Leer alles over het zelf brouwen van bier

Brouwen met tarwe

| geschreven door Andy Meerwaldt
Tarwemout

Een veelgebruikte graansoort is gerst. Veel bieren worden dan ook gebrouwen met gerstemout. Maar het is ook mogelijk om tarwe te gebruiken bij het brouwen.

Tarwebieren

Enkele voorbeelden van bieren gebrouwen met tarwe zijn het Duitse Weizen, het Belgisch Witbier of de (Amerikaanse) Wheat ale. Bij alle drie de bierstijlen speelt tarwemout een hoofdrol, maar toch zijn deze stijlen niet (exact) hetzelfde.

Het Weizen bier is volgens het Reinheitsgebot gebrouwen, dit betekent dat de brouwer alleen maar water, mout, hop en gist mag gebruiken. Andere ingrediënten zijn dus niet toegestaan.De typische smaak van banaan in Weizen bier komt dan ook van de gist.

Bij het Belgische Wit bier is het mogelijk dat bijvoorbeeld koriander en sinaasappelschil toegevoegd zijn. Dit zal het bier de frisse smaak geven. Klein feitje: Het wit in de naam staat niet voor de kleur, maar voor de oude benaming van tarwe.

Ook bij het brouwen van een wheat ale is tarwemout een belangrijk ingrediënt, maar hierbij is de toegevoegde hop kenmerkend. Amerikaanse hoppen geven het bier een goede citrusachtige smaak.

Naast al deze soorten kan tarwe ook terugkomen in bijvoorbeeld een Gose of een Saison. Zo heb ik onlangs tarwe gebruikt bij het brouwen van een saison.

Zelf brouwen met tarwe

Als je gaat brouwen met tarwe is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Zo heeft tarwemout geen kaf, dit in tegenstelling tot mout. Het gevolg hiervan is dat de tarwemout geen filterbed kan vormen.

Als de hoeveelheid gebruikte tarwe hoog ligt, dan is het verstandig om gebruik te maken van bijvoorbeeld rijsthulzen. Door deze onderop te hebben, zal het filteren soepeler verlopen.

Een ander effect van tarwe is dat deze een troebelheid aan het bier kan geven. Dit komt door de vele eiwitten die die in de tarwe zitten. Als je gaat brouwen met tarwe, dan is het verstandig om ervan uit te gaan dat het bier niet kraakhelder zal zijn.

Ten slotte

Persoonlijk heb ik altijd tarwe in huis en ik gebruik het zo nu en dan om bijvoorbeeld een wheat ale te brouwen. Een tijd terug heb ik een blonded wheat gebrouwen. Daarnaast leent tarwe zich goed om een White IPA te brouwen.

Ik heb ervaren dat tarwe het bier een licht zuurtje geeft. Hierdoor wordt het bier frisser van smaak.


Geef een reactie