijd voor een lekker fris tarwebier: een wheat ale. Een mooi bier voor de warmere dagen.

Ik brouw eigenlijk niet heel vaak met tarwe, toch leek het me weer eens leuk om een tarwebier te brouwen: een wheat ale. Grotendeels Amerikaans ingestoken door de Cascade hop, maar wel vergist met een weizengist.

Het resultaat is een tarwebier met hinten naar citrus, maar met een vleugje banaan op de achtergrond. Ideaal dus voor de warmere dagen.

Wheat ale recept

Heerlijk tarwebier met hinten van citrus en op de achtergrond een vleugje banaan.
Volume15 liter
Begin SG1,060
Eind SG1,018
Alcoholpercentage5,7%
Brouwzaalrendement66%
Calorieën per flesje (330ml)196,02
Bottelsuiker / liter4,4 gram

Wat heb je nodig?

  • Mout: 1500 gram WhiteSwaen tarwemout (5 EBC)
  • Mout: 1000 gram Swaen Dutch Pale Ale (7 EBC)
  • Mout: 1500 gram Swaen Pilsner (3 EBC)
  • Mout: 100 gram Goldswaen Classic (120 EBC)
  • Hop: 30 gram Cascade (bellen, 6,2% alpha)
  • Gist: 1 zakje Lallemand Danstar Munich

Maischschema

  • Eiwitrust: 10 minuten op 53 graden
  • Maischen: 60 minuten op 68 graden
  • Uitmaischen: 10 minuten op 78 graden

Kookschema

  • 15 gram cascade– 60 minuten
  • 15 gram cascade– 10 minuten

Ik heb de wheat ale drie weken laten vergisten op 18 graden. Na de eerste week heb ik het overgeheveld.

Bij het bottelen heb ik 4,4 gram suiker / liter gebruikt voor de hergisting op de fles. Na ruim twee weken is deze wheat ale bier klaar om gedronken te worden.

Als je benieuwd bent naar mijn eerdere ervaring met een ‘tarwebier’, probeer dan eens mijn Blonded Wheat recept.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


2 reacties op “Wheat Ale recept”
Jaap Zonnevijlle schreef:

Goedemiddag, wat is het doel van overhevelen tijdens de vergisting..en is dat altijd nodig?

Andy Meerwaldt schreef:

Mijn voornaamste doel is om de dode gistcellen korter aan het wort bloot te stellen, hiermee probeer ik eventueel ongewenste smaken in het bier wil voorkomen. En ik heb het idee dat mijn bier er helderder van wordt.

Geef een antwoord